Οι Πολωνοί αγρότες αίρουν τον πολύμηνο αποκλεισμό στα ουκρανικά σύνορα

Οι Πολωνοί αγρότες σταμάτησαν να διαδηλώνουν στο τελευταίο αποκλεισμένο πέρασμα με την Ουκρανία σήμερα, όπως ανακοίνωσαν το Κίεβο και η Βαρσοβία, αναστέλλοντας έναν αποκλεισμό που κρατούσε για μήνες και είχε δημιουργήσει ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας χαιρέτισε σε ανακοίνωση τις «εποικοδομητικές προσπάθειες» της Πολωνίας για άρση του αποκλεισμού, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Βαρσοβία και κλαδικούς φορείς δεν ήταν εύκολες, αλλά «το βασικό είναι να έχουμε αποτέλεσμα».

«Ευτυχώς, έχουμε όλοι οδηγίες για άρση του αποκλεισμού στα σύνορα με την Πολωνία», δήλωσε ο Αντρίι Ντεμτσένκο, εκπρόσωπος των Ουκρανών συνοριοφυλάκων, προσθέτοντας ότι οι Πολωνοί αγρότες είχαν ελεύθερη πρόσβαση στο πέρασμα Ράβα-Ρούσκα. Φορτηγά άρχισαν να περνούν τα σύνορα και στις δύο κατευθύνσεις σήμερα το βράδυ, δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος των Πολωνών συνοριοφυλάκων Αντρέι Γιούζβιακ δήλωσε στο Reuters ότι η πρόσβαση μέσω όλων των περασμάτων στην Ουκρανία είναι «απρόσκοπτη».

Πολωνοί αγρότες και οδηγοί φορτηγών απέκλεισαν περάσματα με την Ουκρανία από τα τέλη του φθινοπώρου πέρυσι εν μέσω ανησυχιών για αθέμιτο ανταγωνισμό. Έχουν επικαλεστεί την αδράνεια της κυβέρνησης αναφορικά με το γεγονός ότι έχει μειωθεί η επαγγελματική τους δραστηριότητα έναντι των ξένων ανταγωνιστών τους από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, με φορτηγά από την Ουκρανία να εξαιρούνται από την υποχρέωση να έχουν άδειες για να διασχίσουν τα πολωνικά σύνορα.

Φορτηγά που μεταφέρουν προϊόντα σιτηρών --το βασικό θέμα που εξόργισε τους Πολωνούς διαδηλωτές-- θα συνεχίσουν να υπόκεινται σε κάποιους περιορισμούς, δήλωσε η Υπηρεσία Συνόρων της Ουκρανίας.

«Την ίδια ώρα, φορτηγά που μεταφέρουν σοδειές σιτηρών δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν στην Πολωνία. Αυτό το είδος φορτίου μπορεί να ταξιδέψει μόνο μέσω Πολωνίας εν είδει διαμετακόμισης», ανέφερε η υπηρεσία μέσω Telegram.

«Πιστεύω ότι τέτοιου είδους αποκλεισμοί είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν», έγραψε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Πολωνία Βαζίλ Ζβάριτς στο Facebook. «Αντί του αποκλεισμού, θα συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά».

Οι διαδηλώσεις προκάλεσαν έντονη κριτική από Ουκρανούς αξιωματούχους χάραξης πολιτικής καθώς οι εντάσεις στα σύνορα κλιμακώθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις