ΑΠΕ: Προσπερνούν τα ορυκτά καύσιμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Ανανεώσιμες πηγές έχουν ξεπεράσει τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ για πρώτη φορά, δείχνει νέα ανάλυση.

Η αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική και βιοενέργεια παρήγαγε το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας των 27 κρατών μελών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, κερδίζοντας ορυκτά καύσιμα που αντιστοιχούσαν στο 34%, σύμφωνα με τον Ember, μια δεξαμενή σκέψης για το κλίμα που επικεντρώθηκε στην επιτάχυνση της παγκόσμιας μετάβασης ηλεκτρικής ενέργειας .

Ως αποτέλεσμα, οι εκπομπές άνθρακα από τον τομέα της ενέργειας του μπλοκ μειώθηκαν σχεδόν κατά ένα τέταρτο τους πρώτους έξι μήνες του 2020.

Ο Dave Jones, ανώτερος αναλυτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ember, δήλωσε ότι αυτό σηματοδότησε μια «συμβολική στιγμή» στη μετάβαση του ευρωπαϊκού τομέα ηλεκτρικής ενέργειας - επισημαίνοντας ότι πριν από εννέα χρόνια, τα ορυκτά καύσιμα παρήγαγαν διπλάσια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ από τις ανανεώσιμες πηγές.

Ενώ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ μειώθηκε κατά 7% λόγω του COVID-19, η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκε κατά 11%, κυρίως λόγω των νέων αιολικών και ηλιακών εγκαταστάσεων που παρήγαγαν το πέμπτο ρεκόρ της ευρωπαϊκής ηλεκτρικής ενέργειας. Στη Δανία, το 64% της ηλεκτρικής ενέργειας παρήχθη από αιολική και ηλιακή.

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή ορυκτών καυσίμων μειώθηκε κατά 18%. Ο άνθρακας έφερε το βάρος του φθινοπώρου, με την παραγωγή να μειώνεται σε κάθε χώρα όπου ήταν μέρος του μίγματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Μειώθηκε κατά 95% στην Πορτογαλία, η οποία είδε παρατεταμένες περιόδους χωρίς άνθρακα, προωθώντας την προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας των σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα έως δύο χρόνια έως το 2021. Στην Ισπανία, η παραγωγή άνθρακα κατέρρευσε κατά 58% ακόμη και πριν κλείσει τα μισά στόλος στα τέλη Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις