Κορονωϊός: Πώς απολυμαίνουμε το γεωργικό ελκυστήρα

Το πλύσιμο των χεριών και ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών τις οποίες ακουμπάμε συχνά είναι δύο από τους καλύτερους τρόπους για την άμυνα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται, πιθανότατα έχετε ήδη μάθει την κατάλληλη τεχνική για το πλύσιμο των χεριών σας και για το πώς να απολυμάνετε καλά το σπίτι σας.

Αλλά τι γίνεται με την καμπίνα του γεωργικού ελκυστήρα - τρακτέρ σας;

 Ο Οδηγός ακουμπάει πολύ συχνά σχεδόν όλες τις επιφάνειες της καμπίνας του τρακτέρ. Είναι ταυτόχρονα γνωστό ότι ο κορονοϊός επιβιώνει για πολλές ώρες, ίσως και μέρες, επάνω σε διάφορες επιφάνειες. Οπότε, για να είστε ασφαλείς θα πρέπει να καθαρίζετε συχνά το εσωτερικό του τρακτέρ (τιμόνι, χειρολαβές, λεβιές ταχυτήτων, χειρόφρενο, κουμπιά και οθόνες αφής στην κεντρική κονσόλα, διακόπτες για υαλοκαθαριστήρες και φλας, χειρολαβές ρύθμισης καθισμάτων κ.α.).

Αν είστε οδηγός που οδηγείτε κοινόχρηστα μηχανήματα, ο τακτικός καθαρισμός και η απολύμανση αυτών των επιφανειών στα μηχανήματα είναι απαραίτητα.

Το εσωτερικό ενός γεωργικού ελκυστήρα είναι λιγότερο ανθεκτικό από έναν πάγκο κουζίνας ή τον νεροχύτη. Πρέπει να προσέχετε ώστε να προστατεύετε αυτές τις επιφάνειες χωρίς να τις καταστρέφετε, όταν τις καθαρίζετε. Με λίγες μόνο εξαιρέσεις, τα οικιακά καθαριστικά που σκοτώνουν τον κορονοϊό σε σκληρές επιφάνειες στο σπίτι μπορούν επίσης να καθαρίσουν ένα αυτοκίνητο χωρίς να βλάψουν το εσωτερικό του. Το πιο πιθανό είναι να έχετε ήδη κάποια από αυτά τα προϊόντα στο σπίτι.

Ισοπροπυλική αλκοόλη

Τα διαλύματα αλκοόλης που περιέχουν τουλάχιστον 70% αλκοόλ είναι αποτελεσματικά κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με το CDC. Ως επί το πλείστον, σχεδόν κάθε εσωτερική επιφάνεια ενός μηχανήματος μπορεί να καθαριστεί με ισοπροπυλική αλκοόλη.

Όχι χλωρίνη ή υπεροξείδιο του υδρογόνου!

Ότι κι αν κάνετε, μην χρησιμοποιείτε χλωρίνη, ή υπεροξείδιο του υδρογόνου στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σας. Αν και μπορούν να σκοτώσουν και τον κορονοϊό στις επιφάνειες, πιθανόν να βλάψουν την ταπετσαρία του αυτοκινήτου σας. Και μην χρησιμοποιείτε καθαριστικά με βάση την αμμωνία στις οθόνες αφής στα καινούργια μοντέλα , καθώς μπορεί να βλάψουν την λεπτή επικάλυψη της οθόνης.

Σαπούνι και νερό

Το καλό πλύσιμο με σαπούνι και νερό μπορεί επίσης να καταστρέψει τον κορονοϊό. Το σαπούνι και το νερό είναι επίσης ασφαλή για τους περισσότερους εσωτερικούς χώρους του μηχανήματος. Ειδικά για τα υφάσματα και το δέρμα που μπορεί να έχει αρχίσει να σπάει από την χρήση πολλών ετών. Απλά φροντίστε να μην τρίβετε πάρα πολύ αυτές τις επιφάνειες.

Δερμάτινες επιφάνειες

Οι δερμάτινες απομιμήσεις έχουν επιχρίσματα ουρεθάνης (urethane) για προστασία και είναι ασφαλής η απολύμανσή τους με διάλυμα αλκοόλης. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, ο καθαρισμός του δέρματος με αλκοόλ μπορεί να του προκαλέσει φθορά και αποχρωματισμό. Τα περισσότερα δέρματα είναι βαμμένα και ο πολύ δυνατός καθαρισμός μπορεί να αφαιρέσει τη βαφή. Φροντίστε την δερμάτινη ταπετσαρία σας αφού την καθαρίσετε. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα καλό καθαριστικό δερμάτων και στη συνέχεια ένα καλό ενυδατικό (conditioner) για δερμάτινες επιφάνειες.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις