Η Γερμανία θα απαγορεύσει τα πλαστικά καλαμάκια έως τα μέσα του 2021

Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Γερμανίας θα σταματήσει την πώληση ορισμένων πλαστικών μίας χρήσης έως τον Ιούλιο του 2021.

Η κίνηση αυτή ευθυγραμμίζει τη Γερμανία με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της, αφού η ΕΕ πέρυσι συμφώνησε να θέσει νέους αυστηρούς περιορισμούς σε ορισμένα πλαστικά είδη.

Η νομοθεσία της ΕΕ απαγορεύει περίπου δώδεκα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης για τα οποία υπάρχουν φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις, όπως αναδευτήρες ποτών, τσοπ στικ και πιάτα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή της ΕΕ, τα προϊόντα που απαγορεύονται βάσει του νόμου αντιπροσωπεύουν το 70% των αποβλήτων που χύνονται στους ωκεανούς, θέτοντας σε κίνδυνο την άγρια ζωή και την αλιεία.

Η νομοθεσία σε ολόκληρη την ΕΕ έχει ήδη ωθήσει τον γίγαντα γρήγορου φαγητού McDonald's να επιταχύνει την προσπάθειά του να περιορίσει τη χρήση πλαστικών στα ευρωπαϊκά εστιατόρια, συμπεριλαμβανομένης της ρίψης των πλαστικών καπακιών στα παγωτά McFlurry.

Η McDonald εκτιμά ότι η αλλαγή θα εξοικονομήσει περισσότερους από 1.200 τόνους πλαστικού ετησίως στην ήπειρο.

Η περιβαλλοντική ομάδα Greenpeace επέκρινε την Πέμπτη τη νέα νομοθεσία, ωστόσο, για την κάλυψη συγκεκριμένου καταλόγου πλαστικών μίας χρήσης, αντί για απαγόρευση χονδρικής για όλα αυτά τα προϊόντα.

«Η διέξοδος από την κρίση των πλαστικών μπορεί να συμβεί μόνο μέσω μιας πραγματικής αλλαγής στη συσκευασία μακριά από το διαθέσιμο προς το επαναχρησιμοποιήσιμο», δήλωσε η Viola Wohlgemuth της Greenpeace Germany.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις