Η οικολογική γεωργία μπορεί να είναι πιο επικερδής από τη συμβατική

Μια πρόσφατη έκθεση της κυβερνητικής ομάδας προβληματισμού France Stratégie υποστηρίζει την αποδοτικότητα των πιο φιλικών προς το περιβάλλον αγροκτημάτων και προτείνει μια αναθεώρηση των μεθόδων κατανομής των επιδοτήσεων της ΚΑΠ για την ενθάρρυνση μιας πράσινης μετάβασης στη γεωργία.

Η έκθεση ανέφερε ότι οι πιο πράσινες εκμεταλλεύσεις βρέθηκαν να είναι οικολογικά και οικονομικά βιώσιμες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το λεγόμενο «αγροοικολογικό» μοντέλο είναι «κερδοφόρο μεσοπρόθεσμα» και οι βιολογικές εκμεταλλεύσεις είναι ακόμη πιο επικερδείς από τους συμβατικούς ομολόγους τους.

Η Αγροοικολογία είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της γεωργίας με την οποία η μελέτη των οικολογικών διεργασιών εφαρμόζεται στα συστήματα γεωργικής παραγωγής.

Οι αγροοικολογικές τεχνικές περιλαμβάνουν μια σειρά από πρακτικές που εμπνέονται από τη φύση, όπως η διαφοροποίηση των καλλιεργειών, η καλλιέργεια κάλυψης και η φύτευση αντιστάθμισης.

Με αυτόν τον τρόπο, τα αγροοικολογικά συστήματα λειτουργούν για τη βελτιστοποίηση της χρήσης των φυσικών πόρων μειώνοντας παράλληλα την ανάγκη για συνθετικές εισροές φυτοφαρμάκων, αντιβιοτικών και λιπασμάτων όσο το δυνατόν περισσότερο.

«Η αγροοικολογία είναι περίπλοκη από τεχνική άποψη», δήλωσε η Julien Fosse, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

«Απαιτεί πρακτικές αγρονομίας και διαφοροποίησης. Επιβάλλει επίσης, σε ορισμένο αριθμό περιπτώσεων, διακυμάνσεις στις αποδόσεις για αρκετά χρόνια που μπορεί να είναι σημαντικές », δήλωσε ο Fosse.

Ωστόσο, η αγροοικολογία έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις στη γεωργία σήμερα, σύμφωνα με την έκθεση.

«Τείνουμε να μειώσουμε την αλλαγή του κλίματος στην ξηρασία», δήλωσε ο Fosse. «Αλλά πολλά άλλα προβλήματα θα προκύψουν ως αποτέλεσμα. Οι ιοί, τα βακτήρια και τα παράσιτα θα αναπτυχθούν με πιο ήπιους χειμώνες, πράγμα που σημαίνει ότι λιγότερα παράσιτα θα εξαλειφθούν », πρόσθεσε.

«Χρησιμοποιώντας σκληρότερες και πιο ανθεκτικές ποικιλίες, διαφοροποιώντας την παραγωγή στο αγρόκτημα, ενισχύοντας τα βιολογικά βοηθητικά μέσα που διευκολύνουν την καταπολέμηση αυτού ή αυτού του εντόμου, δημιουργώντας συλλογικές καλλιέργειες που θα επιτρέψουν τη συνδυασμένη ανάπτυξη δύο φυτών που απαιτούν λιγότερο νερό, αυτό είναι δυνατόν να βελτιωθεί η οικολογική ανθεκτικότητα », τόνισε ο Fosse.

Το κατά πόσον τα κράτη μέλη θα αναλάβουν αυτό το ζήτημα πρέπει να δούμε. Ωστόσο, στη Γαλλία, ο όρος αγροοικολογία έχει ήδη εισέλθει στο πολιτικό λεξικό, με τον υπουργό γεωργίας Julien Denormandie να ανακοινώνει την υποστήριξή του για μια «αγροοικολογική μετάβαση».

Βιο-οικονομικές επιδόσεις

Με την ανατομή οικονομικών δεδομένων από την επιστημονική βιβλιογραφία και την προσομοίωση ενός αγροτικού μοντέλου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «οι αγροοικολογικές εκμεταλλεύσεις έχουν γενικά καλύτερα μεσοπρόθεσμα οικονομικά αποτελέσματα από τα συμβατικά αγροκτήματα».

Αυτό διαπιστώθηκε επίσης ότι ισχύει για τη βιολογική γεωργία.

Η πλειοψηφία των 41.600 αγροκτημάτων και δύο εκατομμυρίων εκταρίων που βρίσκονται σήμερα υπό βιολογική καλλιέργεια βρέθηκε να είναι καλύτερα οικονομικά μετά τη μετάβαση σε βιολογική καλλιέργεια από τους συμβατικούς ομολόγους τους, σύμφωνα με το think tank.

Το μοντέλο υποδηλώνει ότι μια φάρμα που άλλαξε από συμβατική σε βιολογική γεωργία θα έβλεπε το άμεσο περιθώριο κέρδους της, εξαιρουμένης της κρατικής στήριξης, να αυξηθεί κατά μέσο όρο 25% μετά τη μετάβαση.

Τα στοιχεία αυτά διαφέρουν από τον ένα τομέα στον άλλο, με τον αμπελουργικό τομέα να ωφελείται περισσότερο.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών και Οικονομικών Σπουδών της Γαλλίας (INSEE) το 2017, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένας οργανικός αμπελουργός μπορεί να αναμένει να λάβει περίπου 6.000 ευρώ του ακαθάριστου λειτουργικού πλεονάσματος ανά εκτάριο, εξαιρουμένων των επιδοτήσεων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), ενώ Οι συμβατικοί αμπελουργοί μπορούν να ελπίζουν να κερδίσουν μόλις κάτω από 3.500 €

Αυτή η σημαντική διαφορά μπορεί να αποδοθεί στην «τιμή πώλησης των βιολογικών προϊόντων, η οποία είναι πολύ υψηλότερη από αυτή των συμβατικών», πρόσθεσε ο Fosse.

Αν και τα στοιχεία της αγοράς για τους τομείς της κηπουρικής και των γαλακτοκομικών βοοειδών είναι χαμηλότερα, η βιολογική παραγωγή σε αυτές τις περιοχές ήταν επίσης ευνοϊκότερη.

Ενθάρρυνση της πρόσληψης

Για να ενθαρρύνει τους αγρότες να στραφούν σε πιο πράσινη γεωργία, η Γαλλία Stratégie συνιστά ότι «η δημόσια ενίσχυση που διατίθεται σε αγροκτήματα - ιδίως από την Κοινή Αγροτική Πολιτική - πρέπει να είναι ανάλογη με τις προσπάθειες των αγροτών να μειώσουν τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον."

Το think tank προτείνει επίσης να εισαχθεί ένα σύστημα «bonus-malus», το οποίο θα ανταμείβει θετικές δράσεις που βοηθούν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ενώ φορολογούν αρνητικές προσεγγίσεις, όπως η χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Στη συνέχεια, οι φόροι θα μπορούσαν να ανακατανεμηθούν «για τη χρηματοδότηση της μετάβασης των εκμεταλλεύσεων», σύμφωνα με το think tank.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Pierre-Marie Aubert, ερευνητή και συντονιστή της Ευρωπαϊκής Γεωργικής Πρωτοβουλίας στο Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων (IDDRI), είναι απίθανο οι αγροοικολογικές ετικέτες και πιστοποιήσεις να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την πράσινη μετάβαση.

Αυτό συμβαίνει επειδή, προκειμένου να ανταποκριθεί σε απαιτητικά πρότυπα, η βιολογική γεωργία βασίζεται σε σημαντική διαφορά τιμών σε σύγκριση με τη συμβατική γεωργία.

Ωστόσο, εάν η «αγροοικολογία» γίνει ο κανόνας, αυτή η διαφορά τιμής δεν θα δικαιολογείται πλέον.

«Προς το παρόν, έχουμε μια πολύ τμηματική αγορά, με προϊόντα χαμηλής ποιότητας, υψηλής ποιότητας, εξειδικευμένα κλπ. Και όλοι κάνουν σχεδόν το ίδιο», σύμφωνα με τον Aubert.

«Σε αυτό το πλαίσιο της αγοράς, οι ετικέτες και οι πιστοποιήσεις δεν είναι απαραίτητα φορείς μετάβασης, αλλά μπορούν, αντίθετα, να προωθήσουν το status quo», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις