Νέες τεχνολογίες κάνουν τη γεωθερμία ασφαλέστερη και φιλικότερη για το περιβάλλον
Γεωθερμία Περιβάλλον

 

Υπάρχουν σήμερα 130 γεωθερμικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Υπάρχει αύξηση 5% σε σχέση με το 2019. Και ο αριθμός τους μπορεί να διπλασιαστεί σε 5 με 8 χρόνια. Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι είναι πιο ασφαλείς, αξιόπιστοι, αποτελεσματικοί και πιο φιλικοί προς το περιβάλλον; Ευρωπαίοι επιστήμονες σχεδίασαν και ανέπτυξαν νέες τεχνολογίες που αυτή την περίοδο δοκιμάζονται στην Ισλανδία.

Ο γεωθερμικός σταθμός Νεσγιαβέλιρ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος της Ισλανδίας. Παράγει περίπου 120 MW ηλεκτρικής ενέργειας. Οι γεωτρήσεις είναι συχνές για να βρεθούν νέα υπόγεια γεωθερμικά πεδία. Οι θερμοκρασίες μπορούν να φτάσουν τους 460°C και η πίεση είναι πολύ μεγάλη.

Euronews
EuronewsEuronews

Είναι ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον και η γεώτρηση είναι μια απαιτητική διαδικασία: «Το πρόβλημα στη γεωθερμία είναι ότι έχεις να κάνεις με μεγάλη θερμότητα. Και αν θέλεις να διατηρήσεις τα φρεάτια, πρέπει κάποιες στιγμές να μειώνεις την θερμοκρασία τους. Και αυτό θα καταστρέψει στο τέλος το περίβλημα, εξαιτίας της διαστολής» αναφέρει ο Βιλγιάλμουρ Γκούντμουντσον, διευθυντής μάρκετινγκ και πωλήσεων της Iceland Drilling.

Εδώ, η γεώτρηση είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και δοκιμάζεται μια νέα τεχνολογία που μειώνει τους κινδύνους και το κόστος συντήρησης και αυξάνει την αποτελεσματικότητά της. Η συγκεκριμένη τεχνολογία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού πρότζεκτ Geowell. Ο συντονισμός έγινε από το συγκεκριμένο ινστιτούτο στο Ρέικιαβικ. Ο στόχος ήταν ο επανασχεδιασμός ελαστικών συνδέσμων που θα επιτρέπουν την θερμική διαστολή των περιβλημάτων, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος κύρτωσης: «Όταν διαφορετικά τμήματα σωλήνων συνδέονται, τότε το σύστημα ρύθμισης λειτουργεί. Τότε, οι ελαστικοί σύνδεσμοι επιτρέπουν στους σωλήνες να διασταλούν, να επιμηκυνθούν στα σημεία σύνδεσης. Αυτό σημαίνει ότι μειώνουμε την πίεση που ασκείται. Και όταν στη συνέχεια ρίχνουμε τη θερμοκρασία στο φρεάτιο ξανά, τότε μπορούμε να το ανοίξουμε ξανά» επισημαίνει ο Ινγκόλφουρ Ερν Πορμπγιόρνσον, διευθυντής καινοτομιών της Geosurvey στην Ισλανδία.

Euronews
EuronewsEuronews

Τα υλικά επιλέχθηκαν με προσοχή ώστε να διασφαλίζουν μακρά διάρκεια ζωής, η οποία απαιτείται σ' αυτό το νέο σχέδιο. Τα πρότυπα είναι πολύ αυστηρά στις γεωτρήσεις, καθώς τίθενται σοβαρά θέματα ασφάλειας και αξιοπιστίας. Ο Άρνι Ράγκναρσον είναι διευθυντής ποιότητας της Geosurvey και πρότζεκτ μάνατζερ του Geowell: «Για έναν τυπικό γεωθερμικό σταθμό, το κόστος των γεωτρήσεων μπορεί να φτάσει το 30-35% του συνολικού κόστους. Ο συγκεκριμένος κλάδος χρησιμοποιεί εγνωσμένη τεχνολογία, που έχει δοκιμαστεί. Δεν είναι λοιπόν εύκολο να τους πείσεις να δοκιμάσουν κάτι που είναι καινούργιο».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι πολλά υποσχόμενη, ειδικά για εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ηπειρωτική Ευρώπη, όπου σε αντίθεση με την Ισλανδία, τα κοιτάσματα βρίσκονται σε πολύ μεγάλα βάθη: «Υπάρχουν κοιτάσματα υψηλής ενθαλπίας στην Ευρώπη. Υπάρχουν στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Τουρκία, της Αζόρες, τα πορτογαλικά νησιά. Εκεί απαιτούνται βαθύτερα φρεάτια, μακρύτερα τμήματα με περίβλημα. Και αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα στα φρεάτια από ότι στη δική μας περίπτωση. Οι εύκαμπτες συνδέσεις στην Ισλανδία φτάνουν μόνο σε δύο χιλιόμετρα βάθος. Στην Ευρώπη, ίσως χρειάζεται να φτάσουν στα 5 ή 6 χιλιόμετρα» εξηγεί ο Ινγκόλφουρ Ερν Πορμπγιόρνσον, διευθυντής καινοτομιών της Geosurvey στην Ισλανδία.

Euronews
EuronewsEuronews

Αυτοί που κάνουν τις γεωτρήσεις θεωρούν ότι τέτοιες καινοτόμες τεχνολογίες μπορούν να τους βοηθήσουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί: «Γλιτώνουμε χρήματα. Το κόστος λειτουργίας θα είναι λιγότερο και η διάρκεια ζωής του φρεατίου θα είναι μεγαλύτερη. Αυτό είναι το βασικό πλεονέκτημα» τονίζει ο ο Βιλγιάλμουρ Γκούντμουντσον, διευθυντής μάρκετινγκ και πωλήσεων της Iceland Drilling.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μειωμένο κόστος συντήρησης θα οδηγήσει επίσης και σε μειωμένους λογαριασμούς ενέργειας για τους καταναλωτές.

Εγκαταστημένη ισχύς για ηλεκτρική ενέργεια και τηλεθέρμανση (MW)

 

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις