Συνεργασία για την ανάπτυξη του πράσινου τομέα υδρογόνου στην Ευρώπη

Ονομάζεται «Ανανεώσιμος Συνασπισμός Υδρογόνου», η πρωτοβουλία που ξεκίνησε σε αναγνώριση του γεγονότος ότι πάνω από το 90% του υδρογόνου που παράγεται παγκοσμίως το 2019 χρησιμοποίησε ορυκτά καύσιμα. Ενώ το υδρογόνο αποτελεί βασικό τρόπο αντιμετώπισης των εκπομπών από τομείς όπως η αεροπορία, η ναυτιλία και η θερμότητα, απαιτείται παραγωγή χαμηλών εκπομπών πριν χαρακτηριστεί ως μια ισχυρή λύση.

Ο Συνασπισμός θα δημιουργήσει ένα δίκτυο ακαδημαϊκών, ερευνητών, επιχειρηματιών, εμπορικών φορέων και μεγάλων επιχειρήσεων. Έχει επίσης την υποστήριξη από τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Kadri Simson, ο οποίος έπαιξε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της στρατηγικής υδρογόνου του μπλοκ. Το πλαίσιο περιλαμβάνει στόχο την παραγωγή 10 εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2030.

Για να σηματοδοτήσει την έναρξή του, ο Συνασπισμός δημοσίευσε μια νέα Λευκή Βίβλο όπου περιγράφει τα οφέλη της οικονομίας υδρογόνου χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και συστάσεων πολιτικής για την αναβάθμιση του τομέα.

Η Λευκή Βίβλος ορίζει ότι το πράσινο υδρογόνο μπορεί να μειώσει το 10% των ετήσιων εκπομπών της Ευρώπης έως το 2050 και να προσελκύσει επενδύσεις έως 700 δισ. Ευρώ την επόμενη δεκαετία.

Αυτές οι προβλέψεις βασίζονται σε ένα σενάριο στο οποίο πραγματοποιείται βραχυπρόθεσμα 540 TWh ζήτησης. Σε αυτό το σενάριο, οι επιχειρήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εργάζονται για να δημιουργήσουν αγορές, να κλιμακώσουν τις επενδύσεις στην εγκατάσταση και την Ε & Α και να καθορίσουν πολιτικές και πρότυπα.

Μέλη του Συνασπισμού δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι θα έχει παρόμοιο αντίκτυπο στην οικονομία του υδρογόνου με την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Μπαταριών στον χώρο των οχημάτων.

«Η Ευρώπη είναι παγκόσμιος ηγέτης σε πολλές τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων καινοτόμων εφαρμογών της ηλιακής ενέργειας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SolarPower Europe, Walburga Hemetsberger. «Τώρα είναι μια χρυσή ευκαιρία για την Ευρώπη να αναπτύξει μια ισχυρή και ανταγωνιστική βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου, ώστε να μπορεί να οδηγήσει τον κόσμο σε αυτήν τη λύση για την απαλλαγή από άνθρακα».

Υδρογόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα εκπροσωπηθεί από το Συνασπισμό, δεδομένης της επίπτωσης του Brexit.

Ωστόσο, ο σχηματισμός του Συνασπισμού έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου πακέτο χρηματοδότησης ύψους 500 εκατομμυρίων λιρών για την υποστήριξη 5GW εγχώριας παραγωγής υδρογόνου χαμηλού άνθρακα έως το 2030. Η υποστήριξη αποτελούσε μέρος του δέκα σημείων του Boris Johnson για την πράσινη ανάκαμψη.

Η RenewableUK δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη που περιγράφει τα οφέλη από την αναβάθμιση της «πράσινης» οικονομίας υδρογόνου του Ηνωμένου Βασιλείου και τις αλλαγές που απαιτούνται από την πολιτική και τις επιχειρήσεις για να φέρουν αυτά τα οφέλη στην υλοποίηση.

Η μελέτη συνιστά να υιοθετήσει το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής (BEIS) στόχο μείωσης κόστους 2 £ ανά κιλό πράσινου υδρογόνου έως το 2030 - έναν στόχο που θα μπορούσε να επιτευχθεί φέρνοντας 5GW ανανεώσιμης χωρητικότητας ηλεκτρολυτή στο Διαδίκτυο εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου . Σε αυτήν τη μειωμένη τιμή, το πράσινο υδρογόνο θα ήταν ανταγωνιστικό ως προς το κόστος με το υδρογόνο που παράγεται χρησιμοποιώντας ορυκτά καύσιμα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις