Δυτική Μακεδονία: 16 projects των €2,5 δισ. για την απολιγνιτοποίηση

Κοστολογημένες παρουσιάζονται οι 16 εμβληματικές επενδύσεις στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) των λιγνιτικών περιοχών και μάλιστα σε αρκετές από αυτές αναφέρεται και το όνομα των επιχειρηματικών ομίλων που θα τις υλοποιήσουν.

Το ΣΔΑΜ αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η οποία και θα κρατήσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, και μέσα από το κείμενο ξεχωρίζουν οι 11 μεγάλες επενδύσεις στη Δ. Μακεδονία και οι πέντε στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας που φιλοδοξούν με κεφάλαια περίπου 2,5 δισ. ευρώ να σηματοδοτήσουν τη νέα εποχή στις λιγνιτικές περιοχές καθώς και το καινούργιο μοντέλο παραγωγής και ανάπτυξης που επιδιώκει η κυβέρνηση στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, στη Δ. Μακεδονία τα 11 επενδυτικά σχέδια είναι:

  1. Φωτοβολταϊκά πάρκα 2 GW από τη ΔΕΗ και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Υπό κατασκευή βρίσκονται συστήματα 230 MW ύψους 133 εκατ. ευρώ από την πρώτη και 204 MW ύψους 130 εκατ. ευρώ από τη δεύτερη.
  2. Μονάδα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ύψους 1 δισ. ευρώ από την Solaris Bus & Coach.
  3. Μονάδα αποθήκευσης ενέργειας 250 Μεγαβάτ, ύψους 280 εκ. ευρώ από τη Eunice.
  4. Εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών ύψους 200 εκατ. ευρώ με 600 θέσεις εργασίας. Στο ΣΔΑΜ αναφέρεται για πρόταση πανεθνικού ομίλου.
  5. Εργοστάσιο παραγωγής μερών και ανταλλακτικών αυτοκινήτων από διεθνή αυτοκινητοβιομηχανία ύψους 5,3 εκατ. ευρώ.
  6. Μονάδα παραγωγής ντομάτας με τη χρήση της υδροπονίας ύψους 100 εκατ. ευρώ και 400 θέσεις εργασίας από διεθνή εταιρεία στο χώρο των τροφίμων. Στο ΣΔΑΜ γίνεται αναφορά για πρόταση από διεθνή εταιρία τροφίμων.
  7. Οικοσύστημα οινικού τουρισμού στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας. Υπάρχει ενδιαφέρον από ηγετική εταιρία στην οινοποιία. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ.
  8. Δημιουργία υπερσύγχρονης κλινικής αποκατάστασης ύψους 60 εκατ. ευρώ, με στόχο την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη Μακεδονία.
  9. Κέντρο έρευνας καθαρής ενέργειας ύψους 50 – 60 εκατ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας και ιδιωτών επενδυτών. Οι εκτιμώμενες θέσεις εργασίας είναι 2.200.
  10. Δημιουργία μονάδας διαχείρισης αποβλήτων
  11. Κέντρο επεξεργασίας βιομάζας

Το White Dragon Project

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο Σχέδιο αναφέρεται και το White Dragon project που επιχειρεί επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ σε ηλεκτρολύτες 1.5GW και εκτιμά 5.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Το έργο αυτό σχεδιάζεται από 4 χώρες, μία εκ των οποίων και η Ελλάδα. Ανταγωνίζεται για χρηματοδότηση άλλα 7 έργα στο πλαίσιο του Hydrogen Europe.

Το «White Dragon»(Άσπρος Δράκος), όπως ονομάζεται το project στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, φιλοδοξεί να επικρατήσει ανάμεσα σε 8 προτάσεις, διεκδικώντας την άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά και τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. Η πρόταση, αφορά τη δημιουργία παραγωγικής υποδομής υδρογόνου ισχύος 1GW από ΑΠΕ για αποθήκευση και χρήση στις μεταφορές και την τηλεθέρμανσης, παράλληλα με την εμπορία της πλεονάζουσας ποσότητας. Το project υποστηρίζεται επίσημα από Γερμανία, Ιταλία και Βέλγιο, καθώς και μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των νέων τεχνολογιών με ειδίκευση στις τεχνολογίες υδρογόνου.

Οι επενδυτικές προτάσεις στη Μεγαλόπολη

Οι πέντε επενδύσεις στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, σύμφωνα με το ΣΔΑΜ είναι:

  1. Φωτοβολταϊκά πάρκα 50 Μεγαβάτ από τη ΔΕΗ ύψους 250 εκ. ευρώ
  2. Βιομηχανία φαρμάκων ύψους 90 εκ. ευρώ με 400 θέσεις εργασίας
  3. Μονάδα ευφυούς κτηνοτροφίας και ζωοτροφών και έξυπνες μονάδες αγροτικής παραγωγής ύψους 40 εκατ. ευρώ.
  4. Πρότυπο θεματικό πάρκο περιπέτειας, ψυχαγωγίας κι εκπαίδευσης από μεγάλο επενδυτή ύψους 40 εκατ. ευρώ.
  5. Άλλες δημόσιες επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ. 
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις