Μείωση έως 9% στις αγροτικές επιδοτήσεις της Δυτικής Ελλάδας

Το έδαφος για σημαντική μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων στην Ηλεία «προετοιμάζει» μελέτη η οποία εκπονήθηκε από την ΠΑΣΕΓΕΣ για την κατανομή των άμεσων κοινοτικών ενισχύσεων με την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Σε όλα τα σενάρια που έχει εκπονήσει η μελετητική ομάδα της ΠΑΣΕΓΕΣ ο νομός Ηλείας και γενικότερα η Δυτική Ελλάδα θα έχει απώλειες από τις επιδοτήσεις που γνωρίζουμε όλοι σήμερα, που αναμένεται να κυμανθούν ακόμα και στα 7,5 με 8 εκατ. ευρώ. Ένα ποσό σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι η Ηλεία από επιδοτήσεις ( ιστορικά ατομικά δικαιώματα) κάθε χρόνο οι Ηλείοι αγρότες εισπράττουν περίπου 14,5 εκατ. ευρώ.     

Θυμίζουμε ότι το πρώτο σενάριο, που θεωρεί τη χώρα ως μια ενιαία περιφέρεια, παρουσιάζει τη μεγαλύτερη σύγκλιση, ως προς το μέγεθος (755 εκατ. ευρώ) και το ποσοστό της (7,6%) μεταξύ όλων των σεναρίων που επεξεργάστηκαν. Με την υιοθέτηση του σεναρίου αυτού ευνοούνται, με σημαντική μεταφορά πόρων, ορισμένες περιφέρειες, οι οποίες παρουσιάζουν, αναπτυξιακή, γενικότερα, υστέρηση, όπως η Ήπειρος (56%) και η Δυτική Μακεδονία (17%).

Ωφελούνται επίσης ορισμένες νησιωτικές περιοχές, όπως το Νότιο Αιγαίο (+39%) και το Βόρειο Αιγαίο (+32%) στις οποίες η ποσοστιαία μεταφορά πόρων παραμένει μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη των υπόλοιπων σεναρίων. Απώλειες ωστόσο προκύπτουν κυρίως στην Κρήτη (-15%) και με μικρότερα ποσοστά στην Κεντρική Μακεδονία (-10%), στη Στερεά Ελλάδα, στα Ιόνια και στην Πελοπόννησο.  Σε επίπεδο πλήθους Νομών η θετική και η αρνητική μεταφορά πόρων είναι σχεδόν ισομερής (ευνοούνται 24 Νομοί έναντι των 27 που υφίστανται απώλειες), ενώ ουσιαστικό είναι το όφελος ορισμένων Νομών με σημαντική αναλογία ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, όπως τα Ιωάννινα (+134%) και η Ευρυτανία (+90%). Εξάλλου, ιδιαίτερα θετική συνεισφορά δέχονται ορισμένοι νησιωτικοί Νομοί, όπως η Χίος (+214%), η Κεφαλονιά (+92%) και οι Κυκλάδες (+61%), ενώ σημαντικό όφελος αποκτάται και σε άλλες, όπως η Σάμος (+32%), η Λέσβος (+22%) και τα Δωδεκάνησα (+21%).

Οι απώλειες αφορούν κυρίως σε Νομούς των Ιονίων και της Κρήτης.   Με δεδομένη τη θέση της ΠΑΣΕΓΕΣ για την μεταφορά πόρων προς την κτηνοτροφία, το σενάριο αυτό κρίνεται ως το πλέον θετικό μεταξύ των εξεταζόμενων, μια και η μεταφορά ενισχύσεων από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις προς τους βοσκότοπους λαμβάνει τη μέγιστη αύξησή της (+62%).

Ως πλεονέκτημα εξάλλου εκτιμάται η απλότητα που παρουσιάζει το σενάριο αυτό, αλλά και το μικρό διοικητικό κόστος που αναμένεται να προκύψει από την εφαρμογή του. Από την άλλη πλευρά ωστόσο μπορεί να θεωρηθεί ως μειονέκτημα το γεγονός ότι το σενάριο αυτό δεν λαμβάνει υπόψη του αγρονομικά κριτήρια για την κατανομή και σύγκλιση των ενισχύσεων.

 

 

Γιώργος Κ. Ροζής

[email protected]

patrisnews.com


Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις