Αγροτική παραγωγή: Η σκιά των λιπασμάτων πάνω από το μέλλον

Σταθεροποίηση στις τιμές λιπασμάτων μετά από πτώση - Πώς επηρεάζεται η αγροτική παραγωγή και η επισιτιστική ασφάλεια

Η αγορά λιπασμάτων παρουσίασε μια εικόνα σταθεροποίησης κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, μετά από μια αξιόλογη πτώση 20% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ο δείκτης τιμών λιπασμάτων παραμένει 24% χαμηλότερος σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η πτώση αυτή οφείλεται κυρίως στην  σημαντική υποχώρηση των τιμών φωσφορικών πετρωμάτων (-56%) και καλίου (-17%). Η βελτίωση των προοπτικών παραγωγής, άμεσα συνδεδεμένη με το χαμηλότερο κόστος εισροών, λειτούργησε ως καταλύτης για την ευρεία αυτή αδυναμία.

Επιπλέον, το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σηματοδότησε την επιστροφή του δείκτη προσιτότητας λιπασμάτων (που μετράει τον λόγο τιμών λιπασμάτων προς τιμές τροφίμων) στα επίπεδα του 2015-19.

Παρότι οι προβλέψεις για το 2024 και το 2025 φέρουν το στίγμα μιας μεσοστατικής μείωσης των τιμών σε σχέση με το 2023, αυτές αναμένεται να παραμείνουν αρκετά υψηλότερες συγκριτικά με τα επίπεδα του 2015-19. Η ισχυρή ζήτηση, οι εξαγωγικοί περιορισμοί (κυρίως από την Κίνα) και οι κυρώσεις (με κύριο στόχο τη Λευκορωσία) διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση αυτού του τοπίου.

Ενδεικτικά, ανοδικοί κίνδυνοι για τις προβλέψεις ελλοχεύουν, λαμβάνοντας υπόψη πιθανές αυξήσεις στο κόστος εισροών, ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο. Από την άλλη πλευρά, η επανέναρξη των κινεζικών εξαγωγών και τυχόν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες τιμές καλλιεργειών θα μπορούσαν να επιφέρουν περαιτέρω πτώση στις τιμές των λιπασμάτων.

Συνολικά, η αγορά λιπασμάτων κινείται σε ρυθμούς σταθεροποίησης μετά από την αρχική πτώση, με την μελλοντική της πορεία να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η γεωπολιτική σκηνή, οι τιμές ενέργειας και οι τάσεις στην αγροτική παραγωγή. Η διασφάλιση της εύκολης πρόσβασης σε λιπάσματα σε προσιτές τιμές παραμένει κρίσιμης σημασίας για την τόνωση της παραγωγικότητας, την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Παρόλο που το κόστος εισροών λιπασμάτων έχει μειωθεί σημαντικά από τις κορυφές του 2022-23, παραμένει υψηλότερο από τα επίπεδα πριν από το 2020 . Οι βασικές εισροές για την παραγωγή λιπασμάτων, οι οποίες σημείωσαν σημαντική πτώση των τιμών σε σχέση με τα ρεκόρ της περιόδου 2022-23, έδειξαν κάποια σταθερότητα τα δύο τελευταία τρίμηνα. Για παράδειγμα, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν σχεδόν κατά 15 τοις εκατό το 2ο τρίμηνο του 2024 (q/q), αλλά εξακολουθούν να είναι 11 τοις εκατό χαμηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Το φυσικό αέριο είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο κόστους για τα λιπάσματα με βάση το άζωτο. Ομοίως, οι τιμές του θείου είναι περίπου 26 τοις εκατό χαμηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο, τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα, οι μέσες τιμές αυτών των τριών εισροών ήταν περισσότερο από 30 τοις εκατό υψηλότερες από τους μέσους όρους τους για το 2015-19.

 
Οι περιορισμοί και οι κυρώσεις στις εξαγωγές εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αγορές λιπασμάτων, αλλά οι εκτροπές του εμπορίου έχουν μετριάσει σε μεγάλο βαθμό τον αντίκτυπό τους. Ενώ οι εξαγωγές φωσφορικών αλάτων από την Κίνα και αμμωνίας από τη Ρωσία επηρέασαν τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, η Ευρώπη έχει υποκαταστήσει τις εισαγωγές από την Κίνα και τη Ρωσία με αυτές από άλλους εξαγωγείς, όπως η Αίγυπτος (αμμωνία), το Μαρόκο (φωσφορικό), η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Από την πλευρά του καλίου, παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Λευκορωσία και τη Ρωσία - οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής καλίου - οι εξαγωγές και από τις δύο χώρες ήταν ισχυρότερες από το αναμενόμενο λόγω της εκτροπής του εμπορίου. Η Λευκορωσία αύξησε τις εξαγωγές προς την Κίνα, με τη Ρωσία να επεκτείνει τη σιδηροδρομική ικανότητα για να διευκολύνει τις αποστολές της Λευκορωσίας. Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές από τον Καναδά έχουν εκτραπεί προς την Ευρώπη.

Η οικονομική προσιτότητα των λιπασμάτων έχει επιστρέψει στον μέσο όρο πριν από το 2019. Οι χαμηλότερες τιμές των λιπασμάτων τα τελευταία τρίμηνα έφεραν τον δείκτη προσιτότητας των λιπασμάτων (ο λόγος των τιμών των λιπασμάτων προς τις τιμές των τροφίμων) κοντά στα επίπεδα του 2015-19. Κατά την άνοδο της τιμής των λιπασμάτων το 2022, ο δείκτης προσιτότητας σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις