Το Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύπτει σχέδιο 12 δις £ για τη μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές

Το καθαρό υδρογόνο, η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS), η μεταφορά μηδενικού άνθρακα και ο υπεράκτιος άνεμος αποτελούν βασικούς πυλώνες του Σχεδίου Δέκα Σημείων του Μπόρις Τζόνσον για να ωθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο προς καθαρές μηδενικές εκπομπές.

Το πολυαναμενόμενο σχέδιο του πρωθυπουργού κυκλοφόρησε αργά την Τρίτη το βράδυ (17 Νοεμβρίου), και σηματοδοτεί μια σαφή πρόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να γίνει παγκόσμιος ηγέτης σε μια σειρά καθαρών τεχνολογιών.

Το σχέδιο στοχεύει στην εξάλειψη της συμβολής του Ηνωμένου Βασιλείου στην αλλαγή του κλίματος έως το 2050, η οποία έχει ενσωματωθεί στη νομοθεσία ως μέρος του στόχου των καθαρών μηδενικών εκπομπών.

Το σχέδιο ύψους 12 δισεκατομμυρίων λιρών θα υποστηρίξει έως και 250.000 πράσινες θέσεις εργασίας, με την κυβέρνηση να στοχεύει να εξασφαλίσει τρεις φορές περισσότερες επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα έως το 2030. Μια βασική πτυχή του σχεδίου είναι να «ανεβάσει» όλες τις περιοχές της χώρας, με βιομηχανικές καρδιά της Βορειοανατολικής, Γιορκσάιρ και Χάμπερ, Δυτικά Μίντλαντς, Σκωτία και Ουαλία, όλα τα σημεία εστίασης της στρατηγικής.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε: «Αν και φέτος έχει πάρει πολύ διαφορετικό δρόμο από αυτό που περιμέναμε, δεν έχω ξεχάσει τα φιλόδοξά μας σχέδια για να ανεβούμε σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα Ten Ten Point θα δημιουργήσει, θα υποστηρίξει και θα προστατεύσει εκατοντάδες χιλιάδες πράσινες θέσεις εργασίας, ενώ θα προχωρήσει προς το μηδέν έως το 2050.

«Η πράσινη βιομηχανική επανάστασή μας θα τροφοδοτείται από τις ανεμογεννήτριες της Σκωτίας και της Βορειοανατολικής Ανατολής, που προωθούνται από τα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στο Midlands και προωθούνται από τις τελευταίες τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στην Ουαλία, ώστε να μπορούμε να προσβλέπουμε σε ένα πιο ευημερούμενο, πιο πράσινο μέλλον "

1) Παράκτιος άνεμος

Όπως έχει αναφερθεί, το Ηνωμένο Βασίλειο θα φιλοξενήσει 40GW υπεράκτιου ανέμου έως το 2030, αρκετά για να τροφοδοτήσει κάθε σπίτι και να υποστηρίξει έως και 60.000 θέσεις εργασίας.

2) Υδρογόνο

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει να παράγει 5GW ικανότητας παραγωγής υδρογόνου "χαμηλών εκπομπών άνθρακα" έως το 2030. Μέχρι 500 εκατομμύρια λίρες θα επενδυθούν σε μια προσπάθεια δημιουργίας μιας γειτονιάς υδρογόνου το 2023, ενός χωριού υδρογόνου έως το 2025, και για τη δημιουργία της πρώτης πόλης που λειτουργεί εξ ολοκλήρου σε υδρογόνο.

3) Πυρηνικά

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξήσει τη μεγάλη παραγωγή πυρηνικών ενώ θα αναπτύξει επίσης μικρό και προηγμένο αντιδραστήρα. Αυτή η κίνηση θα κοστίσει £ 525 εκατομμύρια και θα μπορούσε να υποστηρίξει έως και 10.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

4) Ηλεκτρικά οχήματα

Τα West Midlands, North East και North Wales θα υπερασπίσουν την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων (EV). Ο Johnson επιβεβαιώνει επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα τερματίσει την πώληση καινούργιων βενζινοκινητήρων και φορτηγών ντίζελ έως το 2030, αλλά τα υβριδικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά θα λάβουν προθεσμία 2035. Συνολικά, 1,3 δισ. £ θα χρησιμοποιηθούν για την επιτάχυνση της διάθεσης των σημείων φόρτισης, ενώ 582 εκατ. £ σε επιχορηγήσεις θα διατεθούν για την παροχή κινήτρων στην αγορά EV. Περίπου 500 εκατομμύρια λίρες θα χρησιμοποιηθούν για μαζική παραγωγή μπαταριών EV και θα πραγματοποιηθεί διαβούλευση σχετικά με τη σταδιακή έξοδο από το νέο πετρέλαιο.

5) Δημόσιες συγκοινωνίες

Η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει την ποδηλασία και το περπάτημα, ενώ επενδύει επίσης στις δημόσιες συγκοινωνίες μηδενικών εκπομπών. Μέχρι 5 δισεκατομμύρια λίρες αναμένεται να διοχετεύονται σε εναλλακτικά λεωφορεία ποδηλασίας, πεζοπορίας και χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

6) Αεροπορία και ναυτιλία

Θα διεξαχθούν ερευνητικά έργα για αεροπλάνα και πλοία μηδενικών εκπομπών για την υποστήριξη αεροπορικών εταιρειών, αεροδρομίων και ναυτιλιακών εταιρειών. 20 εκατομμύρια λίρες έχουν διατεθεί για καθαρές θαλάσσιες καινοτομίες σε ιστότοπους όπως το Orkney και το Teesside.

7) Οικιακά και δημόσια κτίρια

Τα σπίτια, τα σχολεία και τα νοσοκομεία θα γίνουν πιο ενεργειακά αποδοτικά μέσω μιας δέσμευσης δαπανών 1 δισ. Λιρών που ξεκινά τον επόμενο χρόνο. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εγκαταστήσει 600.000 αντλίες θερμότητας ετησίως έως το 2028 και να δημιουργήσει 50.000 πράσινες θέσεις εργασίας έως το 2030. Το πρόγραμμα κουπονιών Green Homes Grant από αυτό το καλοκαίρι θα επεκταθεί επίσης.

8) CCS

Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να γίνει «παγκόσμιος ηγέτης» στην τεχνολογία CCS και θα στοχεύσει στην απομάκρυνση 10MT διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030, ισοδύναμο με όλες τις εκπομπές του βιομηχανικού Humber σήμερα. Επιπλέον 200 εκατομμύρια λίρες θα δημιουργήσουν δύο συστάδες δέσμευσης άνθρακα έως τα μέσα της δεκαετίας του 2020, ενώ άλλα δύο θα δημιουργηθούν έως το 2030. Συνολικά, έχουν δεσμευτεί 1 δισεκατομμύριο λίρες, το οποίο θα υποστηρίξει 50.000 θέσεις εργασίας στις βιομηχανικές ομάδες του Ηνωμένου Βασιλείου.

9) Φύση

Οι δεσμεύσεις έχουν συμφωνηθεί να φυτεύουν 30.000 εκτάρια δέντρων κάθε χρόνο για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Έφτασαν τα 5,2 δισ. Λίρες για να δημιουργήσουν νέες πλημμύρες και παράκτια άμυνα στην Αγγλία έως το 2027.

10) Καινοτομία και χρηματοδότηση

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταστήσει την Πόλη του Λονδίνου παγκόσμιο κέντρο πράσινων χρηματοοικονομικών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις