Έως τις 30 Απριλίου οι ατήσεις για το Μέτρο της αντικατάστασης ζώων και ανακατασκευής στάβλων

Έως 30 Απριλίου 2024 θα μείνει ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων των παραγωγών της Θεσσαλίας και του Έβρου για συμμετοχή στο μέτρο της δωρεάν ανακατασκευής σταβλικών εγκαταστάσεων και αντικατάστασης ζώων.

Να σημειωθεί ότι μέσω του μέτρου 5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα», μέσω του οποίου παρέχεται στήριξη στους παραγωγούς (φυσικά και νομικά πρόσωπα, συνεταιρισμούς) να αποκαταστήσουν το παραγωγικό δυναμικό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων τους (γεωργικές καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο και υποδομές).

Στο μεταξύ το ΥπΑΑΤ δημοσιοποίησε έναν οδηγό με 45 ερωτοαπαντήσεις για την εφαρμογή του υπομέτρου 5.2, στο οποίο διευκρινίζονται ζητήματα για τις δαπάνες, το ζωικό κεφάλαιο, τις σταβλικές εγκαταστάσεις, τη μελισσοκομία.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις διευκρινιστικές ερωτήσεις και απαντήσεις 

Η ένταση ενίσχυσης για τις εν λόγω επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ανέρχεται έως 100%. Το μέτρο διαθέτει πόρους της τάξης των 45 εκ. ευρώ δημόσια δαπάνη και την ευθύνη εφαρμογής του έχει αναλάβει ο ΕΛΓΑ.

Πού θα εφαρμοστεί
Η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου, όπως έχει ανακοινωθεί αφορά στην ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, καθώς και χρηματοδότηση αποκατάστασης ζημιών σε σταβλικές εγκαταστάσεις για τις περιοχές που επλήγησαν από το φαινόμενο DANIEL και τις καταστροφικές πλημμύρες.

Ειδικότερα, εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες περιοχές, για την επανόρθωση ζημιών στο ζωικό κεφάλαιο και στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που προκλήθηκαν  από  συγκεκριμένα καταστροφικά συμβάντα (ζημιογόνα αίτια) το έτος 2023  και συγκεκριμένα:

* Κακοκαιρία Daniel 4-11 Σεπτεμβρίου 2023 για ΠΕ Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Μαγνησίας και ΔΕ Δομοκού της ΠΕ Φθιώτιδας

* Πυρκαγιά Έβρου 19-8-2023 για ΠΕ Έβρου

* Πυρκαγιά Μαγνησίας 26 και 27-7-2023 για ΠΕ Μαγνησίας
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις