Οι πλουσιότεροι 1% στον κόσμο προκαλούν διπλάσιες εκπομπές CO2

Σύμφωνα με νέα έρευνα, το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν υπεύθυνο για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα πάνω από το διπλάσιο από το φτωχότερο μισό του κόσμου από το 1990 έως το 2015, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά 60% κατά την περίοδο των 25 ετών, αλλά η αύξηση των εκπομπών από το πλουσιότερο 1% ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη από την αύξηση των εκπομπών από το φτωχότερο μισό.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από την Oxfam και το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης, προειδοποίησε ότι η υπερβολική κατανάλωση και ο εθισμός του πλούσιου κόσμου στις μεταφορές με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εξαντλούν τον παγκόσμιο προϋπολογισμό για τον άνθρακα.

Μια τέτοια συγκέντρωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα χέρια των πλουσίων σημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι ο κόσμος φτάνει στο χείλος της κλιματικής καταστροφής, μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων, δεν έχουμε ακόμη αποτύχει να βελτιώσουμε τη ζωή των δισεκατομμυρίων, δήλωσε ο Tim Gore, επικεφαλής πολιτικής υπεράσπισης και έρευνα στο Oxfam International.

«Ο παγκόσμιος προϋπολογισμός για τον άνθρακα έχει σπαταληθεί για να επεκτείνει την κατανάλωση των ήδη πλούσιων και όχι για να βελτιώσει την ανθρωπότητα», είπε στο Guardian. «Μια πεπερασμένη ποσότητα άνθρακα μπορεί να προστεθεί στην ατμόσφαιρα εάν θέλουμε να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο άνθρακας χρησιμοποιείται για το καλύτερο ».

Το πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, που αποτελείται από περίπου 630 εκατομμύρια άτομα, ήταν υπεύθυνο για περίπου 52% των παγκόσμιων εκπομπών κατά την περίοδο των 25 ετών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το πλουσιότερο 10% είναι εκείνοι με εισοδήματα άνω των 35.000 $ ετησίως και το πλουσιότερο 1% είναι άτομα που κερδίζουν περισσότερα από 100.000 $.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας θέρμανση και η άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από 1,5C πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα θα προκαλούσε εκτεταμένη βλάβη στα φυσικά συστήματα. Αυτή η συσσώρευση δίνει στον κόσμο έναν πεπερασμένο προϋπολογισμό άνθρακα για το πόσο διοξείδιο του άνθρακα είναι ασφαλές να παράγει, τον οποίο οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα εξαντληθούν εντός μιας δεκαετίας με τους τρέχοντες ρυθμούς.

Εάν δεν ελεγχθεί, την επόμενη δεκαετία οι εκπομπές άνθρακα του πλουσιότερου 10% στον κόσμο θα ήταν αρκετές για να αυξήσουν τα επίπεδα πάνω από το σημείο που ενδέχεται να αυξήσουν τις θερμοκρασίες κατά 1,5C, ακόμη και αν ολόκληρος ο υπόλοιπος κόσμος μείωσε τις εκπομπές τους στο μηδέν αμέσως , σύμφωνα με την έκθεση της Δευτέρας.

Η Oxfam υποστηρίζει ότι το να συνεχίσει να επιτρέπει στον πλούσιο κόσμο να εκπέμπει πολύ περισσότερα από αυτά που βρίσκονται στη φτώχεια είναι άδικο. Ενώ ο κόσμος κινείται προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καταργεί σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα, τυχόν εκπομπές που εξακολουθούν να είναι απαραίτητες κατά τη μετάβαση θα χρησιμοποιούνται καλύτερα στην προσπάθεια βελτίωσης της πρόσβασης των φτωχών σε βασικές παροχές.

«Ο καλύτερος δυνατός, ηθικά αμυνόμενος σκοπός είναι να ζήσει μια αξιοπρεπής ζωή όλη η ανθρωπότητα, αλλά ο προϋπολογισμός άνθρακα έχει εξαντληθεί από τους ήδη πλούσιους, για να γίνει πλουσιότερος», δήλωσε ο Γκορ.

Επισήμανε τις μεταφορές ως έναν από τους βασικούς παράγοντες αύξησης των εκπομπών, με ανθρώπους σε πλούσιες χώρες να δείχνουν μια αυξανόμενη τάση να οδηγούν αυτοκίνητα με υψηλή εκπομπή, όπως τα SUV, και να κάνουν περισσότερες πτήσεις. Η Oxfam θέλει περισσότερους φόρους για τις πολυτέλειες με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως μια εισφορά συχνών πτήσεων, για να διοχετεύσει τις επενδύσεις σε εναλλακτικές λύσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και να βελτιώσει την πλειονότητα των φτωχών.

«Δεν πρόκειται για άτομα που κάνουν οικογενειακές διακοπές ετησίως, αλλά για άτομα που κάνουν πτήσεις μεγάλων αποστάσεων κάθε μήνα - είναι μια αρκετά μικρή ομάδα ανθρώπων», δήλωσε ο Γκορ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις