Μείωση των γεωργικών τιμών στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2024

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι τιμές των γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ τόσο για τις εκροές όσο και για τις εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις μειώθηκαν, σύμφωνα με έκθεση αγοράς της Eurostat. Η μέση τιμή της γεωργικής παραγωγής μειώθηκε κατά 6% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, η μέση τιμή των αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνονται σήμερα στη γεωργία (εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις) μειώθηκε κατά 11%.

Μετά από μια περίοδο αναστάτωσης, κατά την οποία σημειώθηκαν απότομες αυξήσεις στις τιμές των γεωργικών προϊόντων κατά τη διάρκεια του 2021 και των 3 πρώτων τριμήνων του 2022, η ταχύτητα της αύξησης στη συνέχεια επιβραδύνθηκε και στη συνέχεια οι τιμές άρχισαν να μειώνονται. Οι πρόσφατες μειώσεις της γεωργικής παραγωγής και του κόστους των εισροών είναι προς την κατεύθυνση των πιο ήρεμων επιπέδων πριν από τη διαταραχή.

Οι μεταβολές των τιμών για πολλές γεωργικές εκροές το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν ποικίλες και αντίθετες. Ιδιαίτερα έντονη υποχώρηση παρατηρήθηκε στη μέση τιμή των σιτηρών, η οποία μειώθηκε κατά 28%. Η τιμή του γάλακτος μειώθηκε κατά 12%, η τιμή των αυγών και των βιομηχανικών καλλιεργειών (ελαιούχοι σπόροι, πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, ακατέργαστος καπνός, ζαχαρότευτλα κ.ά.) κατά 10% και η τιμή των νωπών λαχανικών κατά 6% (στο πλαίσιο της οποίας υπήρξε ιδιαίτερα απότομη πτώση της τιμής της ντομάτας κατά 33%).

Αντίθετα, η μέση τιμή των πατατών αυξήθηκε κατά 22% και εκείνη των νωπών φρούτων κατά 20% (παρά την απότομη μείωση κατά 44% της τιμής των λεμονιών και των λάιμ), ανταποκρινόμενη εν μέρει στις προβλεπόμενες επιπτώσεις των δυσμενών καιρικών συνθηκών στις ποσότητες συγκομιδής.

Μεταξύ των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης των τιμών καταγράφηκαν για τα λιπάσματα και τα βελτιωτικά εδάφους (-31%), τις ζωοτροφές (-16%) και την ενέργεια και τα λιπαντικά (-12%).

Σε εθνικό επίπεδο, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ (21 από τις 25 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία) κατέγραψαν μείωση των τιμών των γεωργικών προϊόντων το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. Οι εντονότερες μειώσεις τιμών σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (-24%), τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (αμφότερες -18%), καθώς και τη Σλοβακία και την Τσεχία (αμφότερες -17%).

Αντίθετα, οι τιμές αυξήθηκαν σε 5 νότιες χώρες της ΕΕ- αυξήθηκαν πιο έντονα στην Ελλάδα (+20%), ενώ πιο μέτριες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Μάλτα και την Ισπανία (+4%) και στην Πορτογαλία και την Κύπρο (+1%).

Όσον αφορά τις εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις (όπως η ενέργεια, τα λιπάσματα ή οι ζωοτροφές), 24 από τις 25 χώρες της ΕΕ με διαθέσιμα στοιχεία κατέγραψαν μειώσεις το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Οι πιο απότομοι ρυθμοί μείωσης σημειώθηκαν στην Κροατία (-20%), την Ουγγαρία (-19%) και τις Κάτω Χώρες και την Ιρλανδία (και οι δύο -17%). Η Πορτογαλία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που κατέγραψε αύξηση (+2%).
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις