Σιτάρι: Στα ύψη η τιμή λόγω καιρού και πολέμου

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι Euronext αυξήθηκαν την Παρασκευή, υποστηριζόμενα από την περαιτέρω πτώση του ευρώ και τις ανησυχίες για την κλιμάκωση του πολέμου και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στις καλλιέργειες, δήλωσαν οι έμποροι.

Το σιτάρι άλεσης Μαΐου στο Euronext σημείωνε άνοδο 0,9% στα 202,75 ευρώ (215,67 δολάρια) ανά μετρικό τόνο.

Οι αγορές σιτηρών υποχώρησαν την Πέμπτη, αφού οι προβλέψεις της αμερικανικής κυβέρνησης για τη σοδειά επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές τις άφθονες αμερικανικές και παγκόσμιες προμήθειες, οι κίνδυνοι από τις καιρικές συνθήκες και τον πόλεμο ενθάρρυναν τη βραχυπρόθεσμη κάλυψη πριν από το Σαββατοκύριακο.

"Τα εμπορεύματα στο σύνολό τους παρακολουθούν τη δύναμη στο αργό πετρέλαιο", δήλωσε ένας έμπορος προθεσμιακών συμβολαίων.

Το πετρέλαιο σκαρφάλωσε 2% εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι το Ιράν θα μπορούσε να προβεί σε αντίποινα για ένα ύποπτο ισραηλινό χτύπημα στην πρεσβεία του στη Συρία.

Οι επανειλημμένες ρωσικές επιθέσεις στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές κρατούσαν επίσης την προσοχή σε πιθανές διαταραχές στο εμπόριο της Μαύρης Θάλασσας.

Αλλά οι συνεχιζόμενες ροές ρωσικών και ουκρανικών σιτηρών μετρίαζαν τις ανησυχίες.

"Παρά τις αυξανόμενες επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον πόλεμο της Ουκρανίας, μεγαλύτερες ποσότητες σιταριού προσφέρονται για θαλάσσια μεταφορά από την Ουκρανία", δήλωσε Γερμανός έμπορος.

Πρόσθεσε ότι ένα μεγάλο φορτίο 60.000 τόνων ουκρανικού σιταριού άλεσης με πρωτεΐνη 11,5% προσφέρθηκε την Παρασκευή προς πώληση για αποστολή τον Μάιο από τα ουκρανικά θαλάσσια λιμάνια σε περίπου 200 δολάρια ανά τόνο FOB.

Το ρωσικό σιτάρι 11,5% πρωτεΐνης προσφερόταν την Παρασκευή γύρω στα 204 δολάρια ο τόνος FOB για την αποστολή Μαΐου στη Μαύρη Θάλασσα και το 12,5% γύρω στα 212 δολάρια, με μικρές μεταβολές σε σχέση με την εβδομάδα και κρατώντας πάνω από το επίπεδο των 200 δολαρίων που δοκιμάστηκε τις προηγούμενες εβδομάδες.

Οι έμποροι παρακολουθούν να δουν αν οι εισαγωγείς της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής επιστρέψουν στην αγορά την επόμενη εβδομάδα μετά τις διακοπές αυτή την εβδομάδα για να σηματοδοτήσουν το τέλος του ισλαμικού μήνα του Ραμαζανιού.

Οι συνθήκες καλλιέργειας του γαλλικού μαλακού σιταριού μειώθηκαν ελαφρώς την περασμένη εβδομάδα και παρέμειναν σε χαμηλό τετραετίας, σύμφωνα με το γεωργικό γραφείο FranceAgriMer, συμβάλλοντας σε μια μικτή προοπτική για τη φετινή ευρωπαϊκή συγκομιδή.

Ο ξηρός καιρός για τις καλλιέργειες στη βασική νότια εξαγωγική ζώνη της Ρωσίας δημιουργούσε επίσης πρώιμες αμφιβολίες για τις συγκομιδές του 2024.

"Υπάρχουν αποθέματα σιταριού παντού αυτή τη στιγμή, αλλά ο καιρός δεν είναι καλός σε μερικά μέρη της ΕΕ και της Μαύρης Θάλασσας", δήλωσε άλλος έμπορος προθεσμιακών συμβολαίων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις