Κλιματική αλλαγή: Ο μεγάλος εχθρός των ελαιόδεντρων

Η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει εδώ και καιρό να επηρεάζει την αγροτική παραγωγή και ειδικότερα τους ελαιοπαραγωγούς στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Όπως λένε Έλληνες παραγωγοί, οι υψηλές θερμοκρασίες το μήνα Μάιο, που είναι πλέον η νέα κλιματική κανονικότητα, δημιουργούν τεράστια προβλήματα.

«Επειδή η ελιά είναι ένα φυτό μεσογειακού χώρου και αυτό που λέμε μεσογειακό κλίμα διαταράσσεται πλέον, σίγουρα θα επηρεαστεί έντονα και η καλλιέργεια της ελιάς. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε χρονιές με αειφορία, χρονιές με μεγάλη ξηρασία και όλα αυτά συντελούν σε απώλεια εισοδήματος» λέει ο ελαιοπαραγωγός, Γιώργος Κόκκινος.

Την τελευταία δεκαετία η σοδειά της ελιάς έχει μειωθεί κατά 20% τόσο λόγω του κλίματος όσο και των ασθενειών που χτυπούν τις ελιές. Παράλληλα αν και η παγκόσμια θερμοκρασία έχει ανέβει κατά έναν βαθμό, στη Μεσόγειο η άνοδος είναι 1,7 βαθμοί Κελσίου.

Petros Giannakouris/AP
ΕλιέςPetros Giannakouris/AP

«Φέτος είχαμε ένα φαινόμενο που δεν είχε ξανασυμβεί. Είχαμε θερμοκρασίες 38-41 βαθμών Κελσίου από τις 10-16 Μαΐου. Υπήρξαν απώλειες παραγωγής λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασίων, δηλαδή δεν έγινε η αναμενόμενη καρπόθεση» λέει ο Γιώργος Κόκκινος.

Αρκετοί παραγωγοί σε άλλες μεσογειακές χώρες έχουν ήδη αρχίσει να καλλιεργούν τροπικά είδη, όπως μάνγκο και αβοκάντο, ακολουθώντας τις αλλαγές που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή.

ΠΗΓΗ

Δείτε επίσης