Το Κοινοβούλιο της ΕΕ ψηφίζει υπέρ των εκπομπών άνθρακα κατά 60% έως το 2030

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την Τρίτη (6 Οκτωβρίου) για να ενημερώσει τον στόχο της ΕΕ για το κλίμα για το 2030, υποστηρίζοντας μείωση κατά 60% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το τέλος της δεκαετίας, από 40% σήμερα.

Οι νομοθέτες στη συνέλευση της ΕΕ ψήφισαν την προτεινόμενη τροποποίηση σχετικά με τον στόχο του 2030 με 352 ψήφους υπέρ 326, με 18 αποχές, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Το κείμενο θα διαβιβαστεί τώρα στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ που εκπροσωπεί τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ για τελική έγκριση. Στόχος της ΕΕ είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως το τέλος του έτους.

Η απόφαση του Κοινοβουλίου σχετικά με τον στόχο για το κλίμα το 2030 έλαβε χώρα την Τρίτη το απόγευμα ως μέρος μιας ευρύτερης ψηφοφορίας για έναν προτεινόμενο ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα, ο οποίος επιδιώκει να ενσωματώσει σε σκληρή νομοθεσία τον στόχο της ΕΕ να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

«Τα καταφέραμε! Το 60% κέρδισε! » είπε ο Jytte Guteland, Σουηδός ευρωβουλευτής από την ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), ο οποίος ήταν εισηγητής του Κοινοβουλίου για τον προτεινόμενο ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα.

«Η τροπολογία μου γίνεται τώρα η επίσημη θέση του Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Pascal Canfin, Γάλλος κεντροκεντρικός βουλευτής του ΕΚ που προεδρεύει της επιτροπής περιβάλλοντος της συνέλευσης. «Είμαστε περισσότερο από ποτέ στην πρώτη γραμμή της φιλοδοξίας για το κλίμα!» έγραψε νικηφόρα.

Η δεξιά πτέρυγα του ημικύκλου δεν εντυπωσιάστηκε, ωστόσο, λέγοντας ότι το 60% θα ήταν πολύ δαπανηρό για εφαρμογή στην ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Ο Peter Liese, Γερμανός νομοθέτης από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), δήλωσε ότι ο στόχος του 60% ήταν «υπερβολικός» και κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να υποστηρίξουν την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση 55%.

«Λυπάμαι που η πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν υποστήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κλιματικό Δίκαιο, αλλά ψήφισε υπέρ του υπερβολικού 60%», δήλωσε ο Liese στο Twitter.

«Θα απόσχουμε γιατί αντιπαθούμε ειλικρινά το 60% και πιστεύουμε ότι πραγματικά θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας», είπε.

Το ΕΛΚ είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είπε ότι υποστηρίζει το στόχο μείωσης του CO2 κατά 55%, διότι «είναι ο πιο εφικτός», σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε τον επικαιροποιημένο στόχο του 2030 τον Σεπτέμβριο, αναφέροντας ότι η μείωση κατά 55% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ήταν «εφικτή» και «ωφέλιμη» για την οικονομία της ΕΕ.

«Η υπέρβαση του 55% θα έθετε σε κίνδυνο θέσεις εργασίας Ας μην είμαστε ιδεολογικοί », δήλωσε ο Agnes Evren, Γάλλος ευρωβουλευτής από την ομάδα του ΕΛΚ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις