Ποια χώρα είναι η πιο ανταγωνιστική στην παραγωγή σιταριού στον κόσμο;

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Purdue (ΗΠΑ) συνέκρινε δεδομένα από δέκα τυπικές φάρμες με δεδομένα από εταιρίες σίτου στην Αργεντινή, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αξιολογήσει ποιος είναι πιο ανταγωνιστικός σε παραγωγή σιταριού.

Αποδόσεις

Αν και η απόδοση δεν είναι μόνο ένας μερικός δείκτης απόδοσης, αντικατοπτρίζει την τεχνολογία παραγωγής που είναι διαθέσιμη στα αγροκτήματα.

Η μέση απόδοση σιταριού από τις εκμεταλλεύσεις μεταξύ 2018 και 2022 ήταν 4,36 τόνοι/εκτάριο, κυμαινόμενη από 1,94 τόνους/εκτάριο για μια τυπική εκμετάλλευση στην Αυστραλία έως 7,94 τόνους εκτάριο για μια εκμετάλλευση στη Γερμανία. 

Το παρακάτω γράφημα απεικονίζει τις αποδόσεις για κάθε χώρα: 

Κόστος εισροών

Η μέση συμμετοχή στο κόστος των εισροών ήταν 34% για άμεσες δαπάνες (σπόροι, λιπάσματα, φυτοϋγειονομικά προϊόντα και ασφάλειες), 36,6% για λειτουργικές δαπάνες (εργασίες, αποσβέσεις και τόκοι σε μηχανήματα, καύσιμα, επισκευές) και 29,4% για γενικές δαπάνες (γη, αποσβέσεις και τόκοι κτιρίων, αγροτική ΙΒΙ, γενική ασφάλιση κ.α.)

Τα τυπικά ουκρανικά αγροκτήματα είχαν το χαμηλότερο μερίδιο του άμεσου κόστους. Τα τυπικά αγροκτήματα στην Αργεντινή και τις ΗΠΑ είχαν τα χαμηλότερα μερίδια κόστους όσο αφορά το λειτουργικό κόστος. 

Το κόστος εργασίας ως ποσοστό του συνολικού κόστος ήταν σχετικά υψηλότερες για τις τυπικές εκμεταλλεύσεις στην Ουκρανία και εκείνες στη Γερμανά. Τα γενικά έξοδα ως ποσοστό του συνολικού κόστους ήταν σχετικά υψηλότερα στην Αργεντινή, τη Γερμανία και την Πολωνία. Γενικά το συνολικό κόστος εξαρτάται από το κόστος γης.

Εισόδημα

Το ακαθάριστο εισόδημα ανά εκτάριο είναι σημαντικά υψηλότερο στα τυπικά γερμανικά και πολωνικά αγροκτήματα. Ωστόσο, το κόστος είναι επίσης σημαντικά υψηλότερο για αυτές τις δυο εκμεταλλεύσεις.

Τυπικές εκμεταλλεύσεις στην Αυστραλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και τις ΗΠΑ κατέγραψαν κέρδη ανά εκτάριο την περίοδο 2018-2022. Οι υπόλοιπες περιοχές κατέγραψαν απώλειες, που κυμαίνονται από 161 δολάρια/εκτάριο για τα καναδικά αγροκτήματα έως 42 δολάρια/εκτάριο για το αγρόκτημα στην Ουκρανία.

Οι ακαθάριστες αποδόσεις ανά τόνο ήταν σχετικά υψηλότερες για τις τυπικές εκμεταλλεύσεις στον Καναδά, την Πολωνία και τις ΗΠΑ. 

Το οικονομικό κέρδος ανά τόνο κατά την πενταετία ήταν το υψηλότερο για τις τυπικές φάρμες στην Αυστραλία, τη Γερμανία και την Πολωνία.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις