Ξετυλίγοντας το νήμα της παγκόσμιας αγοράς βαμβακιού

Η σταθερότητα της ινδικής αγοράς βαμβακιού έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη μεταβλητότητα που παρατηρείται στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Νέας Υόρκης. Ειδικότερα, τα τελευταία γνώρισαν σημαντική πτώση. Ωστόσο, οι τιμές του ινδικού βαμβακιού μειώθηκαν μόνο ελαφρώς, ρίχνοντας φως στην υποκείμενη ανθεκτικότητα της αγοράς. Συγκεκριμένα, οι τιμές στην Ινδία σημείωσαν μια μέτρια πτώση από περίπου 9,60 έως 12 δολάρια ανά πεντάγραμμο τις τελευταίες εβδομάδες.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ημερήσιες προμήθειες βαμβακιού στην Ινδία κυμάνθηκαν από 480.000 έως 720.000 μπάλες. Οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις υποαπέδωσαν λόγω των χαμηλών αποδόσεων. 

Παρά τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς, οι αγρότες ήταν απρόθυμοι να πουλήσουν σε μειωμένες τιμές. Αυτή η απροθυμία αύξησε τις ασυνέπειες στις εκκοκκιστικές εργασίες. Ένα τέτοιο σενάριο ανοίγει το δρόμο για πιθανές αλλαγές στις στρατηγικές τιμολόγησης καθώς οι εκκοκκιστές σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους.

Επιπλέον, η μείωση των τιμών του βαμβακιού έδωσε στα κλωστήρια μια εξαιρετική ευκαιρία να ενισχύσουν τα αποθέματά τους. Ωστόσο, η ευκαιρία αυτή μετριάστηκε κάπως από την υποτονική ζήτηση για βαμβακερά νήματα, η οποία συμπίεσε περαιτέρω τις τιμές τους. Ενώ η ζήτηση για εξαγωγές παραμένει στάσιμη. Υπάρχει μια αργή αλλά σταθερή αύξηση της εγχώριας ζήτησης που θα μπορούσε να επηρεάσει τις μελλοντικές συνθήκες της αγοράς.

Τι συμβαίνει διεθνώς;

Στη διεθνή σκηνή, η σύγκρουση μεταξύ κερδοσκόπων και αντισταθμιστών στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το βαμβάκι της Νέας Υόρκης εντείνεται. Οι πωλητές συσσωρεύουν σημαντικά αποθέματα πιστοποιημένων ρουπιών, πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω. Με την ημερομηνία-κλειδί της 24ης Απριλίου να πλησιάζει για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Μαΐου, η αγορά αναμένει συνεχείς πτωτικές τάσεις.

Μεταβαίνοντας στα προθεσμιακά συμβόλαια, η διαφορά μεταξύ Ιουλίου και Μαΐου αντιστράφηκε από έλλειμμα 1,80 σεντ σε πλεόνασμα 1,57 σεντ. Ομοίως, η διαφορά μεταξύ των προθεσμιακών συμβολαίων Μαρτίου και Δεκεμβρίου έχει μειωθεί σημαντικά. Η αλλαγή αυτή υποδηλώνει ένα πιθανό τέλος της πτωτικής τάσης και μια μετατόπιση προς τα ανοδικά αισθήματα σύντομα.

Η διαφορά μεταξύ των αγορών της Ινδίας και της Νέας Υόρκης αναδεικνύεται από τις σταθερές τιμές της Ινδίας παρά την πτώση κατά 20% των προθεσμιακών συμβολαίων Μαΐου της Νέας Υόρκης - από 107,25 σεντς σε 86,17 σεντς. Αντιδρώντας σε αυτές τις μειώσεις, οι πολυεθνικές εταιρείες πωλούν όλο και περισσότερο βαμβάκι σε χαμηλότερες τιμές στην Ινδία, προκαλώντας ενδεχομένως περαιτέρω μειώσεις στην τοπική αγορά.

Τα κινεζικά futures βαμβακιού, αντίθετα, έχουν σημειώσει άνοδο, με τις τιμές της περασμένης εβδομάδας να φτάνουν περίπου τα 2,28 δολάρια ανά δεμάτι. Η εμπλοκή στις κινεζικές αγορές υποδηλώνει μια σύνθετη αλληλεπίδραση παγκόσμιων δυνάμεων που θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν τις εμπορικές ροές και τα μοντέλα τιμολόγησης στον κλάδο του βαμβακιού.

Καθώς το παγκόσμιο τοπίο του βαμβακιού εξελίσσεται με σημαντικές αυξήσεις στις αμερικανικές, βραζιλιάνικες, αυστραλιανές και πακιστανικές εκροές, το μέλλον φαίνεται λιγότερο σίγουρο για την άνοδο των τιμών. Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες του Πακιστάν να επεκτείνει την καλλιέργεια βαμβακιού και να υιοθετήσει νέες, ανθεκτικές στις παρασιτώσεις ποικιλίες μπορεί να ενισχύσει το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα έναντι της Ινδίας.

Πρόβλεψη για την Ινδία!

Οι αισιόδοξες προβλέψεις του USDA για την Ινδία υποδηλώνουν πιθανή αύξηση της παραγωγής βαμβακιού, ωστόσο η εγχώρια αγορά αντιμετωπίζει προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής κάμψης των δραστηριοτήτων φύτευσης σε βασικές περιοχές όπως το Punjab, η Haryana και το Rajasthan λόγω του μειωμένου ενδιαφέροντος των αγροτών.

Συμπερασματικά, η ινδική αγορά βαμβακιού αναμένεται να ξεπεράσει αυτές τις ταραχώδεις περιόδους με τις τιμές να κυμαίνονται πιθανότατα μεταξύ 696 και 744 δολαρίων ανά πεντάγραμμο. Αυτή η περίοδος προσαρμογής θα είναι ζωτικής σημασίας καθώς οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα χαράξουν στρατηγικές για τον μετριασμό των επιπτώσεων και την αξιοποίηση των ευκαιριών σε αυτό το δυναμικό παγκόσμιο πλαίσιο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις