“4 χρόνια ΚΥΚΛΟΣ: Ανακύκλωση τώρα !”

Με την δυναμική παρουσία της πλειοψηφίας των εταιριών που εισάγουν, παράγουν και διαθέτουν φυτοπροστατευτικά προϊόντα στην Ελληνική Αγορά, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Ιουλίου , η Συνέντευξη Τύπου της εταιρίας ΚΥΚΛΟΣ Α.Ε., στο πλαίσιο συμπλήρωσης τεσσάρων (4) ετών από την πρωτοβουλία ίδρυσή της, με κεντρικό σύνθημα «Ανακύκλωση ΤΩΡΑ!».
Είναι γεγονός ότι η ανεξέλεγκτη απόρριψη συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, παράλληλα με κακές πρακτικές διαχείρισης, όπως η παράνομη καύση, συμβάλλουν στην
υποβάθμιση του περιβάλλοντος, επιταχύνοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και κάνοντας όλο πιο συχνή την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, με άμεσες συνέπειες στην
καθημερινότητα των πολιτών και την ανθρώπινη υγεία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στοχεύοντας στην μείωση των απορριμμάτων και την βιωσιμότητα, προχώρησε πρόσφατα στην έγκριση νέων μέτρων που αφορούν την διαχείριση συσκευασιών και των αποβλήτων που παράγονται, ενισχύοντας την κυκλική οικονομία με έμφαση στα απόβλητα πλαστικών συσκευασιών.

Τέσσερα (4) χρόνια πριν, τα μέλη της ΚΥΚΛΟΣ αναγνωρίζοντας την νομική αλλά πρωτίστως ηθική εκκρεμότητα πολλών ετών, προχώρησαν στην πρωτοβουλία ίδρυσης της εταιρίας, για την οργάνωση, την λειτουργία και την πλήρη χρηματοδότηση ενός επίσημου φορέα ανακύκλωσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Η ΚΥΚΛΟΣ με την έναρξη λειτουργίας της, θα αποτελέσει ένα Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών (ΣΣΕΔ), μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπό την εποπτεία του
Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στο πλαίσιο της Διευρυμένης Ευθύνης των Παραγωγών Με τις κεντρικές ομιλίες του κου Β.Ευθυμιάδη, Προέδρου Δ.Σ. της ΚΥΚΛΟΣ, του κου Γεώργιου Ποντίκα, Προέδρου Δ.Σ. του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) και του κου Ε. Παναγιωτόπουλου, Διευθύνοντα Συμβούλου της ΚΥΚΛΟΣ Α.Ε, τέθηκε το πλαίσιο λειτουργίας του συστήματος ανακύκλωσης, που αποτελεί μεν πρωτοβουλία των μελών της εταιρίας, αλλά αφορά το σύνολο των εταιρειών που διακινούν φυτοπροστατευτικά προϊόντα στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι εταιριών του κλάδου, μελών της ΚΥΚΛΟΣ, οι οποίοι υποστήριξαν την αναγκαιότητα λήψης άμεσων νομοθετικών μέτρων που θα καθορίσουν τις υποχρεώσεις για ένα πανελλαδικό δίκτυο σημείων συλλογής, στοχεύοντας στην λειτουργία ενός αποτελεσματικού φορέα ανακύκλωσης.

Στη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε επίσης ότι «η μη λήψη επιπλέον νομοθετικών μέτρων, ματαιώνει την έναρξη λειτουργίας του ΣΣΕΔ και θέτει σε κίνδυνο την επιτυχία του, με άμεσες
επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, από τη συνέχεια κακών πρακτικών διαχείρισης των συσκευασιών».

Ακόμα, τα μέλη του Δ.Σ. αναφέρθηκαν στο επιχειρησιακό πλάνο βιωσιμότητας που έχει εκπονηθεί και τα συμπεράσματα από την πολυετή εφαρμογή πιλοτικών δράσεων, όπου ανέδειξαν ότι οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική πρόταση καθιστά εθελοντική την συμμετοχή των εμπλεκόμενων μερών και δεν αποτελεί βιώσιμη λύση. ως προς την επίτευξη των υψηλών στόχων ανακύκλωσης που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύσσωμο το Δ.Σ. & τα μέλη της ΚΥΚΛΟΣ, καλούν την πολιτεία να στηρίξει την πρωτοβουλία και τις ενέργειες που θα δρομολογήσουν την άμεση λειτουργία ενός επίσημου φορέα ανακύκλωσης, με την επιτάχυνση εφαρμογής της νομοθεσίας και τον καθορισμό ρόλων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος.

Δείτε εδώ την παρουσίαση

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις