Wall Street: Ξεκινάει διαπραγμάτευση σε μελλοντικά συμβόλαια νερού

Η έλλειψη νερού θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου πέντε δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως μέχρι το 2050, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η απειλή για ένα μέλλον όπου το νερό δεν είναι άμεσα διαθέσιμο είναι ιδιαίτερα έντονη στην Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ. Οι θερμοκρασίες ρεκόρ και οι πυρκαγιές έχουν, δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα φέτος.

Τώρα, η Wall Street θα ξεκινήσει να διαπραγματεύεται συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για νερό. Με νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανακοίνωσε ο Όμιλος CME.

Η εταιρεία, θα ξεκινήσει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης συμβάσεων για την αγορά νερού της Καλιφόρνια μέσα στο 2020.

Μία κίνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως σημείο αναφοράς. Και που σηματοδοτεί το πόσο η λειψυδρία, παρουσιάζει αυξανόμενο κίνδυνο για επιχειρήσεις και κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης είναι μια συμφωνία για αγορά ή πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου, σε μια συγκεκριμένη στιγμή στο μέλλον σε συμφωνημένη τιμή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης διαπραγματεύονται συνήθως πετρέλαιο, πολύτιμα μέταλλα ή τρόφιμα.

Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για νερό και διαχείριση κινδύνων κλιματικής αλλαγής

Η εταιρεία τονίζει ότι η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις που χρειάζονται νερό για να διαχειριστούν τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Αυτό θα μείωνε τότε το κόστος, βοηθώντας με τη σειρά του τους καταναλωτές.

Η παροχή νερού είναι στενή εδώ και χρόνια στην Καλιφόρνια, με αγροκτήματα και άλλες γεωργικές επιχειρήσεις.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq Veles California Water Index θα επέτρεπαν σε έναν γεωργικό παραγωγό να σχεδιάσει μπροστά. Για να αλλάξει το κόστος του νερού που χρειάζονται για άρδευση μεγάλης κλίμακας.

Προσφορά και ζήτηση

Οι ειδικοί του κλίματος έχουν προειδοποιήσει ότι οι εντάσεις αυξάνονται ήδη λόγω της έλλειψης νερού σε όλο τον κόσμο.

Η ανάγκη για νερό πρέπει να εξισορροπηθεί μεταξύ του εφοδιασμού των σπιτιών, της παραγωγής ενέργειας και της άρδευσης καλλιεργειών για να μας παρέχει τροφή.

Εάν αυτό δεν είναι σωστά ισορροπημένο οι προμήθειες θα εξαντληθούν. Οι συνέπειες θα φέρουν έκρηξη βίας. Και οι πόλεμοι για το νερό θα μπορούσαν να γίνουν μια πραγματικότητα.

Εκείνοι που υποστηρίζουν την εισαγωγή του futures του νερού λένε ότι «μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη ευθυγράμμιση της προσφοράς και της ζήτησης αυτού του ζωτικού πόρου».

Η CME υπογραμμίζει ότι αυτά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θα επιτρέψουν στους αγρότες και άλλες γεωργικές επιχειρήσεις να έχουν εγγυημένη τιμή για το νερό. Ακόμη και αν προκύψουν ελλείψεις.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις