Τρεις ροδοπελεκάνοι νεκροί εντός περιοχής Natura

Τρεις ροδοπελεκάνοι έπεσαν νεκροί εντός προστατευόμενης περιοχής Natura 2000, από ανεμογεννήτριες στον αιολικό σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκεται στο όρος Βαρνούντα, στη Φλώρινα, που καταλήγει στις Πρέσπες.

Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωση της η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, η οποία επισημαίνει ότι ήταν θέμα χρόνου να συμβεί κάτι τέτοιο σε περιοχή Natura 2000 και, μάλιστα, όπως αναφέρει, ο θάνατος των τριών ροδοπελεκάνων συνέβη παρά το γεγονός ότι είχαν τοποθετηθεί ραντάρ αποφυγής συγκρούσεων. Στο όρος Βαρνούντας στη Φλώρινα βρίσκεται σε υψόμετρο μεταξύ 1.800 – 2.000 μέτρων αιολικό πάρκο που αποτελείται από 34 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 kW η μία. Το μεγαλύτερο μέρος του αιολικού πάρκου είναι εγκαταστημένο στο όριο των περιοχών Natura 2000 και συγκεκριμένα εντός Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) βάσει της Οδηγίας για τα Πουλιά και εντός Τόπου Κοινοτικής Σημασίας ΤΚΣ (ΤΚΣ) βάσει της Οδηγίας για τους οικότοπους.

Σε αυτό το αιολικό πάρκο τοποθετήθηκε το 2013 σε εννέα ανεμογεννήτριες το πρώτο αυτόνομο σύστημα αποτροπής προσκρούσεων, έτσι ώστε να καλυφθεί το σύνολο του αιολικού πάρκου, και περιλήφθηκαν οι μονάδες προειδοποίησης, αποτροπής και ακινητοποίησης ανεμογεννητριών.

Οι ροδοπελεκάνοι και οι αργυροπελεκάνοι αναπαράγονται στον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών, όπου βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες αποικίες στην Ευρώπη. Τα πουλιά διασχίζουν το όρος Βαρνούντας κατά τις ημερήσιες μετακινήσεις τους μεταξύ της αποικίας και άλλων λιμνών της βόρειας Ελλάδας, που χρησιμοποιούν ως περιοχές για να βρουν τροφή.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις