Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Προκαταρκτική συμφωνία για την απελευθέρωση του εμπορίου με την Ουκρανία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τη συνέχιση της απελευθέρωσης του εμπορικού καθεστώτος για την Ουκρανία. 

Προβλέπει μια σειρά προστατευτικών μέτρων για τους αγρότες της ΕΕ, σύμφωνα με ενημέρωση από την υπηρεσία ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως σημειώνεται, οι σχετικές συμφωνίες επιτεύχθηκαν τη Δευτέρα.

"Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Προεδρία του Συμβουλίου συμφώνησαν να παρατείνουν την αναστολή των εισαγωγικών δασμών και των ποσοστώσεων στις εξαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων προς την ΕΕ για ένα ακόμη έτος, έως τις 5 Ιουνίου 2025, για να στηρίξουν την Ουκρανία απέναντι στον βίαιο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας. Αυτά τα μονομερή μέτρα απελευθέρωσης του εμπορίου θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση της ουκρανικής οικονομίας και θα διευκολύνουν τη σταδιακή ενσωμάτωση της χώρας στην εσωτερική αγορά της ΕΕ", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση αναφέρει λεπτομερώς ότι, σύμφωνα με τις συμφωνίες, "σε περίπτωση σημαντικής διαταραχής στην αγορά της ΕΕ ή στις αγορές μιας ή περισσότερων χωρών της ΕΕ λόγω των ουκρανικών εισαγωγών, για παράδειγμα, σιταριού, εγγυάται ότι η Επιτροπή μπορεί να λάβει γρήγορα μέτρα και να θεσπίσει οποιαδήποτε μέτρα κρίνει αναγκαία".

"Στο πλαίσιο των ενισχυμένων μέτρων διασφάλισης για την προστασία των γεωργών της ΕΕ, μπορεί να ενεργοποιηθεί φρένο έκτακτης ανάγκης για ιδιαίτερα ευαίσθητα γεωργικά προϊόντα, δηλαδή πουλερικά, αυγά, ζάχαρη, βρώμη, δημητριακά, καλαμπόκι και μέλι. Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν να παρατείνουν την περίοδο βάσης που χρησιμοποιείται ως βάση για την εφαρμογή αυτής της αυτόματης προστασίας, πράγμα που σημαίνει ότι εάν οι εισαγωγές αυτών των προϊόντων υπερβούν τον μέσο όρο των εισαγωγών που καταγράφηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, καθώς και κατά τη διάρκεια του 2022 και του 2023, οι δασμοί θα επανεξεταστούν. Επιπλέον, η Επιτροπή αναλαμβάνει να ενισχύσει την παρακολούθηση των εισαγωγών σιτηρών, ιδίως του σιταριού", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, οι νομοθέτες ενέκριναν τη δέσμευση της Επιτροπής να συζητήσει τη μόνιμη απελευθέρωση των δασμών με την Ουκρανία στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθεώρησης της Συμφωνίας Σύνδεσης, μόλις ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία για την προσωρινή απελευθέρωση, και να διασφαλίσει την ενεργό συμμετοχή του Κοινοβουλίου στη διαδικασία αυτή.

Η εισηγήτρια Sandra Kalniete (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Λετονία), σχολιάζοντας την απόφαση, δήλωσε: "Οι συνέπειες των ανελέητων επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία και την οικονομία της γίνονται αισθητές από τους αγρότες της ΕΕ. Με αυτή τη νέα συμφωνία με το Συμβούλιο, έχουμε ενισχύσει τις εγγυήσεις για την προστασία των γεωργών της ΕΕ σε περίπτωση διαταραχών της αγοράς που προκαλούνται από τις ουκρανικές εισαγωγές. Με την παράταση των μέτρων εμπορικής στήριξης για ένα ακόμη έτος, η συμφωνία αυτή αποτελεί επίσης απόδειξη της συνεχιζόμενης αλληλεγγύης και της ακλόνητης υποστήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία απέναντι στον βάναυσο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, μέχρι να ηττηθεί η Ουκρανία".

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει τον κανονισμό κατά τη διάρκεια της ολομέλειάς του τον Απρίλιο, ενώ θα ακολουθήσει η έγκρισή του από το Συμβούλιο. Τα ισχύοντα εμπορικά μέτρα πρόκειται να λήξουν στις 5 Ιουνίου 2024 και οι νέοι κανόνες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ αμέσως μετά την ημερομηνία αυτή.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις