Κάρτα του Αγρότη: Ερωτήματα χωρίς απαντήσεις δημιουργούν ανησυχίες

Η Κάρτα του Αγρότη, ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο την άμεση χρηματοδότηση των αγροτικών δαπανών, βρίσκεται στο προσκήνιο με πολλά ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα.

Παρόλο που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) δεν είχε απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) σχετικά με τη λειτουργία της Κάρτας, τελικά μετά από πιέσεις απάντησε εχθές αργά το απόγευμα, πάντα με ασφαλείς πληροφορίες του Agrocapital .

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται η δυνατότητα εμφάνισης της τιμής των δικαιωμάτων σε πραγματικό χρόνο.

Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά

Η Κάρτα του Αγρότη θα βασίζεται στο ΟΣΔΕ (Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας) του 2023 μέχρι νεωτέρας. Με λίγα λόγια οι αγρότες θα καταλάβουν ή μάλλον θα πάρουν μια πρώτη γεύση των επιδοτήσεων που θα λαμβάνουν μιας και οι πρώτες κάρτες θα είναι και ένας μπούσουλας πληρωμών.

Πάντως η χρηματοδότηση θα αφορά μόνο την Βασική Ενίσχυση, με ποσά μειωμένα σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. Και αυτό γιατί οι δηλώσεις μπορεί να ξεκίνησαν αλλά τα δεδομένα που έχουν οι τράπεζες είναι προέρχονται από τον ΟΣΔΕ του 2023, στον οποίο δεν περιλαμβάνεται το παλιό "πρασίνισμα". Όποτε τα χρήματα από Οικολογικά Σχήματα και βιολογικά και από άλλες δράσεις θα παραμείνουν εκτός.

Η έλλειψη απαντήσεων στα ερωτήματα της ΕΕΤ, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το ύψος των πληρωμών, έχει προκαλέσει ανησυχίες στους αγρότες και στα τραπεζικά ιδρύματα. . Η Κάρτα του Άγρότη δεν είναι ένα τραπεζικό προϊόν αλλά ένα προϊόν συνεργασίας του ΥΠΑΑΤ με τις τράπεζες.

Υ.Γ: Ας μην ξεχάσουμε τα ιδία έγιναν και κατά την περσινή χρόνια.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις