Φορτίση ηλεκτρικών οχημάτων: ΦΠΑ 6%

Η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα θα υπόκειται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%, σύμφωνα με εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η εγκύκλιος, που εκδόθηκε στις 19 Ιουλίου 2023, διευκρινίζει ότι η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων θεωρείται για σκοπούς ΦΠΑ παράδοση αγαθών, δηλαδή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από τον τρόπο χρέωσης του τιμήματος (ανά kwh, ανά συνεδρία κλπ).

Στην εν λόγω συναλλαγή, η επαναφόρτιση της μπαταρίας του ηλεκτρικού οχήματος θεωρείται ως το κύριο στοιχείο της συναλλαγής, καθώς ο μοναδικός σκοπός των πρόσθετων, ανωτέρω αναφερόμενων, παρεχόμενων υπηρεσιών είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης των οχημάτων αυτών στο σημείο φόρτισης, έτσι ώστε η μπαταρία τους να μπορεί να επαναφορτιστεί και ως εκ τούτου είναι παρεπόμενες της επαναφόρτισης παροχές.

Συνεπώς, η συναλλαγή που πραγματοποιείται από τον φορέα εκμετάλλευσης υποδομών φόρτισης θεωρείται ότι είναι παράδοση του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ίδιος συντελεστής ΦΠΑ, 6%, εφαρμόζεται και στην περίπτωση κατά την οποία στην αλυσίδα συναλλαγής για τη φόρτιση/επαναφόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων μετέχουν ο φορέας εκμετάλλευσης υποδομής φόρτισης (CPO) και ο πάροχος υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης (Mobility Provider - e MP).

Στην περίπτωση αυτή, ο CPO θεωρείται ότι παρέχει ηλεκτρική ενέργεια προς τον e-MP. Συναφώς, ο e-MP πραγματοποιεί την ίδια παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας στον πελάτη-οδηγό.

Η μείωση του ΦΠΑ στη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων είναι μια θετική εξέλιξη που αναμένεται να ενισχύσει την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα. Η μείωση του κόστους της φόρτισης θα κάνει τα ηλεκτρικά οχήματα πιο προσιτά στους καταναλωτές, γεγονός που θα συμβάλει στην αύξηση της ζήτησης για αυτά.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι σύμφωνη με τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να έχει στο δρόμο 1,8 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα έως το 2030. Η μείωση του ΦΠΑ στη φόρτιση είναι ένα βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις