Η Επιτροπή της ΕΕ επέκρινε την έκθεσή της σχετικά με τη βιωσιμότητα της πυρηνικής ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει εάν η πυρηνική ενέργεια μπορεί να χαρακτηριστεί ως βιώσιμη πράσινη επένδυση. Ωστόσο, η απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ να αναθέσει το ερευνητικό κέντρο της στην αξιολόγηση έχει ήδη προκαλέσει κριτική.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ αγωνίστηκαν να συμφωνήσουν σχετικά με την ταξινόμηση της ΕΕ - ένα πλαίσιο για βιώσιμες επενδύσεις που θα εφαρμοστεί από το 2021 - προτού επιτευχθεί τελικά μια συμφωνία τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Ο συμβιβασμός επιτρέπει στο φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια να χρησιμοποιείται ως «μεταβατικές τεχνολογίες».

Ωστόσο, η συζήτηση δεν έχει τελειώσει, όπως φαίνεται από μια επιστολή που απευθύνεται στους ηγέτες της Επιτροπής Ursula von der Leyen και Frans Timmermans από τη Γερμανίδα βουλευτή της Bundestag, Sylvia Kotting-Uhl (Πράσινοι). Απεστάλη επίσης στη γερμανική υπουργό περιβάλλοντος Svenja Schulze και στην υπουργό Παιδείας Anja Karliczek.

Ο Kotting-Uhl αναφέρει ότι η απόφαση της Επιτροπής να αναθέσει στο Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ) είναι λανθασμένη επειδή η επιστημονική υποδιαίρεση προέκυψε από το πρόγραμμα Ευρατόμ της ΕΕ και η έρευνα συνεχίζει να συγχρηματοδοτείται από αυτό μέχρι σήμερα.

Το γεγονός ότι η επανεξέταση ανατέθηκε στο ΚΚΕρ είναι «παράλογη», επιμένει ο Πράσινος βουλευτής, καθώς η αρχή είναι μεροληπτική και «ουδόλως σε θέση να λάβει αντικειμενική απόφαση».

Η συμφωνία αναβλήθηκε

Μια επιστημονική ανασκόπηση ήταν μέρος του σκληρού συμβιβασμού που επιτεύχθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ τον Δεκέμβριο. Εκείνη την εποχή, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, συγκεκριμένα, μίλησαν υπέρ του χαρακτηρισμού της πυρηνικής ενέργειας ως φιλικής προς το περιβάλλον, έτσι ώστε οι επενδύσεις να μπορούν να συνεχίσουν να ρέουν.

Ακόμη και η τεχνική ομάδα εμπειρογνωμόνων που συνέταξε την πρόταση ταξινομίας της ΕΕ παρέμεινε αμφιλεγόμενη στο θέμα, παρόλο που δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι η πυρηνική ενέργεια θα συνέβαλε ουσιαστικά στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, όπως αναφέρεται στην τελική της έκθεση.

Αλλά λόγω των πυρηνικών αποβλήτων που παράγονται, το ζήτημα είναι περίπλοκο και χρειάζεται «περαιτέρω τεχνική αξιολόγηση», πρόσθεσε η έκθεση.

Τελικά, οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να συμφωνήσουν πρώτα να υιοθετήσουν την ταξινομία, να ζητήσουν από την Επιτροπή να εξετάσει τις λεπτότερες λεπτομέρειες και να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα σε μια έκθεση έως τις αρχές του επόμενου έτους.

Με βάση τα πορίσματα, η Επιτροπή θα συντάξει κατ 'εξουσιοδότηση πράξεις έως το τέλος του 2021 για να καθορίσει συγκεκριμένα κριτήρια για την ταξινομία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις