Β. Σπανάκης: «Ενισχύουμε με παρεμβάσεις τα εισοδήματα των μελλοντικών συνταξιούχων»

Η Κυβέρνησή μας έφερε για πρώτη φορά θεσμικό πλαίσιο για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και στρατηγικός στόχος των παρεμβάσεων του Υπουργείου είναι η διασφάλιση περισσότερων και ποιοτικών παροχών προς τους ασφαλισμένους καθώς και η αύξηση των εισοδημάτων τους τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης μιλώντας σήμερα στην επετειακή εκδήλωση του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης για τα 20 χρόνια λειτουργίας του. Ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Μηλαπίδης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση τόνισε, ότι τα οικονομικά και δημογραφικά δεδομένα της Χώρας αναδεικνύουν τη σημασία της συμπληρωματικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης σε κεφαλαιοποιητικά σχήματα, όπως είναι τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, για τη στήριξη του μελλοντικού εισοδήματος των συνταξιούχων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σπανάκης υπογράμμισε: «Πριν λίγους μήνες –και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2023- με στόχο την αύξηση της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης και την εξασφάλιση υψηλότερου βιοτικού επιπέδου στους μελλοντικούς συνταξιούχος συμπολίτες μας, με το Νόμο 5078/2023, -μεταξύ άλλων- αναμορφώσαμε τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, εκσυγχρονίζοντας και ενισχύοντας το θεσμό αυτό του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης, που είναι προαιρετικού χαρακτήρα. Ειδικότερα» διευκρίνισε ο Υφυπουργός «διευκολύναμε τη διαδικασία σύστασης των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης προβλέποντας πρότυπο καταστατικό και θεσπίζοντας τη δυνατότητα ίδρυσης από περισσότερους εργοδότες χωρίς να απαιτείται επαγγελματική ή κλαδική συνάφεια μεταξύ τους, καθορίσαμε κανόνες χρηστής διακυβέρνησης και διαφάνειας και ενισχύσαμε την εποπτεία τους με τον ορισμό της Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτεύουσα αρχή. Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχουμε πλήρη συνείδηση της σημερινής κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας. Για το λόγο αυτό κάθε θεσμική μας παρέμβαση γίνεται με στόχο τη διασφάλιση περισσότερων και ποιοτικών παροχών προς τους ασφαλισμένους και την αύξηση των εισοδημάτων τους».

Ειδικά για το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης του Υπουργείου Οικονομικών ο κ. Σπανάκης είπε ότι «ιδρύθηκε τον Μάιο του 2004 και ήταν το 1ο  επαγγελματικό ταμείο, το οποίο με τη σύστασή του εγκαινίασε τον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης. Αρχικά μπορούσαν να ασφαλιστούν σε αυτόν αποκλειστικά οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Οικονομικών ενώ σήμερα μπορεί να παρέχει ασφαλιστική κάλυψη προς όλους τους εργαζόμενους τους Στενού και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα» υπογράμμισε ο Υφυπουργός. Η επιτυχής λειτουργία του τόνισε ο Υφυπουργός Εργασίας φαίνεται και από το γεγονός ότι πέραν των εργαζομένων του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, «το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου ενέκρινε ομαδικές εγγραφές των εργαζομένων της Βουλής των Ελλήνων και των λειτουργών του κυρίου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στους Κλάδους Συνταξιοδοτικών Παροχών και Υγειονομικής Περίθαλψης». Πληροφοριακά τέλος ανέφερε ότι το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης «ήδη απαριθμεί περισσότερα από 12.500 μέλη και τα 20 χρόνια της λειτουργίας του έχει ασφαλίσει περισσότερα από 48.000 άτομα και περισσότερες από 16.000 οικογένειες. Μέχρι και σήμερα έχει καταβάλει στους ασφαλισμένους του αποζημιώσεις για 24.000 περιστατικά νοσηλείας τους συνολικού κόστους 35.000.000 ευρώ. Τέτοιου μεγέθους αριθμοί αναμφισβήτητα συνηγορούν στο ότι το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης του Υπουργείου Οικονομικών αναδεικνύεται διαχρονικά σε ένα αξιόπιστο εργαλείο μακροχρόνιας αποταμίευσης και συμπληρωματικής ασφάλισης» κατέληξε ο κ. Σπανάκης.

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Μηλαπίδης παίρνοντας τη σκυτάλη με τη σειρά του μίλησε για τα οφέλη του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης για την ενίσχυση του εισοδήματος κατά τη συνταξιοδότηση καθώς και την εθνική οικονομία τονίζοντας πως αυτός είναι ο λόγος, που από το 2020 και έπειτα, πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στο εθνικό ασφαλιστικό σύστημα, αποσκοπούν στην ενίσχυση των κεφαλαιοποιητικών του στοιχείων. «Το ΤΕΚΑ το οποίο φέτος έκλεισε 2 χρόνια ζωής αποτελεί όχημα συνταξιοδοτικής αποταμίευσης για τη νέα γενιά. Μέχρι σήμερα έχουν ασφαλιστεί 370.000 νέοι και νέες ενώ το συσσωρευμένο κεφάλαιο ανέρχεται σε 145 εκ ευρώ. Σύντομα ωστόσο, θα βρεθεί να διαχειρίζεται δισεκατομμύρια, αποτελώντας έναν επενδυτικό αιμοδότη για την ελληνική οικονομία εγγυώμενο ταυτόχρονα τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις στους ασφαλισμένους με βάση το ρίσκο το οποίο θέλουν να αναλάβουν» πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας.

Ο κ. Μηλαπίδης αναφέρθηκε στη συνέχεια στο νέο νόμο 5078/2023 για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας και εποπτείας της Επαγγελματικής Ασφάλισης με το οποίο για πρώτη φορά δημιουργείται ένα ενιαίο, ολοκληρωμένο και συνεκτικό νομοθέτημα για τις απαιτήσεις οργάνωσης και λειτουργίας των ΤΕΑ, χωρίς τις διάσπαρτες ρυθμίσεις του παρελθόντος. Ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι ο νέος νόμος απλοποιεί τη διαδικασία ίδρυσης ΤΕΑ, παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας πολυεργοδοτικών ΤΕΑ, εισάγει σύγχρονους κανόνες διακυβέρνησης και διαφάνειας, ενισχύει την εποπτεία των ΤΕΑ μέσω της μεταφοράς της σχετικής αρμοδιότητας στην Τράπεζα της Ελλάδας και μεταχειρίζεται φορολογικά ομοιόμορφα τα προϊόντα του δεύτερου πυλώνα, δηλαδή τις παροχές των ΤΕΑ και των Ομαδικών Ασφαλιστηρίων Συνταξιοδοτικών Συμβολαίων, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς φορολογικούς συντελεστές που παρέχουν λελογισμένα κίνητρα για αποταμίευση και απόδοση συμπληρωματικής σύνταξης έναντι εφάπαξ. Κλείνοντας, ο κ. Μηλαπίδης σημείωσε ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι αδιαμφισβήτητη αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις και περισσότερη αποταμίευση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις