Πολωνία: Πρώτη στην παραγωγή αυτών στην Ε.Ε.

Η Πολωνία συνεχίζει να διατηρεί τη θέση της στην παραγωγή αυγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση μετά τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία. Το 2022, η παραγωγή επιτραπέζιων αυγών στην Πολωνία ανήλθε σε 10,1 δισεκατομμύρια αυγά, αριθμός εντυπωσιακός. Τα επιτραπέζια αυγά αποτελούν το κυρίαρχο μέρος της παραγωγής (85%), ενώ το 15% είναι αυγά επώασης.

Η ανάπτυξη του τομέα αυτού οφείλεται όχι μόνο στην εγχώρια ζήτηση αλλά και στις εξαγωγές. Η Πολωνία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αυγών στην ΕΕ. Η κύρια αγορά για τα πολωνικά προϊόντα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ζήτηση στην κοινοτική αγορά επηρεάζει περισσότερο τον όγκο των εξαγωγών.

Οι περισσότερες μονάδες εκτροφής αυγών κοτόπουλου βρίσκονται στις βοϊβοδικίες Wielkopolskie και Mazowieckie. Από αυτές τις δύο περιοχές προέρχεται το 62% της εγχώριας παραγωγής αυγών.

Το 2021, ο όγκος των εξαγωγών αυγών από την Πολωνία μειώθηκε λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε το 2022 και το 2023, όταν οι πωλήσεις αυγών στο εξωτερικό επέστρεψαν σε επίπεδο που υπερβαίνει τους 200 χιλιάδες τόνους. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, 215 χιλιάδες τόνοι αυγών πωλήθηκαν στο εξωτερικό το 2023, ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι το 2022 (221 χιλιάδες τόνοι).

Οι εξαγωγές αυγών προς την ΕΕ το 2023 ανήλθαν σε 188 χιλιάδες τόνους αξίας 366 εκατ. ευρώ. Αυτό δείχνει ότι η Πολωνία καλύπτει με επιτυχία τις ανάγκες των Ευρωπαίων καταναλωτών για το προϊόν αυτό.

Συνολικά, η πολωνική παραγωγή αυγών συνεχίζει να αυξάνεται και κατέχει σημαντικό μερίδιο στην αγορά της ΕΕ. Αποτελεί σημαντικό κλάδο της γεωργίας στην Πολωνία και συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις