Παραγωγή ενέργειας από φάρμες στο Τορίνο

Επαρκή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες περισσότερων από 100.000 οικογενειών θα μπορούσαν να παραχθούν από φάρμες στην περιοχή του Τορίνο της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, μια εταιρία συγκεντρώνει την ενέργεια που μπορεί να παραχθεί από το βιοαέριο και από τα φωτοβολταϊκά πάνελ που είναι εγκατεστημένα στις στέγες των στάβλων.  

Μια κίνηση που ανατρέπει την εικόνα που αφορά την εκτροφή ζώων και, γενικότερα, τη γεωργία, ως υπεύθυνης για τη ρύπανση και τις συνέπειές της στην υγεία των πολιτών και για το φαινόμενο του θερμοκηπίου που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Επίσης, έχει προκύψει ένα μεγάλη δυναμική στην παραγωγή βιομεθανίου, καθώς το μεθάνιο που μπορεί να παραχθεί από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μηχανοκίνητα οχήματα. Από την ψύξη του βιοαερίου παράγεται επίσης άοσμο Co2, εγκεκριμένο για χρήση σε τρόφιμα, όπως είναι οι φυσαλίδες στο μεταλλικό νερό.

Στην επαρχία του Τορίνο υπάρχουν 3.000 φάρμες με κτηνοτροφία και συνολικά 242.000 ζωικό κεφάλαιο. Από αυτές τις αγελάδες θα μπορούσε να ληφθούν 66.000 κυβικά μέτρα βιοαερίου που, όταν καίγονταν σε θερμοηλεκτρικές μονάδες προσαρτημένες σε αγροκτήματα ή σε μονάδες κοινοπραξίας, θα μπορούσαν να παράγουν 623 GWh ενέργειας, εκ των οποίων 250 GWh ηλεκτρικής ενέργειας: 2,4% της ηλεκτρικής ενέργειας του Τορίνο ανάγκες και έως και το 94% των αγροτικών αναγκών. Οι ίδιες εταιρείες μπορούσαν να παράγουν 400.000 κυβικά μέτρα βιομεθανίου.

Στο τέλος της διαδικασίας παραγωγής ενέργειας και βιομεθανίου, το «χωνεμένο υπόλειμμα» παραμένει, κοπριά έτοιμη για λίπανση των αγρών: ένας εξίσου πολύτιμος πόρος σε μια ιστορική περίοδο όπου τα λιπάσματα είναι ένα υλικό που έχει γίνει σπάνιο με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σε αυτά τα δυναμικά που μπορούν να ληφθούν από την κοπριά των ζώων πρέπει να προστεθούν τα 259 MW που μπορούν να παραχθούν χρησιμοποιώντας τις στέγες κτιρίων που καλύπτονται με φωτοβολταϊκά πάνελ: άλλο 2% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας των κατοίκων στο Τορίνο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις