Εισφορά άνθρακα στις εισαγωγές για την πρόληψη της διαρροής CO2
Εισφορά άνθρακα στις εισαγωγές για την πρόληψη της διαρροής CO2

Το Κοινοβούλιο συζητά την ανάγκη πρόληψης "διαρροών άνθρακα" μέσω της επιβολής εισφοράς σε εισαγωγές προϊόντων που προέρχονται από κράτη με λιγότερο αυστηρούς κανόνες για τις εκπομπές CO2.

Την ώρα που η ευρωπαϊκή βιομηχανία προσπαθεί να συνέλθει από την κρίση του COVID-19 και να ανταπεξέλθει στην οικονομική πίεση των φθηνών εισαγωγών, η ΕΕ προσπαθεί να τιμήσει τις κλιματικές της δεσμεύσεις προστατεύοντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας και αλυσίδες παραγωγής.

 

Δείτε πώς το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ δίνει προτεραιότητα στο κλίμα.

 

Εισφορά άνθρακα για την αντιμετώπιση των διαρροών άνθρακα

 

Οι προσπάθειες της ΕΕ να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, και να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 κινδυνεύουν να υπονομευτούν από λιγότερο κλιματικά φιλόδοξες χώρες.

 

Για να μετριαστεί αυτός ο κίνδυνος, η ΕΕ θα προτείνει τη δημιουργία ενός μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (ΜΣΠΑ) που θα επιβάλλει εισφορές άνθρακα σε εισαγωγές ορισμένων προϊόντων που προέρχονται από κράτη εκτός ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν τις σχετικές προτάσεις κατά την πρώτη ολομέλεια του Μαρτίου.

 

Η εισφορά αναμένεται να εφαρμοστεί σε εισαγωγές προϊόντων που προέρχονται από τρίτες χώρες με λιγότερο φιλόδοξους κανόνες για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, διασφαλίζοντας ότι τα εισαγόμενα προϊόντα δεν είναι φθηνότερα από τα αντίστοιχα προϊόντα της ΕΕ.

Πώς θα εφαρμοζόταν η ευρωπαϊκή εισφορά άνθρακα;

  • Η εισφορά θα εφαρμοζόταν σε εισαγωγές προϊόντων που προέρχονται από τρίτες χώρες με λιγότερο φιλόδοξους κανόνες για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, διασφαλίζοντας ότι τα εισαγόμενα προϊόντα δεν είναι φθηνότερα από τα αντίστοιχα προϊόντα της ΕΕ.

  • Δεδομένου του κινδύνου μετεγκατάστασης ρυπογόνων βιομηχανιών σε χώρες με λιγότερο αυστηρούς περιορισμούς των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, η τιμολόγηση του άνθρακα θεωρείται απαραίτητη εντός του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (ETS).

Τι είναι η διαρροή άνθρακα;

  • Η διαρροή άνθρακα είναι η μετατόπιση της παραγωγής των ρυπογόνων βιομηχανιών εκτός της ΕΕ για την αποφυγή συμμόρφωσης σε αυστηρότερα πρότυπα.

  • Καθώς η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί παγκόσμιες λύσεις, οι ευρωβουλευτές θέλουν να το επιλύσουν μέσω της δημιουργίας ενός μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (ΜΣΠΑ).

Η υφιστάμενη τιμολόγηση των ανθρακούχων εκπομπών στην ΕΕ

 

Στα πλαίσια του υφιστάμενου συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (ETS), που παρέχει οικονομικά κίνητρα για τον περιορισμό των εκπομπών, οι σταθμοί πραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και οι βιομηχανίες πρέπει να εκδίδουν άδεια για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν. Η τιμή αυτών των αδειών επηρεάζεται από τη ζήτηση και την προσφορά. Λόγω της τελευταίας οικονομικής κρίσης, η ζήτηση για αυτές τις άδειες έχει μειωθεί, το ίδιο και η τιμή τους, αποθαρρύνοντας, κατά συνέπεια, τις εταιρείες από επενδύσεις στις πράσινες τεχνολογίες. Η ΕΕ θα μεταρρυθμίσει το υφιστάμενο σύστημα για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

 

Ο στόχος του ΕΚ είναι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι επιχειρήσεις μας εξαιτίας του αθέμιτου παγκόσμιου ανταγωνισμού λόγω της έλλειψης κλιματικής δράσης σε ορισμένες χώρες. Πρέπει να προστατεύσουμε την ΕΕ έναντι του "κλιματικού ντάμπινγκ", διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι εταιρείες μας κάνουν τις αναγκαίες προσπάθειες για να συμβάλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

 
 

Τι ζητάει το Κοινοβούλιο;

 

Ο νέος μηχανισμός πρέπει να είναι συμβατός με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και να ενθαρρύνει την απαλλαγή των ευρωπαϊκών και μη ευρωπαϊκών βιομηχανιών από τις ανθρακούχες εκπομπές. Θα ενσωματωθεί επίσης στη μελλοντική βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ.

 

Μέχρι το 2023 ο ΜΣΠΑ θα πρέπει να καλύπτει τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και τους βιομηχανικούς κλάδους έντασης ενέργειας, που αντιπροσωπεύουν το 94 % των βιομηχανικών εκπομπών της ΕΕ και συνεχίζουν να λαμβάνουν σημαντικές δωρεάν κατανομές δικαιωμάτων, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές.

 

Υπογραμμίζουν ότι ο μηχανισμός θα πρέπει να είναι σχεδιασμένος αποκλειστικά για την προώθηση των κλιματικών στόχων και να μην χρησιμοποιείται καταχρηστικά ως εργαλείο για την ενίσχυση του προστατευτισμού.

 

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν επίσης την πρόταση της Επιτροπής να χρησιμοποιήσει τα έσοδα που προκύπτουν από τον ΜΣΠΑ ως νέους ιδίους πόρους για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, και ζητούν από την Επιτροπή να διασφαλίσει πλήρη διαφάνεια όσον αφορά τη χρήση των εν λόγω εσόδων.

 

Η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει την πρότασή της σχετικά με τον νέο μηχανισμό κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2021.

 

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις δράσεις της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις