Ο θεσσαλικός κάμπος «στεγνώνει» και εκπέµπει SOS

Ο θεσσαλικός κάμπος «στεγνώνει» και εκπέµπει SOS. Με 33.000 ιδιωτικές γεωτρήσεις έχουν αντληθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες πάνω από 3 δισεκατοµµύρια κ.µ. νερού από µη ανανεώσιµα αποθέµατα, δηλαδή όσο νερό καταναλώνει ολόκληρη η Αττική µέσα σε 8 ολόκληρα χρόνια!

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το ethnos.gr οι αντλήσεις συνεχίζονται όλο και βαθύτερα στους υδροφορείς, καταναλώνουν συνολικά την ενέργεια που παράγουν δύο µεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, και εκτοξεύουν το κόστος άρδευσης στο 50% του συνολικού κόστους παραγωγής, καθιστώντας τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα όλο και λιγότερο ανταγωνιστικά. Την ίδια ώρα παραµένουν στο έλεος της εγκατάλειψης στρατηγικής σηµασίας αρδευτικά, ενεργειακά και περιβαλλοντικά έργα διαχείρισης υδάτων, που κόστισαν εκατοντάδες εκατοµµύρια ευρώ.

Αυτή η καταστροφική πορεία µπορεί να ανακοπεί µόνο µε την αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων της λεκάνης του Πηνειού και κυρίως αυτής του Αχελώου, επισηµαίνει η Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ). Οι επιστήµονες υποδέχτηκαν µε ικανοποίηση την πρόθεση της κυβέρνησης για ολοκλήρωση και αξιοποίηση του φράγµατος Συκιάς στον άνω ρου του Αχελώου και της σήραγγας εκτροπής προς τη λεκάνη του Πηνειού, η οποία διατυπώθηκε από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Τρίκαλα.

Ο κ. Μητσοτάκης µίλησε για τον στόχο να καταστεί εφικτή η λελογισµένη µεταφορά νερού στον Θεσσαλικό Κάµπο από τον Αχελώο (200 εκατοµµύρια κ.µ. νερού ετησίως από τα συνολικά 600 εκατοµµύρια κ.µ. που πλεονάζουν και δεν αξιοποιούνται). «Θεωρούµε καταρχήν θετικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει πλέον συνειδητοποιήσει την ανάγκη ενίσχυσης του υδατικού δυναµικού της λεκάνης Πηνειού µε µεταφορά υδάτων από εκείνη του Αχελώου, καθώς επίσης ότι αναλαµβάνει µια καθαρή και αναµφισβήτητη δέσµευση ότι θα ολοκληρωθεί το ηµιτελές έργο Συκιάς και σήραγγας» είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ο µηχανικός, µέλος του ∆Σ της ΕΘΕΜ, Αναστάσιος Μπαρµπούτης και προσέθεσε: «Οµως οι θετικές αυτές εκτιµήσεις θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από την αναβάθµιση του επιπέδου των κυβερνητικών προτεραιοτήτων του project και τον ορισµό πολιτικού στελέχους ως συντονιστή για την υπέρβαση των εµποδίων». Στον Θεσσαλικό Κάµπο καλλιεργούνται σήµερα περίπου 5 εκατοµµύρια στρέµµατα, εκ των οποίων σχεδόν τα µισά (2,5 εκατ. στρέµµατα) αρδεύονται και τα υπόλοιπα αποτελούν ξηρικές καλλιέργειες.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, 3 δισεκατοµµύρια κ.µ. νερού έχουν αντληθεί από τον Θεσσαλικό Κάµπο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες µε 33.000 ιδιωτικές γεωτρήσεις

Το 80% της άρδευσης γίνεται από γεωτρήσεις που αντλούν κάθε χρόνο περίπου 945 εκατοµµύρια κ.µ. υπόγειων υδάτων, ενώ τα επιφανειακά (από ποτάµια και λίµνες) συνεισφέρουν µόλις 380 εκατοµµύρια κ.µ. Τα 3 δισεκατοµµύρια κ.µ. που έχουν υπερ-αντληθεί από τους υπόγειους υδροφορείς πρέπει να επιστραφούν σε αυτούς, όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση έγκρισης του Σχεδίου ∆ιαχείρισης Υδάτων του 2014. Αυτό πρέπει να γίνει σε χρονικό ορίζοντα 60 ετών, τόσο µέσω της µείωσης της άντλησης όσο και µε έργα εµπλουτισµού των υπόγειων αποθεµάτων. «Κλειδί» προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί η ολοκλήρωση του φράγµατος της Συκιάς και της σήραγγας της ∆ρακότρυπας που θα µεταφέρει νερό στον Θεσσαλικό Κάµπο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις