Η κλιματική αλλαγή μεταμορφώνει την ευρωπαϊκή γεωργία

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει το καθιερωμένο πρότυπο καλλιέργειας στην Ευρώπη, ευνοώντας τις βόρειες χώρες στο νότο, δήλωσε ο Γερμανός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Deutsche Welle (DW) σε έκθεση.

Ο θερμότερος καιρός φτάνει στο Βορρά μειώνοντας τις περιόδους παγετού και αυξάνει τις εποχές καλλιέργειας, ενώ οι καιρικές συνθήκες που μοιάζουν με τροπικά κλίματα διαμορφώνονται στο νότο φέρνοντας περισσότερα προβλήματα στον γεωργικό τομέα.

Η Βόρεια έχει αρχίσει να αξιοποιεί την τάση αυξάνοντας τυπικές καλλιέργειες του νότου. Οπωρώνες βερίκοκων και νεκταρινιών έχουν ήδη εμφανιστεί στην πολιτεία της Κάτω Σαξονίας στη βόρεια Γερμανία, και οι αμπελώνες επεκτείνονται συνεχώς σε μέγεθος σε χώρες όπως η Δανία και η Σουηδία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η βιομηχανία κρασιού της χώρας έχει τετραπλασιάσει την παραγωγή της κατά τα τελευταία 20 χρόνια, εξαργυρώνοντας ένα πιο ήπιο κλίμα, αν και με την τιμή της αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων πιο συχνά.

«Τα απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα, η ξηρασία και οι έντονες καλοκαιρινές καταιγίδες είναι ένα πραγματικό πρόβλημα και φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί σε συχνότητα», δήλωσε ο Jon Fletcher, παραγωγός κρασιού με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Φέτος έχουμε ήδη τον ηλιόλουστο Μάιο καταγεγραμμένο και δεν υπάρχει βροχόπτωση για δύο μήνες, οπότε ο απρόβλεπτος καιρός συνεχίζεται.»

Οι παραδοσιακές καλλιέργειες του Νότου, από την άλλη πλευρά, έχουν αρχίσει να υφίστανται σημαντικές απώλειες υπό το ολοένα και περισσότερο τροπικό κλίμα των χωρών της Νότιας Ευρώπης.

«Η κλιματική αλλαγή ενέχει κίνδυνο για τη βιωσιμότητα της διαχείρισης αμπελώνων σε παγκόσμια κλίμακα και, ιδιαίτερα, στην Ευρώπη», δήλωσε η Josep Maria Sole της VISCA, ένα έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για να βοηθήσει τους παραγωγούς οίνου στην Ευρώπη να προσαρμοστούν σε νέες προκλήσεις. Πρόσθεσε ότι η έντονη ζέστη και η ξηρασία θα αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή βιομηχανία οίνου τα επόμενα χρόνια.

Ο αντίξοος καιρός είναι απειλή και για τον τομέα του ελαιολάδου. Η Ιταλία έχασε περισσότερο από το ήμισυ της συγκομιδής της το 2018 λόγω ψυχρότερου από το συνηθισμένο καιρό, με συσσωρευμένη οικονομική απώλεια περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, δήλωσε η DW στην έκθεσή της.

Αυτό το φθινόπωρο, ο τραχύς καιρός των ισχυρών βροχοπτώσεων και των καταιγίδων χαλάζι σε όλη τη χώρα έχει ήδη επηρεάσει τις ελιές μεταξύ άλλων καλλιεργειών.

Εκ των προτέρων, παθογόνοι παράγοντες όπως η μύγα φρούτων εκμεταλλεύονται τους θερμότερους χειμώνες για να εισβάλουν σε νέα εδάφη, απειλώντας τη βιομηχανία ελαιολάδου της Ευρώπης, εξήγησε ο Blaz Kurnik, ειδικός για την κλιματική αλλαγή στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΧ).

«Στη χειρότερη περίπτωση, έως και το 80% των ελιών της Ιταλίας θα επηρεάζονται από αυτό κάθε χρόνο», σημείωσε ο Kurnik.

Ορισμένοι αγρότες γύρω από τη Μεσόγειο επέλεξαν τροπικά είδη αντί για αυτόχθονες καλλιέργειες, ειδικά στην Ιταλία όπου οπωρώνες αβοκάντο και παπάγια αναδύονται σε παραδοσιακές περιοχές παραγωγής ελαιολάδου όπως η Σικελία, η Απουλία και η Καλαβρία.

«Το ευνοϊκό κλίμα πολλών περιοχών στη λεκάνη της Μεσογείου προωθεί την καλλιέργεια τροπικών φρούτων», δήλωσε ο Vittorio Farina, αναπληρωτής καθηγητής γεωργίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο. «Στην πραγματικότητα, η κυρίαρχη παραγωγή μάνγκο και αβοκάντο συγκεντρώνεται σε τροπικές χώρες, αλλά πρόσφατα η καλλιέργειά της έχει εξαπλωθεί εκτός των παραδοσιακών γεωγραφικών περιοχών στη λεκάνη της Μεσογείου και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Νότια Αφρική, την Ευρώπη, κυρίως την Ισπανία και την Ιταλία».

Στην Ισπανία, ωστόσο, οι επιστήμονες επικεντρώνονται περισσότερο στην προσαρμογή των υπαρχουσών ποικιλιών στο μεταβαλλόμενο καιρό παρά στην εισαγωγή νέων ειδών καλλιεργειών.

«Υπάρχει ήδη η δυνατότητα προσαρμογής της ποικιλίας χωρίς να αλλάξει η [κύρια] καλλιέργεια βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα», δήλωσε η Margarita Ruiz-Ramos, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. «Είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ διαφορετικών αναγκών. Και αυτός είναι ο λόγος που δεν είναι τόσο προφανές ώστε να προσφέρουμε μερικές αφρικανικές καλλιέργειες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις