Η ΕΕ ορίζει τη βιώσιμη κατασκευή πλαστικών

Η κατασκευή πλαστικών μπορεί να θεωρηθεί «βιώσιμη» οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη, υπό την προϋπόθεση ότι «κατασκευάζονται πλήρως με μηχανική ανακύκλωση πλαστικών απορριμμάτων» ή με χημικές διαδικασίες ανακύκλωσης εάν πληρούνται τα ελάχιστα πρότυπα εκπομπών.

Τα νέα πρότυπα για την αειφόρο κατασκευή πλαστικών αναμένεται να κατατεθούν τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο της αειφόρου οικονομικής ταξινόμησης της ΕΕ, η οποία καθορίζει το είδος των επενδύσεων που συμβάλλουν ουσιαστικά στον αγώνα της ΕΕ κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι κατασκευαστές πλαστικών θα προσπαθήσουν να κερδίσουν το πολυπόθητο «βιώσιμο» επενδυτικό σήμα της ΕΕ, προκειμένου να οδηγήσουν ιδιωτικές επενδύσεις σε πλαστικά επόμενης γενιάς κατασκευασμένα από ανακτημένα απόβλητα και άλλες χημικές διαδικασίες ανακύκλωσης.

Το σχέδιο κειμένου της ΕΕ, γνωστό ως «κατ 'εξουσιοδότηση πράξη», ορίζει επίσης πρότυπα για την ανακύκλωση χημικών, μια διαδικασία με την οποία τα πλαστικά διαλύονται και χωρίζονται σε απλές χημικές ουσίες.

Για να θεωρηθούν βιώσιμα, τα πλαστικά που «κατασκευάζονται πλήρως με χημική ανακύκλωση πλαστικών απορριμμάτων» πρέπει να έχουν χαμηλότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κύκλου ζωής από ό, τι «το αντίστοιχο πρωτογενές πλαστικό που κατασκευάζεται από πρώτη ύλη ορυκτών καυσίμων», λέει το προσχέδιο κειμένου.

Όταν «προέρχονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από ανανεώσιμες πρώτες ύλες» όπως τα γεωργικά απόβλητα, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κύκλου ζωής πρέπει να είναι «χαμηλότερες» από τις «ισοδύναμες πλαστικές ύλες σε πρωτογενή μορφή που κατασκευάζονται από πρώτη ύλη ορυκτών καυσίμων», αναφέρει το προσχέδιο.

Η προώθηση της ανακύκλωσης αποτελεί βασικό μέρος του στόχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη μιας κυκλικής οικονομίας. Τα ανακυκλωμένα πλαστικά είναι επί του παρόντος πιο ακριβά από τα ισοδύναμα με βάση τα ορυκτά καύσιμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τρόπους αντιστροφής της τάσης.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί λόγω της πανδημίας COVID-19, καθιστώντας τα παρθένα υλικά με βάση τα ορυκτά καύσιμα σημαντικά φθηνότερα από τα ανακυκλωμένα πλαστικά.

Πέρα από την τιμή, οι κατασκευαστές τείνουν επίσης να προτιμούν παρθένα υλικά για λόγους υγείας και ασφάλειας, ιδίως εκείνων που παράγουν πλαστικά για συσκευασίες τροφίμων και ποτών όπου τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας.

Ανησυχίες για την ανακύκλωση χημικών στην ταξονομία

Η Jutta Paulus, Πράσινη βουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λέει ότι υποστηρίζει τη χημική ανακύκλωση ως τρόπο επίτευξης υψηλότερων στόχων ανακύκλωσης πλαστικών. Ωστόσο, λέει ότι η ταξινόμηση θα πρέπει να καθιερώσει μια σαφέστερη ιεραρχία μεταξύ των διαφορετικών τρόπων αντιμετώπισης των αποβλήτων.

«Θα ήθελα πραγματικά να κάνω μια διαφοροποίηση στην ταξινόμηση, λέγοντας πρώτα μείωση, μετά επαναχρησιμοποίηση, μετά μηχανική ανακύκλωση και στη συνέχεια χημική ανακύκλωση», είπε, προσθέτοντας ότι η χημική ανακύκλωση δεν πρέπει να σταματήσει τη μηχανική ανακύκλωση ή την ώθηση για χρήση ενός συστατικού πλαστικού.

Οι πράσινοι αγωνιστές λένε ότι η χημική ανακύκλωση δεν δημιουργεί απαραίτητα λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τη χρήση παρθένου υλικού. Φαίνεται έτσι μόνο όταν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την αποφυγή της αποτέφρωσης μειώνονται από τις εκπομπές κύκλου ζωής, σύμφωνα με τον Janek Vahk από την Zero Waste Europe, μια ΜΚΟ.

«Θα επιτρέψει διεργασίες που είναι εξαιρετικά ενεργειακές και θα ανακτήσουν πολύ λίγο πλαστικό στη διαδικασία», δήλωσε ο Vahk.

Το χειρότερο, λέει ότι η ταξινόμηση της ΕΕ θα μπορούσε να καταλήξει στην προώθηση της χημικής ανακύκλωσης σε λιγότερο ενεργειακά εντατικές διαδικασίες, όπως η μηχανική ανακύκλωση, προειδοποιώντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πράσινο πλύσιμο, το οποίο σχεδιάστηκε για να αποφύγει η ταξινόμηση.

«Όταν πρόκειται για χημική ανακύκλωση, θα χρειαστούν περισσότερα κριτήρια για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπονομεύσει τη μηχανική ανακύκλωση στο μέλλον», είπε.

Ο Paulus συμφώνησε, λέγοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εκπομπές παρακολουθούνται και επαληθεύονται σωστά. «Επειδή φυσικά η βιομηχανία που θέλει να κάνει χημική ανακύκλωση θα βρει τρόπους να την κάνει πιο πράσινη από ό, τι είναι», δήλωσε ο Πράσινος Ευρωβουλευτής

Η Zero Waste Europe έχει επίσης εγείρει ανησυχίες σχετικά με την επισήμανση της χημικής ανακύκλωσης ως διαδικασία παραγωγής και όχι ως δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ταξινόμηση, λέγοντας ότι αυτή η ταξινόμηση έχει πολύ λιγότερο αυστηρά κριτήρια.

«Όσον αφορά τα απόβλητα, είναι πολύ καλό, αλλά είναι περίεργο ότι η χημική ανακύκλωση δεν τέθηκε στον τομέα των αποβλήτων, αλλά υπό κατασκευή», δήλωσε ο Vahk, ο οποίος επιμένει στις κατάλληλες διαδικασίες παρακολούθησης.

Η Επιτροπή της ΕΕ είναι προσεκτικά αισιόδοξη για την ανακύκλωση χημικών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει στην ενίσχυση της αγοράς της ΕΕ για ανακυκλωμένο πλαστικό και ξεκίνησε μια κυκλική συμμαχία πλαστικών το 2018 με αρχική δέσμευση να φτάσει τους 10 εκατομμύρια τόνους ανακυκλωμένων πλαστικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα έως το 2025.

Η Επιτροπή ήταν προσεκτικά αισιόδοξη για τα οφέλη της χημικής ανακύκλωσης. Παρόλο που θεωρείται ως πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, χρειάζονται «περισσότερες πληροφορίες» για τη «συνολική περιβαλλοντική απόδοση αυτών των τεχνολογιών, ιδίως όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας», δήλωσε ο Kęstutis Sadauskas, διευθυντής στη διεύθυνση περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξη τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις