Μυστικό συστατικό που μπορεί να κάνει την Τουρκική ενεργειακή μετάβαση επιτυχημένη

Η Τουρκία έχει τεράστιο δυναμικό ενεργειακής απόδοσης με σχέδια για μείωση κατά 14% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης έως το 2023, σε σύγκριση με το 2017. Για να επιτευχθεί αυτό, η καινοτομία θα πρέπει να αξιοποιήσει τις επενδύσεις και τον πλούτο της γνώσης της χώρας, γράφουν οι Değer Saygın και Jan Rosenow.

Ο Değer Saygın προέρχεται από το SHURA Energy Transition Center, το οποίο παρέχει γνώσεις, προϊόντα και υπηρεσίες στην τουρκική ενεργειακή κοινότητα. Ο Jan Rosenow είναι με το Σχέδιο Ρυθμιστικής Βοήθειας, μια ΜΚΟ που εστιάζει στην πολιτική για την επιτάχυνση της μετάβασης σε ένα καθαρό, αξιόπιστο και ενεργειακά αποδοτικό μέλλον.

Σε πρόσφατο πανευρωπαϊκό συνέδριο ενεργειακής απόδοσης στο Παρίσι, εκπρόσωποι μιας μεγάλης εταιρείας ενεργειακών υπηρεσιών μοιράστηκαν το καλά κρυμμένο μυστικό του τρόπου με τον οποίο προέρχονται από την Τουρκία τεχνολογία ενεργειακής απόδοσης για εγκατάσταση: το παίρνουν από την Τουρκία.

Παρόλο που η Τουρκία μπορεί να μην θυμάται ως παγκόσμιος ηγέτης στην ενεργειακή απόδοση, η ενεργειακή απόδοση είναι στην ατζέντα της χώρας εδώ και πολύ καιρό.

Το εθνικό σχέδιο δράσης για την ενεργειακή απόδοση της Τουρκίας στοχεύει στη μείωση της συνολικής ζήτησης πρωτογενούς ενέργειας κατά 14% έως το 2023, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2017. Το σχέδιο καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του ενεργειακού τομέα από τη βελτίωση της απόδοσης από πλευράς προσφοράς έως τη μείωση των απωλειών δικτύου μεταφοράς και διανομής και μειώσεων από πλευράς ζήτησης.

Πού θα βρεθούν οι αποταμιεύσεις;

Πόσο μεγάλη είναι η ευκαιρία εξοικονόμησης ενέργειας στην Τουρκία; Μια πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Μετάβασης Ενέργειας SHURA δείχνει ότι υπάρχει ένα επιπλέον 10% αποδοτικό δυναμικό εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την οικονομία, σε σύγκριση με μια βασική γραμμή που ακολουθεί τις προβλέψεις της τουρκικής κυβέρνησης για το 2030.

Η απόλυτη εξοικονόμηση ανέρχεται σε περίπου 49 terawatt-ώρες ετήσιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό ισούται με την τρέχουσα κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του 90% των νοικοκυριών της χώρας - δηλαδή, τη χρήση 18 εκατομμυρίων οικογενειών.

Οι εκτιμώμενες εξοικονομήσεις κατανέμονται σε δύο κύριους τομείς τελικής χρήσης: η μεταποιητική βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 45% και τα κτίρια αντιπροσωπεύουν το 32%. Το υπόλοιπο 23% προέρχεται από άλλες πηγές, όπως η μείωση των απωλειών στο σύστημα διανομής.

Η αποφυγή τέτοιων απωλειών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Τουρκία λόγω της κλίμακας αναποτελεσματικότητας στο δίκτυο: ο μέσος όρος ανά χώρα για τις απώλειες του συστήματος διανομής είναι το 10% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που διανέμεται, το οποίο είναι ουσιαστικά περισσότερο από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Περαιτέρω αποτελεσματικότητα μέσω αποκεντρωμένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Σε μια υποστηρικτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από κοινού με το SHURA, το Σχέδιο Ρυθμιστικής Βοήθειας δείχνει τι χρειάζεται για να αξιοποιήσει το δυναμικό της Τουρκίας περίπου 10 gigawatts ηλιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων στον τελευταίο όροφο και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει τα οφέλη αυτού του δυνητικού πόρου για τη μείωση των απωλειών δικτύου διανομής.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί επί του παρόντος ένα σύστημα μηνιαίων αποδοχών ευρέως γνωστό ως καθαρή μέτρηση, όπου οι καταναλωτές πωλούν την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν τα ηλιακά συστήματα στον τελευταίο όροφο στο δίκτυο για να δημιουργήσουν έσοδα βάσει του τιμολογίου δικτύου.

Αυτό είναι πράγματι ένα κρίσιμο βήμα για τη δημιουργία μιας αρχικής αγοράς για κατανεμημένους ενεργειακούς πόρους. Πέρα από την καθαρή μέτρηση, θα υπάρχει ανάγκη εφαρμογής νέων μοντέλων για την αύξηση της συμμετοχής των καταναλωτών στην αγορά, καθιστώντας έτσι τα ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα στον τελευταίο όροφο πιο οικονομικά αποδοτικά.

Επιπλέον, η αύξηση της προβλεψιμότητας της αγοράς θα βοηθήσει τους διαχειριστές συστημάτων χρησιμότητας και διανομής να αναπτύξουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα για να αξιοποιήσουν καλύτερα τα οφέλη από αυτά τα συστήματα, όπως οι υπηρεσίες ευελιξίας.

Η μελέτη προτείνει διάφορες στρατηγικές για τη δημιουργία μιας δυναμικής αγοράς κατανεμημένης ενέργειας που είναι ενσωματωμένη σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του συστήματος ισχύος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις