Η ΕΕ χρειάζεται υποχρεωτικούς στόχους και μέσα για εξοικονόμηση ενέργειας
εξοικονόμηση ενέργειας

Η Kamila Waciega είναι Διευθυντής Δημόσιων Υποθέσεων Ενέργειας στη Veolia, μια γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας που επικεντρώνεται στη διαχείριση νερού και αποβλήτων καθώς και στις ενεργειακές υπηρεσίες. Ο Ville Niinistö είναι Φινλανδός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συντονιστής της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων / EFA στην επιτροπή βιομηχανίας, έρευνας και ενέργειας (ITRE).

Στην πρόσφατη ανακοίνωσή της σχετικά με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα για το 2030, η Επιτροπή της ΕΕ χαρακτήρισε τη νομοθεσία και τις πολιτικές ενεργειακής απόδοσης ως βασικά μέσα που συμβάλλουν στην επίτευξη της νέας μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου του 2030.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη συνοδευτική εκτίμηση επιπτώσεων και την αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα, η ΕΕ θα ξεπεράσει τον τρέχοντα στόχο της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 1,7%, ενώ θα εξακολουθήσει να μην επιτυγχάνει τον τρέχοντα στόχο απόδοσης του 2030 κατά 3%.

Παρόμοιο αποτέλεσμα αναμένεται για τον στόχο ενεργειακής απόδοσης για το 2020.

Καθώς η Επιτροπή βρίσκεται στη διαδικασία αναθεώρησης της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση (EED), είναι ζωτικής σημασίας να αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία για να αντιμετωπίσουμε τους λόγους αυτού του αποτελέσματος των τρεχουσών πολιτικών ενεργειακής απόδοσης.

Ένα σαφές ζήτημα είναι το γεγονός ότι ο στόχος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι δεσμευτικός σε επίπεδο ΕΕ, ενώ η ενεργειακή απόδοση εξακολουθεί να μην είναι.

Στο τρέχον πλαίσιο μιας κρίσιμης υγείας, οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης, δεν μπορούμε να αντέξουμε αυτήν την ασυμφωνία. Χρειαζόμαστε τόσο υψηλότερους όσο και εθνικά δεσμευτικούς στόχους ενεργειακής απόδοσης, δεδομένων όλων των πλεονεκτημάτων που μπορούν να αποκομίσουν οι επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

Ακολουθώντας τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο ζήτησε μείωση των εκπομπών κατά 60% έως το 2030, και λαμβάνοντας υπόψη την προαναφερθείσα εκτίμηση επιπτώσεων, ο υφιστάμενος στόχος για ενεργειακή απόδοση πρέπει να αυξηθεί στο 45% για να αξιοποιηθεί το δυναμικό ενεργειακής απόδοσης.

Για να εξασφαλιστεί η υλοποίηση, ο στόχος σε επίπεδο ΕΕ πρέπει να καταστεί δεσμευτικός.

Ωστόσο, δεν είναι αρκετός ο καθορισμός καλύτερου στόχου. 

Αυτά είναι ρυθμιστικά και οικονομικά, και τα δύο μπορούν να διασφαλιστούν μέσω του EED, ο οποίος επί του παρόντος προγραμματίζεται για αναθεώρηση έως τον Ιούνιο του 2021.

Η επικαιροποιημένη οδηγία θα πρέπει πρώτα να καθιερώσει την ενεργειακή απόδοση ως κατευθυντήρια αρχή που δεν εφαρμόζεται μόνο σε αυτήν, αλλά και σε όλες τις άλλες νομοθετικές πράξεις της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα.

Επιπλέον, οι κοινοτικοί και εθνικοί στόχοι πρέπει να τεθούν και να επιτευχθούν τόσο στην πρωτογενή όσο και στην τελική ενέργεια. Αυτό επιτρέπει την παροχή μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας τόσο από πλευράς προσφοράς όσο και από πλευράς ζήτησης.

Καθώς η ΕΕ οδηγεί τα ενεργειακά της συστήματα σε πιο ολοκληρωμένες κατασκευές, η οδηγία αυτή πρέπει να προάγει την ενεργειακή απόδοση σε ολόκληρο το σύστημα: από την παραγωγή / παραγωγή, μετασχηματισμό, διανομή / μετάδοση έως την κατανάλωση θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.

Απλά δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλες απώλειες πρωτογενούς ενέργειας, ούτε μπορούμε να δεχτούμε ανεπαρκείς και αποσυντεθειμένες ενεργειακές υποδομές που τις προκαλούν.

Αυτό θα απαιτήσει επίσης την αναθεώρηση του επιπέδου φιλοδοξίας του άρθρου 7, καθώς και του άρθρου 14, για να καταστεί δυνατή η καλύτερη λογιστικοποίηση των μέτρων ενεργειακής απόδοσης από την πλευρά της προσφοράς.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να ενθαρρύνουμε ενεργά να κάνουμε την παροχή θερμότητας πιο αποτελεσματική, προωθώντας τη μετάβαση των δικτύων θερμότητας σε πολύ αποδοτικά - σε ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία, σχεδόν το 80% των υπαρχόντων τηλεπικοινωνιακών δικτύων είναι ανεπαρκή σύμφωνα με τον ορισμό του EED από το 2012 - και υποστήριξη της ανάκτησης θερμότητας αποβλήτων.

Το τελευταίο κομμάτι του παζλ είναι η εξασφάλιση επαρκών οικονομικών μέσων για να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη, τις εταιρείες, τον δημόσιο τομέα και τους πολίτες στην επίτευξη νέων δεσμευτικών στόχων για την ενεργειακή απόδοση.

Το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ και η διευκόλυνσή του για ανάκτηση και ανθεκτικότητα, καθώς και άλλα μέσα που προκύπτουν από το μεταρρυθμισμένο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ το 2021, και η αναθεωρημένη οδηγία για τη φορολογία της ενέργειας πρέπει να διοχετευθούν σε επενδύσεις σε μέτρα ενεργειακής απόδοσης.

Επιπλέον, οι επενδύσεις απόδοσης πρέπει πάντα να έχουν προτεραιότητα έναντι της αύξησης της παραγωγικής ικανότητας ενέργειας.

Εκεί πρέπει να διοχετεύονται οι χρηματοοικονομικές ροές.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία, όταν οι πολιτικές μας επιλογές πρέπει να καθοδηγούνται από τους πιο οικονομικούς παράγοντες και να μεγιστοποιούν τα οφέλη. Η επένδυση στην ενεργειακή απόδοση είναι μια επιλογή χωρίς λύπη και win-win, καθώς ωφελεί τόσο την οικονομία όσο και τον πλανήτη βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Η αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση με υψηλότερους, καλύτερους, δεσμευτικούς στόχους και υποστηρικτικά μέτρα είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΕ να επιτύχει τους στόχους της απόδοσης και να παραμείνει στην πορεία προς την ουδετερότητα του κλίματος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις