Σιτάρι Ε.Ε.: Αυξάνεται η τιμή λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι Euronext αυξήθηκαν την Παρασκευή, ακολουθώντας το ράλι στο Σικάγο, καθώς οι καθυστερήσεις σε ορισμένες ρωσικές εξαγωγές και η ανησυχία για κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ενθάρρυναν τους συμμετέχοντες να καλύψουν θέσεις.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της ξηρασίας σε τμήματα της Βόρειας Αμερικής και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και οι υγρές συνθήκες στη Γαλλία, στήριξαν επίσης τις τιμές, καθώς η αγορά εισέρχεται στην ευαίσθητη εαρινή καλλιεργητική περίοδο στο βόρειο ημισφαίριο.

Στο Euronext με έδρα το Παρίσι το σιτάρι άλεσης Μαΐου σημείωνε άνοδο 1,4% στα 202,75 ευρώ (219,80 δολάρια) ανά μετρικό τόνο, ενώ το σιτάρι Wv1 του Σικάγο σημείωνε άνοδο 2% στις συναλλαγές στις ΗΠΑ.

Νέες αναφορές για διοικητικές καθυστερήσεις σε ρωσικά εξαγωγικά φορτία, συμπεριλαμβανομένων πλοίων που κατευθύνονταν προς τον κύριο εισαγωγέα Αίγυπτο, αναστάτωσαν την αγορά όπως και πριν από δύο εβδομάδες.

"Υπάρχει σίγουρα μεγαλύτερη ανησυχία στην αγορά ότι κάτι συμβαίνει για να παρεμποδιστούν τα ρωσικά φορτία σιτηρών", δήλωσε Γερμανός έμπορος.

Ωστόσο, τα προθεσμιακά συμβόλαια μείωσαν τα προηγούμενα κέρδη μετά την είδηση ότι δύο φορτία σιτηρών, συμπεριλαμβανομένου ενός για την Αίγυπτο, είχαν λάβει φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά από τις ρωσικές αρχές.

Ορισμένοι έμποροι υποβάθμισαν την ιδέα περαιτέρω καθυστερήσεων φορτίων και σημείωσαν ότι οι ρωσικές τιμές ήταν σταθερές, αν και διατηρούσαν τα πρόσφατα κέρδη.

"Προς το παρόν δεν βλέπω ενδείξεις για την καθυστέρηση περισσότερων πλοίων στα ρωσικά λιμάνια λόγω της φυτοϋγειονομικής διαμάχης μεταξύ των εξαγωγικών οίκων και των αρχών", δήλωσε ένας Ρώσος έμπορος που ασχολείται με τις ρωσικές επιχειρήσεις.

"Φαίνεται ότι είναι περισσότερο ο φόβος των καθυστερήσεων παρά οι πραγματικές καθυστερήσεις".

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και οι προσδοκίες ότι θα στείλει όγκο ρεκόρ αυτή τη σεζόν συνέβαλαν στην ώθηση των προθεσμιακών συμβολαίων σε χαμηλά επίπεδα 3-1/2 ετών τον περασμένο μήνα.

Οι αναφορές για καθυστερήσεις των ρωσικών εξαγωγών τροφοδότησαν την κάλυψη μικρών θέσεων από επενδυτικά κεφάλαια στα προθεσμιακά συμβόλαια του Μαΐου, δήλωσε ο Andrey Sizov, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας SovEcon.

Στα νέα από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, μια αναφερόμενη ουκρανική επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη νότια Ρωσία τράβηξε την προσοχή, καθώς στόχευε τοποθεσίες κοντά στη σημαντική πόλη-λιμάνι του Ροστόφ, είπε.

Η αγορά ανέμενε επίσης περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο της πολωνικής κυβέρνησης να διαθέσει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά πλεονάζοντος σιτηρού από τους αγρότες της, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις φθηνές εισαγωγές από την Ουκρανία.

"Μου μοιάζει με συμβολική πολιτική, διότι η αδυναμία στις πολωνικές τιμές των σιτηρών οφείλεται στην πτώση της παγκόσμιας αγοράς φέτος, όχι στα ουκρανικά σιτηρά, τα οποία ούτως ή άλλως διέρχονται από τη χώρα τώρα", δήλωσε άλλος έμπορος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις