Ελλάδα και δέκα ακόμη χώρες στο χείλος ενεργειακής κρίσης

Σημαντικούς κινδύνους για την ενεργειακή επάρκεια 11 ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας διαπιστώνει το think tank Ember.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι το ζήτημα εστιάζεται στην ταχύτερη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έναντι των δικτύων, καθώς και στην έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης για την ανάπτυξη των υποδομών, στις οποίες περιλαμβάνονται τα δίκτυα.

Συνδυαστικά, η υπερπαραγωγή ΑΠΕ και η αδυναμία των δικτύων διανομής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σειρά στρεβλώσεων στην αγορά, από αυξήσεις τιμών, έως πτώσης τάσης και απώλειας επενδύσεων.

Τι βρήκαν οι ερευνητές

Μια νέα ανάλυση από την ενεργειακή δεξαμενή σκέψης Ember διαπίστωσε ότι αρκετές χώρες στην Ευρώπη θα μπορούσαν σύντομα να αντιμετωπίσουν σημεία συμφόρησης στα εθνικά τους δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, καθώς θα παραχθεί περισσότερη ηλιακή και αιολική ενέργεια από την δυναμικότητα των υφιστάμενων δικτύων

Όπως δείχνει το παραπάνω διάγραμμα, η Ισπανία, η Γαλλία και η Πολωνία είναι μερικές μόνο από τις χώρες που θα διαθέτουν ενεργειακά δίκτυα που θα υποφέρουν από τους αντίστοιχους στόχους πολιτικής της χώρας τους για το 2030 για αιολική και ηλιακή δυναμικότητα. Από τις 26 χώρες που μελετήθηκαν από τον Ember σε αυτήν τη σύγκριση, 11 δεν θα έχουν αρκετή χωρητικότητα για την αναμενόμενη αιολική και ηλιακή δόμηση εάν υλοποιηθούν τα τρέχοντα σχέδια δικτύου.

Ωστόσο, αυτό το μοτίβο δεν είναι πανευρωπαϊκό: αρκετά σχέδια δικτύων βρέθηκαν να είναι στενά ευθυγραμμισμένα με τους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε τέσσερις χώρες ήταν ακόμη πιο φιλόδοξα (Κροατία, Δανία, Φινλανδία και Ολλανδία). Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης,

Αυτές οι τελευταίες χώρες έχουν υιοθετήσει μια «λογική προσέγγιση που προετοιμάζει καλύτερα τα δίκτυα μεταφοράς για να προσαρμόσουν πιθανές μελλοντικές αναβαθμίσεις σε εθνικά επίπεδα φιλοδοξίας».

Οι αναλυτές Emberυπογραμμίζουν ότι η εσφαλμένη ευθυγράμμιση μεταξύ σχεδίων δικτύου και στόχων πολιτικής είναι πιθανό να οφείλεται σε μια χρονική υστέρηση μεταξύ της δημιουργίας εθνικής πολιτικής και της ανάπτυξης των σχεδίων δικτύου, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα έλλειψη χωρητικότητας σχεδίων δικτύου οφείλεται σε προηγούμενους στόχους πολιτικής.

Το έλλειμμα παραγωγικής ικανότητας είναι προβληματικό, όπως εξηγούν οι συντάκτες της έκθεσης: «Δεδομένου ότι χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος για να αυξηθεί η χωρητικότητα του δικτύου από ό,τι για την ανάπτυξη αιολικών και ηλιακών έργων, τα δίκτυα μπορεί να μην είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στην κλίμακα μελλοντικών αυξήσεων». Αυτό θα καταστήσει δυσκολότερη την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής πολιτικής”.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις