Νέα ώθηση για τη βιωσιμότητα δοκιμάζει την δύναμη της Ευρώπης

Στον αγώνα για να γίνει παγκόσμιος ηγέτης για την αειφορία, η ΕΕ αναμένεται να αποδείξει την «ήπια δύναμή» της με τρίτες χώρες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους κινδύνους να μείνει πίσω από την καινοτομία.

Η συνοχή μεταξύ της μετάβασης της Ευρώπης σε ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων και των συνεχιζόμενων εμπορικών της στόχων αμφισβητήθηκε μετά την αποκάλυψη της στρατηγικής Farm to Fork (F2F), της νέας πολιτικής τροφίμων του μπλοκ, που προκάλεσε προτάσεις ότι η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων μπορεί να είναι κινδυνεύει από τις νέες υψηλές απαιτήσεις για τους παραγωγούς της ΕΕ σε σύγκριση με τα χαμηλότερα πρότυπα των εισαγόμενων προϊόντων.

Για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, η ΕΕ σκοπεύει να βασιστεί στο οικονομικό της βάρος ως η μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο, θέτοντας υψηλά πρότυπα που ισχύουν σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.

«Θα καταβάλουμε όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για τη δημιουργία συμμαχιών στον διεθνή τομέα για να οδηγήσουμε τη σύγκλιση σε ένα παγκόσμιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων, έτσι ώστε οι αγρότες της ΕΕ να μην βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τους παραγωγούς τρίτων χωρών», δήλωσε η Επίτροπος για την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδη.

Ο στόχος είναι να αναπτυχθούν οι λεγόμενες «πράσινες συμμαχίες» σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Από αυτή την άποψη, η Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τα Συστήματα Τροφίμων του 2021 αποτελεί ευκαιρία για την ΕΕ να προωθήσει μια παγκόσμια κίνηση προς βιώσιμα συστήματα τροφίμων και να οδηγήσει τον δρόμο στον καθορισμό παγκόσμιων περιβαλλοντικών προτύπων στην παραγωγή τροφίμων.

Επανεξέταση του εμπορίου

Η εφαρμογή του F2F στην παγκόσμια αγορά θα απαιτήσει επίσης από την ΕΕ να κάνει καλύτερη χρήση των υφιστάμενων και μελλοντικών εμπορικών συμφωνιών, εξήγησε πηγή της Επιτροπής.

Ωστόσο, η ευρωπαϊκή εμπορική ένωση γεωργικών προϊόντων (CELCAA) διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι η στρατηγική δεν αναφέρει τον ρόλο του εμπορίου ως θεμελιώδους στοιχείου της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.

Σε ένα έγγραφο θέσης, τόνισαν επίσης ότι το τοπικό δεν είναι πάντα συνώνυμο με την καλύτερη περιβαλλοντική απόδοση.

Η Επιτροπή σχεδιάζει να διενεργήσει αξιολογήσεις επιπτώσεων σε όλες τις νομοθετικές προτάσεις που απορρέουν από το F2F, συμπεριλαμβανομένης μιας αξιολόγησης σχετικά με τις επιπτώσεις σε τρίτες χώρες.

Μια δοκιμασία για τη σωστή ισορροπία μεταξύ της προώθησης της αειφορίας και του εμπορίου θα προέλθει από την αναγγελθείσα αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα, ιδίως αναφερόμενη στις ανοχές κατά την εισαγωγή φυτοφαρμάκων.

Τον Ιούνιο, η Επίτροπος Κυριακίδη είπε ότι η ΕΕ θα λάβει υπόψη περιβαλλοντικές πτυχές κατά την αξιολόγηση αιτημάτων ανοχής κατά την εισαγωγή ουσιών που δεν έχουν εγκριθεί πλέον στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ και μετά από εκτίμηση επικινδυνότητας, η ΕΕ θα μπορούσε να επανεξετάσει τις ανοχές εισαγωγής για ουσίες που πληρούν τα «κριτήρια αποκοπής» και παρουσιάζουν υψηλό επίπεδο κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία.

"Είναι σαφές - θέλουμε να προωθήσουμε μια σταδιακή κίνηση προς τη χρήση ασφαλέστερων φυτοπροστατευτικών προϊόντων", δήλωσε η Κυριακίδη.

Η χορήγηση ανοχών κατά την εισαγωγή αναμένεται να εξεταστεί κατά περίπτωση σύμφωνα με τις αρχές ανάλυσης κινδύνου.

Ωστόσο, η Επιτροπή θα προσεγγίσει τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυσσόμενων χωρών, πριν από την εφαρμογή της νέας πολιτικής προσέγγισης, επιβεβαίωσε πηγή της ΕΕ.

Μετά το Brexit

Η ΕΕ πρέπει επίσης να αξιοποιήσει τη μαλακή της δύναμη στις διαπραγματεύσεις για το μελλοντικό εμπόριο ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή αναντιστοιχία μεταξύ των δύο πλευρών του καναλιού όσον αφορά την καινοτομία στη γεωργία.

Το ΗΒ εξετάζει εάν θα ανοίξει την πόρτα σε νέες τεχνολογίες επεξεργασίας γονιδίων, οι οποίες στην ΕΕ εμπίπτουν στην οδηγία ΓΤΟ.

Ωστόσο, μια πρόσφατα τροποποιημένη τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη γεωργία του Ηνωμένου Βασιλείου, που επί του παρόντος συζητείται στο Κοινοβούλιο, θα μπορούσε τώρα να προσφέρει στους επιστήμονες και τους αγρότες της Βρετανίας πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες επεξεργασίας γονιδίων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις