Δ. Μακεδονία: Πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που θα παράγει υδρογόνο
Δ. Μακεδονία: Πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που θα παράγει υδρογόνο

Πρόταση για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου έργου ανάπτυξης τεχνολογιών «πράσινου» υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία, κατατέθηκε στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο προϋπολογισμός της οποίας ανέρχεται στα 8 δις ευρώ.

Αναφερόμενος για το θέμα αυτό σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απήχηση που είχε η πρόταση της Περιφέρειας, τόνισε ότι το σχέδιο προβλέπει σε βάθος χρόνου τη δημιουργία 18.000 άμεσων και 29.000 έμμεσων θέσεων εργασίας.

«Το υδρογόνο δεν είναι πλέον μέρος της λύσης, αλλά κάτι περισσότερο από τη λύση του προβλήματος της Δυτικής Μακεδονίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασαπίδης και πρόσθεσε ότι η πρόταση αυτή «θα συγκαταλέγεται στα τρία καλύτερα πρότζεκτ για την ανάπτυξη τεχνολογιών υδρογόνου στην Ευρώπη, που θα εξετάσει το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη ο «Λευκός Δράκος», θα παίξει «πρωταγωνιστικό ρόλο», καθώς στη Δυτική Μακεδονία θα δημιουργηθεί ένας κόμβος Καινοτομίας για το Υδρογόνο, ενώ προβλέπεται και η εγκατάσταση 4 GW ηλεκτρολυτών Υδρογόνου, το οποίο εκτός των άλλων θα χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή θερμικών φορτίων για την ενίσχυση των τηλεθερμάνσεων των πόλεων, αλλά και ως καυσίμου στις μεταφορές.

Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν σημαντικές επενδύσεις στο κύκλο παραγωγής του υδρογόνου, λόγω και των αυξημένων κινήτρων, επισημαίνοντας ότι ήδη «υπάρχουν εταιρίες που έχουν δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την δημιουργία εργοστασίου συναρμολόγησης οχημάτων μεταφοράς που θα καίνε υδρογόνο».

Ο φάκελος της Δυτικής Μακεδονίας, αναμένεται να αξιολογηθεί εντός του Ιουνίου ενώ μέσα στο Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει και τη χρηματοδότησή του.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις