Σιτάρι: Ανεβαίνει η τιμή στην Ε.Ε.

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι αυξήθηκαν την Τετάρτη, υποστηριζόμενα από την απότομη πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου και την αναζωπύρωση των ανησυχιών για την προσφορά στη Μαύρη Θάλασσα.

Το σιτάρι άλεσης Μαΐου BL2K4 στο Euronext με έδρα το Παρίσι διαμορφώθηκε 1,7% υψηλότερα στα 204,50 ευρώ (219,69 δολάρια) ανά μετρικό τόνο.

Το ευρώ διολίσθησε έναντι του διογκούμενου δολαρίου, αφού ο υψηλότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός στις ΗΠΑ μετρίασε τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων. FRX/

Ένα χαμηλότερο ευρώ καθιστά τα ευρωπαϊκά σιτηρά φθηνότερα στις εξαγωγικές αγορές με τιμή δολαρίου.

Οι έμποροι δήλωσαν ότι η ανησυχία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και οι κίνδυνοι ξηρού καιρού για τις καλλιέργειες στη Μαύρη Θάλασσα ήταν υποστηρικτικοί, βοηθώντας το σιτάρι Wv1 του Σικάγο να παραμείνει σταθερό παρά την αντίσταση από το δολάριο. GRA/

"Υπάρχει κάποια ανησυχία για τον καιρό των ρωσικών καλλιεργειών σήμερα, η οποία ενισχύεται από ένα γενικά ήσυχο πλαίσιο ειδήσεων πριν από τις εκθέσεις του USDA την Πέμπτη", δήλωσε ένας Γερμανός έμπορος.

"Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Ουκρανία και τη Ρωσία γίνονται πιο έντονες, αλλά οι λιμενικές υποδομές εξακολουθούν να μην αποτελούν κεντρικό στόχο", δήλωσε ο έμπορος, προσθέτοντας ότι υπάρχει επίσης στο παρασκήνιο ανησυχία για τις διοικητικές καθυστερήσεις στις ρωσικές εξαγωγές.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά σιτηρών στρέφουν την προσοχή τους στην έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση την Πέμπτη.

Στην Ευρώπη, οι έμποροι περίμεναν να δουν αν ο ξηρότερος καιρός στη Γαλλία αυτή την εβδομάδα θα επέτρεπε να ξεκινήσει η φύτευση αραβοσίτου.

Στη Γερμανία, ο υγρός καιρός σε μεγάλο μέρος της χώρας αυτό το μήνα δεν δημιουργούσε ανησυχία, με τις συνθήκες διαβροχής να είναι λιγότερο διαδεδομένες από ό,τι στη Γαλλία και τη Βρετανία, δήλωσαν οι έμποροι.

Οι χρηματοοικονομικοί επενδυτές μείωσαν την καθαρή ανοικτή θέση τους στο σιτάρι Euronext την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Euronext την Τετάρτη.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις