Λιπάσματα και κλιματική αλλαγή
Λιπάσματα και κλιματική αλλαγή

Τα λιπάσματα διαδραματίζουν δύο βασικούς ρόλους στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής:

Πρώτον, προλαμβάνουν την αποψίλωση των δασών, καθώς επιτρέπουν αυξημένη παραγωγικότητα σε αρόσιμη γη. Συμβάλλουν στη διατήρηση της ακεραιότητας των δασών του πλανήτη, τα οποία είναι σημαντικοί καταβόθρες άνθρακα. Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, αυτό είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η αποψίλωση και η απώλεια τυρφώνων, υγροτόπων και λιβαδιών συνδυάζουν περίπου το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, για να μην αναφέρουμε σημαντικές ζημιές στο οικοσύστημα. Η αειφόρος εντατικοποίηση της παραγωγικότητας της γεωργίας σε αρόσιμη γη έχει ήδη καταφέρει να διατηρήσει 1 δισεκατομμύριο εκτάρια γης μεταξύ του 1961-2005, και περισσότερα μπορούν να επιτευχθούν μέσω της εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης στη χρήση λιπασμάτων.

Δεύτερον, αυξάνουν επίσης το δυναμικό δέσμευσης άνθρακα των γεωργικών εδαφών συμβάλλοντας στη δημιουργία οργανικής ύλης εδάφους (SOM). Το SOM διευκολύνει σημαντικά την υψηλότερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από τα φυτά και η αυξημένη ανάπτυξη των φυτών απορροφά περισσότερο CO2 από την ατμόσφαιρα. Τα εδάφη αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής - μπορούν να αποθηκεύσουν έως και 50-300 τόνους άνθρακα ανά εκτάριο, που ισοδυναμεί με 180-1100 τόνους CO2. Το 89% του μελλοντικού δυναμικού μετριασμού της γεωργίας βασίζεται στη δέσμευση άνθρακα εδάφους. Η δέσμευση άνθρακα σε καλλιεργούμενα εδάφη μπορεί να αυξηθεί με την προσθήκη κατάλληλων οργανικών και ανόργανων θρεπτικών συστατικών για την παραγωγή βιομάζας, καθώς και με τη μείωση του οργώματος και τη χρήση καλλιεργειών κάλυψης. Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η δέσμευση άνθρακα στην οργανική ύλη του εδάφους, η βιομηχανία λιπασμάτων υποστηρίζει την ολοκληρωμένη χρήση των διαθέσιμων φυτικών θρεπτικών συστατικών (οργανικά και ανόργανα) για τη βελτίωση της παραγωγής καλλιεργειών και βιομάζας.

Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή μέσω βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης λιπασμάτων

Ο γεωργικός τομέας είναι ένας από τους πιο ευάλωτους στην κλιματική αλλαγή και οι αρνητικές επιπτώσεις του (όπως ακραία καιρικά φαινόμενα, αυξανόμενες θερμοκρασίες, μείωση της διαθεσιμότητας νερού και άλλων πόρων) έχουν αρχίσει να επηρεάζουν σοβαρά τη γεωργική διαβίωση σε πολλές περιοχές.

Η διαχείριση των θρεπτικών συστατικών για συγκεκριμένη τοποθεσία επιτρέπει τη σωστή γονιμοποίηση φυτών που βοηθούν στην ενίσχυση της υγείας τους και στην ανθεκτικότητά τους στο κλίμα. Τα υγιή εδάφη και τα φυτά μπορούν να αντέξουν καλύτερα το κλίμα στο κλίμα και επίσης να συμβάλουν στη μεγαλύτερη αποδοτικότητα χρήσης νερού. Επιπλέον, θα είναι ζωτικής σημασίας για τους αγρότες να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους σε καλές εποχές για να αντισταθμίσουν δυνητικά πιο σοβαρά καιρικά φαινόμενα.

Οι πρακτικές διαχείρισης θρεπτικών συστατικών για συγκεκριμένους ιστότοπους βελτιστοποιούν την αποτελεσματικότητα των προϊόντων και ελαχιστοποιούν τις απώλειες θρεπτικών ουσιών στο περιβάλλον. Οι αρχές 4R είναι ο πυρήνας αυτών των βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης.

Τα 4R συνεπάγονται τη χρήση της σωστής πηγής λιπάσματος με το σωστό ρυθμό, τον σωστό χρόνο και τη σωστή θέση, έτσι ώστε η εφαρμογή λιπασμάτων να μπορεί να διαχειριστεί για την επίτευξη οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων. Τα 4R εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο, σε ανεπτυγμένες, αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες.

Οι πρακτικές διατήρησης (όπως η εναλλαγή των καλλιεργειών, η μειωμένη καλλιέργεια, η επίστρωση και η καλλιέργεια κάλυψης) μπορούν να αυξήσουν την ανθεκτικότητα του εδάφους μειώνοντας τη διάβρωση του εδάφους και την εξάτμιση του νερού, ενώ τα ρυθμιστικά ρεύματα και οι υγρότοποι συμβάλλουν στο φιλτράρισμα των επιφανειακών υδάτων. Ο συνδυασμός τους με τη διαχείριση θρεπτικών συστατικών 4R ("4R Plus") αρχίζει να δείχνει πολύ καλά αποτελέσματα στη διατήρηση της υγρασίας στα εδάφη και στη μείωση των απωλειών θρεπτικών ουσιών στο περιβάλλον, ενισχύοντας παράλληλα την παραγωγικότητα.

Μείωση των εκπομπών από την εφαρμογή λιπασμάτων

Κατά την εξέταση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη χρήση λιπασμάτων, πρέπει να δοθεί έμφαση στις σχετικές εκπομπές γεωργικών καλλιεργειών που καλλιεργούνται με τη βοήθεια λιπασμάτων. Οι μηδενικές απώλειες δεν είναι ένας εφικτός στόχος δεδομένου ότι αντιμετωπίζουμε φυσικές βιολογικές διεργασίες.

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε ότι ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εκπέμπονται κατά την παραγωγή και εφαρμογή λιπασμάτων, γίνονται πολύ μεγαλύτερες εξοικονομήσεις GHG ως αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγικότητας των καλλιεργειών μέσω της χρήσης λιπασμάτων: Στην υποσαχάρια Αφρική (η περιοχή με το χαμηλότερο λίπασμα κατανάλωση στον κόσμο), μια αύξηση κατά 20% της χρήσης λιπασμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση περισσότερων από 2 εκατομμυρίων εκταρίων, και έως και 13 εκατομμύρια τόνους άνθρακα αποσυρόμενα σε σύγκριση με 0,4 εκατομμύρια τόνους που εκπέμπονται (IPNI, 2018).

Μείωση των εκπομπών από την παραγωγή λιπασμάτων

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την παραγωγή λιπασμάτων αντιπροσωπεύουν περίπου το 1% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο ποσό, δεδομένου ότι η παγκόσμια γεωργική εισροή θα μειωθεί κατά 50% χωρίς τη χρήση ορυκτών λιπασμάτων. Ωστόσο, η βιομηχανία δεσμεύεται επίσης να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την παραγωγή. Τα μέλη της IFA καλούνται τακτικά να συμμετέχουν στους δείκτες αναφοράς της IFA για την παρακολούθηση της απόδοσης της ενεργειακής απόδοσης και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου: Έκθεση ενεργειακής απόδοσης IFA & Εκπομπές CO2 και έκθεση περιβαλλοντικής IFA.

Πηγή: fertilizer.org

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις