Σιτηρά: Ο βελτιωμένος καιρός ρίχνει την τιμή στο Σικάγο

Τα προθεσμιακά συμβόλαια σιταριού, καλαμποκιού και σόγιας του Σικάγο υποχώρησαν την Τρίτη, καθώς οι αγορές αξιολογούσαν τις πιθανότητες βελτίωσης των καιρικών συνθηκών στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα έβλεπαν μπροστά τους τα σημαντικά δεδομένα για τα σιτηρά και τα οικονομικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σιταριού στο Chicago Board of Trade (CBOT) Wv1 σημείωνε πτώση 1,3% στα 5,58-1/2 δολάρια το μπούσελ στις 1115 GMT για να απομακρυνθεί περαιτέρω από το υψηλό ενός μηνός της Παρασκευής.

Η σόγια Sv1 του CBOT υποχώρησε κατά 0,3% στα 11,78 δολάρια το μπούσελ και το καλαμπόκι Cv1 σημείωσε πτώση 0,2% στα 4,34-3/4 δολάρια το μπούσελ.

Τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για την πρόοδο των καλλιεργειών που δημοσιεύθηκαν μετά το κλείσιμο της αγοράς τη Δευτέρα μετρίασαν τις ανησυχίες για την ξηρασία στις πεδιάδες των ΗΠΑ, με τη βαθμολογία καλό/εξαιρετικό για το χειμερινό σιτάρι των ΗΠΑ να παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με την εβδομάδα και να παρουσιάζει το υψηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του έτους από το 2020.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις που υποδηλώνουν μεγαλύτερες βροχοπτώσεις στις πεδιάδες από την επόμενη εβδομάδα, καθώς και άμβλυνση των ισχυρών βροχοπτώσεων στη νότια ζώνη του Δέλτα, μετρίασαν επίσης τις ανησυχίες για πίεση στις καλλιέργειες σιταριού και καθυστερήσεις στη φύτευση καλαμποκιού.

"Για το αμερικανικό σιτάρι, πρόκειται κυρίως για την περιοχή καλλιέργειας σκληρού κόκκινου χειμερινού σιταριού στο Κάνσας, η οποία ήταν λίγο ξηρή τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα", δήλωσε ένας έμπορος με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Όσον αφορά το καλαμπόκι, το USDA έδειξε ότι η καλλιέργεια των ΗΠΑ είναι φυτεμένη σε ποσοστό 3%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των αναλυτών που έκαναν λόγο για 4%.

Οι έμποροι παρακολουθούσαν επίσης τις ξηρές συνθήκες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και τις ενδείξεις για συνεχιζόμενες καθυστερήσεις σε ορισμένες ρωσικές αποστολές λόγω διαφωνίας σχετικά με τις φυτοϋγειονομικές εγκρίσεις.

Εκτός από την αναμονή σαφέστερων ενδείξεων σχετικά με τις ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες στο βόρειο ημισφαίριο, οι συμμετέχοντες στην αγορά προετοιμάζονταν επίσης για μια σειρά δημοσιεύσεων δεδομένων.

Την Πέμπτη το USDA θα δημοσιεύσει τη μηνιαία έκθεση για τις παγκόσμιες καλλιέργειες και ο βραζιλιάνικος οργανισμός Conab θα δημοσιεύσει μηνιαίες εθνικές προβλέψεις για τις καλλιέργειες.

Από μακροοικονομικής πλευράς, την Τετάρτη θα ανακοινωθούν η μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ πριν από την απόφαση πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.

"Αύριο βλέπουμε τον Απρίλιο του αριθ. 1 πιο σημαντικό μακροοικονομικό σημείο δεδομένων, τον πληθωρισμό του ΔΤΚ των ΗΠΑ", δήλωσε η Peak Trading Research.

"Οι αγορές ενεργειακών και μεταλλικών εμπορευμάτων αυξάνονται, αλλά οι επενδυτές είναι λιγότερο ενθουσιώδεις για την αγορά προθεσμιακών συμβολαίων για τη γεωργία των ΗΠΑ".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις