Η Ευρώπη αναβιώνει τη καλλιέργεια του άνθρακα αλλά χωρίς πρόσβαση στις αγορές

Η έννοια της δέσμευσης άνθρακα στο έδαφος, ακρογωνιαίος λίθος της αναγεννητικής γεωργίας, ανακτά τη δύναμη ως βασικό μέτρο τόσο για τον μετριασμό του κλίματος όσο και για την προσαρμογή.

Το δυναμικό της «καλλιέργειας άνθρακα» για τον περιορισμό των εκπομπών CO2 ενώ αναγεννά το υποβαθμισμένο γεωργικό έδαφος αντιμετωπίστηκε θετικά από τους νομοθέτες της ΕΕ στην προσπάθεια να αυξηθεί η φιλοδοξία της ΕΕ για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Προς τούτο, η Επιτροπή πρότεινε να αυξηθεί ο στόχος του 2030 για μείωση των εκπομπών από 40% σε 55% και δεσμεύτηκε ότι θα αναθεωρηθεί όλη η νομοθεσία ώστε να είναι κατάλληλη για συγκεκριμένους σκοπούς.

Οι καλλιέργειες είναι «νεροχύτες» φυσικού άνθρακα για το διοξείδιο του άνθρακα, αφαιρώντας το ισοδύναμο περίπου 51 δισεκατομμυρίων τόνων CO2 από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο και αποθηκεύοντάς τα στο έδαφος.

Τα γεωργικά εδάφη στην ΕΕ περιέχουν περίπου 14 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα στο έδαφος, το οποίο είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τους 4,4 δισεκατομμύρια τόνους αερίων θερμοκηπίου (GHG) που εκπέμπονται ετησίως από όλες τις 27 χώρες της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, η δέσμευση άνθρακα έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση της οργανικής ύλης σε εδάφη καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ένα αναγεννητικό «δώρο» που μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητα του εδάφους βιολογικά.

Και ως αναγεννητική πρακτική, η «καλλιέργεια άνθρακα» συμπεριλήφθηκε μεταξύ των κύριων Καλών Γεωργικών και Περιβαλλοντικών Συνθηκών (GAEC) του οικολογικού καθεστώτος, της νέας πράσινης αρχιτεκτονικής στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά την 2020.

Συγκεκριμένα, το GAEC 2 στοχεύει στην προστασία εδαφών πλούσιων σε άνθρακα όπως ο υγρότοπος και η τύρφη, που θεωρούνται από τους πιο αποτελεσματικούς καταβόθρες άνθρακα.

Σύμφωνα με την πρόταση μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, το GAEC 2 θα εφαρμοστεί σε όλες τις επιλέξιμες γεωργικές εκτάσεις, αλλά τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσδιορίσουν με ακρίβεια τις περιοχές τυρφώνων και υγροτόπων, καθιερώνοντας συγκεκριμένη χαρτογραφία σε επίπεδο αγροτεμαχίων.

Επιπλέον, οι τεχνικές διαβροχής για την αποκατάσταση παρελθόντων υποβαθμισμένων τυρφώνων, παλλουργίας ή άλλων γεωργικών πρακτικών που έχουν ως αποτέλεσμα τη δέσμευση άνθρακα σε αυτές τις περιοχές θα μπορούσαν να υποστηριχθούν οικονομικά με πρόσθετες πληρωμές της ΚΑΠ μέσω οικολογικών σχεδίων και παρεμβάσεων αγροτικής ανάπτυξης.

Ωστόσο, αυτή η νέα ώθηση στους καταβόθρες άνθρακα θεωρείται από ορισμένους ως οθόνη καπνού για τη γενική φιλοδοξία για τους κλιματικούς στόχους.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες εκστρατείας έχουν καταγγείλει το σχέδιο της Επιτροπής να συμπεριλάβει τη δέσμευση άνθρακα εδάφους στον κλιματικό στόχο, λέγοντας ότι αυτό ήταν «ένα λογιστικό τέχνασμα» για την επίτευξη των στόχων του 2030.

Ταμπού στην αγορά άνθρακα

Το σχέδιο για την αποθήκευση περισσότερου άνθρακα σε ευρωπαϊκά χωράφια και δάση πρέπει να συνεχιστεί μέσω ενός «ισχυρού συστήματος πιστοποίησης για την απομάκρυνση του άνθρακα», αναφέρει η πρόσφατη ενημέρωση του νόμου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κλίμα

Ωστόσο, η αύξηση του στόχου μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου σε τουλάχιστον 55%, θα κρατούσε τον τομέα της γεωργίας και της χρήσης γης εκτός της αγοράς άνθρακα του μπλοκ - το σύστημα εμπορίας εκπομπών (ETS) - η Επιτροπή ενημέρωσε.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ σκοπεύει μόνο να αναθεωρήσει αρκετά νομοθετήματα μέχρι τον Ιούνιο του 2021, όπως ο κανονισμός για τη χρήση γης, την αλλαγή γης και τη δασοκομία (LULUCF) και τον κανονισμό για την κατανομή των προσπαθειών.

Μέχρι στιγμής, οι ευρωπαίοι αγρότες δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις αγορές άνθρακα, πράγμα που θα τους επέτρεπε να πληρώνονται για την αποθήκευση άνθρακα στις αγροτικές τους περιοχές με την εμπορία αερίων θερμοκηπίου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις