Η Ιαπωνία θέτει καθαρό στόχο μηδενικού άνθρακα για το 2050
μηδενικού άνθρακα για το 2050

Η Ιαπωνία θα ενταχθεί στην ΕΕ με στόχο τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (26 Οκτωβρίου) ο πρωθυπουργός Γιοσιχάιντ Σούγκα.

Μέχρι τώρα, η δέσμευση της χώρας ήταν να μειώσει τις εκπομπές κατά 80% στα επίπεδα του 2010 έως το 2050, με τον στόχο καθαρού μηδενικού να έχει οριστεί κάποια στιγμή στο τελευταίο μισό του αιώνα.

Η ασιατική χώρα θα αυξήσει τώρα τον στόχο της για το κλίμα και θα προωθήσει την ημερομηνία για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, δήλωσε ο Suga στην πρώτη ομιλία πολιτικής του στο ιαπωνικό κοινοβούλιο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι πλέον «περιορισμός» στην οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας στους βουλευτές.

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την ανακοίνωση.

«Καλωσορίζω θερμά την Ιαπωνία στον στόχο που όλα τα ανεπτυγμένα έθνη πρέπει να θέσουν για να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Ιαπωνία είναι καλός φίλος και σύμμαχος και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί τους για τις καθαρές μηδενικές εκπομπές το 2050. Ο κόσμος έρχεται μαζί για το κλίμα», πρόσθεσε στο Twitter.

Ο Frans Timmermans, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, χαιρέτισε επίσης την ανακοίνωση, λέγοντας: «Η Ιαπωνία δείχνει παγκόσμια ηγεσία θέτοντας έναν καθαρό στόχο μηδενικού κλίματος για το 2050 και διατηρώντας τη δέσμευσή της στο πλαίσιο της #ParisAg perjanjian».

Η Ιαπωνία έχει υποστεί σημαντική πίεση για να αντιστοιχίσει τον στόχο της Κίνας για καθαρό μηδέν έως το 2060 και τα σχέδια της Νότιας Κορέας να εισαγάγουν στόχο καθαρό-μηδέν έως το 2050

Η χώρα, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η πέμπτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έχει επίσης επικριθεί για το ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και είναι η μόνη χώρα της G7 που εξακολουθεί να κατασκευάζει σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Ο Σούγκα είπε ότι η κυβέρνησή του θα «αλλάξει ριζικά» την πολιτική για σταθμούς που λειτουργούν με άνθρακα και πρόσθεσε ότι η διοίκησή του θα κάνει «μέγιστες προσπάθειες» για να φτάσει σε μια πράσινη κοινωνία.

Η Ιαπωνία κατατάσσεται σήμερα ως «εξαιρετικά ανεπαρκής» από το Climate Action Tracker, που σημαίνει ότι η εθνικά καθορισμένη συμβολή της που υποβλήθηκε στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού δεν φέρει δίκαιο μερίδιο στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων εκπομπών.

Σύμφωνα με την τρέχουσα πολιτική, η χώρα δεν θα επιτύχει τον στόχο θέρμανσης των 2 ° C, πόσο μάλλον τον πιο φιλόδοξο στόχο των 1,5 ° C, σύμφωνα με το Climate Action Tracker, μια ανεξάρτητη ερευνητική πρωτοβουλία της Climate Analytics και του New Climate Institute.

Η Ιαπωνία επλήγη από την κρίση COVID-19 Οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 7,5% τους πρώτους έξι μήνες του 2020 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019 λόγω της πτώσης της ζήτησης ενέργειας ως αποτέλεσμα των μέτρων κλειδώματος που αποφάσισαν να περιορίσουν τη διάδοση του ιού.

Οι εκπομπές ήταν ήδη σε μια πτωτική τάση στην Ιαπωνία και η ανακοίνωση της Suga ακολουθεί μια πρόσφατη απόφαση για τη σταδιακή κατάργηση των αναποτελεσματικών σταθμών άνθρακα και την αύξηση της υπεράκτιας αιολικής ικανότητας

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις