Βιώσιμο μέλλον για τις Ευρωπαϊκές πόλεις;

Οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι οι άμεσες επενδύσεις σε πόλεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες των πολιτών μας, ενώ ταυτόχρονα ανταποκρίνονται στις αιτίες της κλιματικής κρίσης, γράφει ο Rafał Trzaskowski, Δήμαρχος της Βαρσοβίας.

Η μοίρα του ευρωπαϊκού και πλανητικού πολιτισμού μας, που απειλήθηκε ποτέ από την κλιματική κρίση, εξαρτάται από την ικανότητα των πόλεων να ενεργούν και να μεταμορφώνονται. Οι δίδυμες προκλήσεις της εποχής μας, η εξασφάλιση μιας πράσινης και δίκαιης ανάκαμψης από την κρίση COVID και η διατήρηση της παγκόσμιας θέρμανσης κάτω από τον στόχο 1.5C της Συμφωνίας των Παρισίων, θα αποφασιστούν στα αστικά μας κέντρα.

Οι πόλεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης. Πολλοί αντιμετωπίζουν ήδη την απειλή πλημμυρών και αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Κάποτε σε εκατό χρόνια οι καταιγίδες χτυπούν τώρα κάθε λίγα χρόνια. Καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται, θανατηφόρα κύματα θερμότητας επηρεάζουν εκατομμύρια. Η Βαρσοβία, η πατρίδα μου, όπως κάθε πολωνική ή ευρωπαϊκή πόλη, δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ωστόσο, οι πόλεις δεν είναι μόνο θύματα της κλιματικής αλλαγής. Δυστυχώς, αποτελούν και μέρος του προβλήματος, ευθύνονται άμεσα και έμμεσα για τη σημαντικότερη απειλή που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα. Σήμερα, οι πόλεις του κόσμου καταναλώνουν το 70% της παγκόσμιας ενέργειας και παράγουν το 80% όλων των αερίων του θερμοκηπίου.

Για να αποφευχθεί η επικείμενη κλιματική καταστροφή, οι λύσεις που ήδη εφαρμόζονται σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο, πρέπει να γίνουν για κάθε πόλη.

Στη Βαρσοβία, ασκούμε αυτό που κηρύττουμε. Τα τελευταία χρόνια, αλλάξαμε σταδιακά αλλά βαθιά την πόλη, για να διασφαλίσουμε ότι θα παίξουμε τον ρόλο μας. Μαζικές επενδύσεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς μηδενικών εκπομπών - νέοι σταθμοί μετρό, εκατοντάδες νέα τραμ και ηλεκτρικά λεωφορεία - θα βοηθήσουν στη μείωση της χρήσης ιδιωτικών αυτοκινήτων. Επίσης, σταδιακά καταργούμε τη χρήση σόμπων άνθρακα έως το 2023 σε κτίρια κατοικιών. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες σπίτια συνδέονται με το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης, το σύστημα αερίου ή είναι εξοπλισμένα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχουμε αυξήσει το μέγεθος των πράσινων περιοχών στην πόλη. τα επόμενα χρόνια, θα φυτέψουμε ένα εκατομμύριο νέα δέντρα.

Πιστεύουμε ότι η άμεση επένδυση στην αειφορία της πόλης όχι μόνο αντιμετωπίζει την υπαρξιακή πρόκληση, αλλά συμβάλλει επίσης θετικά βραχυπρόθεσμα. Η κλιματική δράση και μια δίκαιη μετάβαση θα βοηθήσουν τις πόλεις μας να ανακάμψουν από την οικονομική και κοινωνική κρίση που προκαλείται από την παγκόσμια πανδημία COVID-19, αλλά επίσης θα κάνουν τις πόλεις μας καλύτερες και πιο δίκαιες περιοχές διαμονής. Οι παγκόσμιες πόλεις ήδη αποδεικνύουν ότι είναι δυνατή μια Παγκόσμια Πράσινη Νέα Συμφωνία για την αντιμετώπιση τόσο του κλίματος όσο και της έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Ωστόσο, οι πόροι μας είναι τεντωμένοι. Η οικονομική αναστάτωση από την παγκόσμια κρίση στον τομέα της υγείας πρόσθεσε μόνο την οικονομική πίεση. Οι πόλεις σε όλη την Ευρώπη απαιτούν νέα, τολμηρά προγράμματα χρηματοδότησης για να ανταποκριθούν στο όραμά τους για ένα βιώσιμο και δίκαιο μέλλον. Το 2019, η Βαρσοβία, μαζί με τους συνυπογράφοντες του Συμφώνου των Ελεύθερων Πόλεων, ζήτησαν να είναι άμεσα προσβάσιμα περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια για πόλεις. Τα κεφάλαια αυτά θα ενισχύσουν τις επενδύσεις σε νέες, βιώσιμες υποδομές μεταφορών, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χώρους πρασίνου, βαθιά μετασκευή κτιρίων και μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Παράλληλα με τα ευρωπαϊκά ταμεία, οι πόλεις προσπαθούν να κινητοποιήσουν ιδιωτική χρηματοδότηση, στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να ηγηθεί της πρωτοβουλίας, υποστηρίζοντας επίσημα μείωση κατά 55% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030. Αυτό ζητούν οι πόλεις της C40, αυτό που απαιτούν οι συνάδελφοί μου, οι Δήμαρχοι της Βουδαπέστης, η Πράγα και η Μπρατισλάβα, και εγώ.

Οι πόλεις βρίσκονται –και πρέπει να είναι– στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα. Οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι οι άμεσες επενδύσεις σε πόλεις, μέσω πακέτων τόνωσης και ταμείων ανάκαμψης, είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των άμεσων αναγκών των πολιτών μας, ενώ ταυτόχρονα ανταποκρίνονται στις αιτίες της κλιματικής κρίσης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις