Καλαμπόκι: Μειωμένη 15% προβλέπεται η παραγωγή στη Τουρκία

Ενώ η παραγωγή σιταριού και κριθαριού της Τουρκίας κατά την περίοδο εμπορίας 2024-25 προβλέπεται να παραμείνει αμετάβλητη, η παραγωγή καλαμποκιού της χώρας αναμένεται να μειωθεί κατά 1,2 εκατομμύρια τόνους σε ετήσια βάση, καθώς οι αγρότες θα στραφούν στην καλλιέργεια πιο επικερδών καλλιεργειών, σύμφωνα με έκθεση της Foreign Agricultural Service (FAS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Στην έκθεσή της για το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωργικών Πληροφοριών, που δημοσιεύθηκε στις 4 Απριλίου, η FAS προβλέπει μείωση της παραγωγής καλαμποκιού κατά 15% σε 7,2 εκατομμύρια τόνους.

"Η έκταση του καλαμποκιού που θα συγκομιστεί το 2024-25 αναμένεται να συρρικνωθεί σημαντικά από έτος σε έτος στα 560.000 εκτάρια, καθώς οι αγρότες θα στραφούν στην καλλιέργεια περισσότερου βαμβακιού, ζαχαρότευτλων, πατάτας και άλλων αρόδινων καλλιεργειών", ανέφερε η FAS.

Με την παραγωγή καλαμποκιού να μειώνεται, ο οργανισμός βλέπει τις εξαγωγές καλαμποκιού να πέφτουν κατακόρυφα από 2,4 εκατομμύρια τόνους φέτος σε 850.000 τόνους το 2024-25.

Στην ίδια έκθεση, η FAS προβλέπει ότι η τουρκική παραγωγή σιταριού θα παραμείνει αμετάβλητη σε σχέση με το 2023-24 στους 19,8 εκατομμύρια τόνους, καθώς οι χαμηλότερες αποδόσεις αντισταθμίζουν τα κέρδη στη συγκομιζόμενη έκταση. 

Οι εισαγωγές προβλέπεται να μειωθούν κατά 10% σε ετήσια βάση σε 9 εκατομμύρια τόνους, καθώς η εγχώρια κατανάλωση προβλέπεται να μειωθεί κατά 300.000 τόνους.

"Λόγω του απαγορευτικού για το εμπόριο δασμού 130% για το εισαγόμενο σιτάρι, ο οποίος ισχύει από τον περασμένο Μάιο, οι εισαγωγές σιταριού φέτος χρησιμοποιούνται μόνο από τις επιχειρήσεις επανεξαγωγής ζυμαρικών και αλεύρων", ανέφερε η FAS. "Οι εισαγωγές αυτές εισέρχονται με μηδενικό δασμό στο πλαίσιο του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεξαγωγή".

Η παραγωγή και η κατανάλωση προβλέπεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε 8 εκατομμύρια και 8,5 εκατομμύρια τόνους, αντίστοιχα. Ωστόσο, οι εισαγωγές κριθαριού το 2024-25 αναμένεται να εκτοξευθούν πέντε φορές υψηλότερα από το φετινό σύνολο σε 750.000 τόνους, σύμφωνα με την FAS.

"Η προβλεπόμενη αύξηση ανταποκρίνεται στην αναμενόμενη μείωση των μεταφερόμενων αποθεμάτων και προϋποθέτει σταθερή ζήτηση από τους εγχώριους τελικούς χρήστες και για μεταφορτώσεις", ανέφερε ο οργανισμός.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις