Το Bundestag εγκρίνει τροποποιήσεις της Γερμανίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Το γερμανικό Bundestag ενέκρινε τροποποίηση του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (EEG) την Πέμπτη (17 Δεκεμβρίου), χωρίς υποστήριξη από την αντιπολίτευση. Οι αριστεροί Die Linke και Greens ζήτησαν υψηλότερους στόχους παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το φιλελεύθερο FDP θέλει να επιτρέψει «αρνητικές τεχνολογίες εκπομπών». Εκθέσεις EURACTIV Germany.

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021, αντικαθιστώντας πλήρως τον νόμο EEG του 2017, για να βοηθήσει τη χώρα να επιτύχει το στόχο της παραγωγής 65% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πηγές χωρίς άνθρακα έως το 2030.

Οι Σοσιαλοδημοκράτες (SPD) ήθελαν να ορίσουν στο νόμο ότι η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξυπηρετούσε τη δημόσια ασφάλεια. Αυτό το χωρίο ανησυχούσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς φοβόταν ότι ένα νομικά καθορισμένο δημόσιο συμφέρον θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στις δικαστικές αποφάσεις.

Στην περίπτωση απαλλοτρίωσης γης για την κατασκευή αιολικών πάρκων, για παράδειγμα, ένα τέτοιο «δημόσιο συμφέρον» θα μπορούσε να κάνει την απαλλοτρίωση πολύ πιο εύκολη. Θεωρητικά, αυτό δεν πρέπει να κατοχυρωθεί στο νόμο. αρκεί ο δικαστής να διαπιστώσει ότι υπάρχει δημόσιο συμφέρον.

Το απόσπασμα αφαιρέθηκε από την τροπολογία EEG, και έτσι είναι τώρα ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που παραπονιέται. Η Γερμανική Ομοσπονδία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (BEE) δήλωσε ότι η σαφής δέσμευση για την ενεργειακή μετάβαση αφαιρέθηκε ουσιαστικά από το EEG.

Ο πράσινος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας LichtBlick υποστήριξε επίσης ότι η μεταρρύθμιση στερείται οράματος και θάρρους.

Η Γερμανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας αντέδρασε επίσης προσεκτικά: «Η συμφωνία μεταξύ του SPD και του CDU / CSU ανακοινώνει πολλά, αλλά προσφέρει λίγα απτά», ανέφερε.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν ακόμη πιο περίπλοκα στην κριτική τους.

Το FDP είπε ότι θα ήθελε να δει την επέκταση των τεχνολογιών που επιτρέπουν αρνητικές εκπομπές.

«Δεδομένου ότι τα αέρια του θερμοκηπίου δεν μπορούν να αποφευχθούν εντελώς, οι υπόλοιπες εκπομπές πρέπει να αντισταθμιστούν με την απομάκρυνση του CO2 από την ατμόσφαιρα», διαβάζει μια πρόταση του πάρτι. Η ομάδα παραπονιέται ότι τέτοιες τεχνολογίες δεν αναφέρονται στην τροπολογία EEG, αν και υπάρχουν διάφορες δυνατότητες για χρήση και αποθήκευση CO2 που φιλτράρεται από τον αέρα.

Όσο για τους αριστερούς Die Linke και Greens, θα ήθελαν να δουν υψηλότερους στόχους επέκτασης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και οι δύο ομάδες φοβούνται ότι τα τρέχοντα σχέδια δεν επαρκούν για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών.

«Ο στόχος επέκτασης της πράσινης ενέργειας του 65% της ακαθάριστης κατανάλωσης ενέργειας έως το 2030 είναι πολύ χαμηλός για να είναι συμβατός με τα ψηφίσματα της Συμφωνίας για το Κλίμα του Παρισιού», υπογραμμίζει η αριστερή κοινοβουλευτική ομάδα στην πρότασή της «Διαμόρφωση πράσινης επέκτασης ισχύος για το μέλλον».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις