Greenpeace: Δυναμικό πανελλαδικό συλλαλητήριο ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα

Στη μεγάλη κινητοποίηση που διοργανώθηκε το Σάββατο 17 Ιουνίου στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων (ΥΑ) στην περιοχή από φορείς, συλλογικότητες, επιτροπές και πολίτες της Ηπείρου συμμετείχε το ελληνικό γραφείο της Greenpeace με ομάδα εθελοντών/ακτιβιστών και κεντρικό μήνυμα "Οι υδρογονάνθρακες είναι καταστροφή, όχι επένδυση".

 

Η Greenpeace, συνεπής στον αγώνα της εναντίον των πολιτικών που ευνοούν άκριτα την ανάπτυξη μιας από τις πιο καταστροφικές για τη φύση και το κλίμα δραστηριότητες όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων, βρέθηκε ξανά στα Ιωάννινα για να συμπαρασταθεί στις τοπικές κοινότητες που αντιστέκονται στην υλοποίηση μιας πρώτης διερευνητικής γεώτρησης στην περιοχή Γιουργάνιστα-Ζίτσα από την Energean Oil & Gas S.A.,την ώρα μάλιστα που επίκειται η περιβαλλοντική αδειοδότηση της νέας φάσης των εργασιών εντός του προσεχούς φθινοπώρου. Την κινητοποίηση στήριξαν με την παρουσία τους πολίτες όχι μόνο από την Ήπειρο, αλλά και από όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα από περιοχές όπως το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η Κρήτη  που απειλούνται από τα σχεδιαζόμενα έργα εξόρυξης ΥΑ.

 

Η πρόσφατη δραματική έκκληση της επιστήμης για γρήγορη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα τα επόμενα χρόνια οδηγεί όλο και περισσότερες κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους για εξορύξεις υδρογονανθράκων. Αυτό όμως δεν ισχύει για την περίπτωση της χώρας μας, η οποία επιμένει σε μαζικής κλίμακας εξορύξεις κατ' επιταγή των ίδιων των πετρελαϊκών εταιρειών. Απέναντι σε αυτόν τον παραλογισμό φορείς, ομάδες, οργανώσεις και πολίτες από την Ήπειρο και κάθε μεριά της χώρας βρέθηκαν μαζί για να διαδηλώσουν υπέρ της προστασίας της ελληνικής φύσης & της υγείας των πολιτών, με πάγιο αίτημά τους την άμεση ακύρωση σχεδίων για εξόρυξη υδρογονανθράκων από την Ήπειρο μέχρι και τα νότια της Κρήτης.

 

Ακόμα κι αυτή την ύστατη ώρα, η Greenpeace καλεί την ελληνική πολιτεία να ακυρώσει όλες τις άδειες για εξορύξεις στην Ήπειρο και στην υπόλοιπη επικράτεια. Αν δεν το πράξει, θα είναι υπόλογη στις σημερινές και επόμενες γενιές για τις επιπτώσεις μιας κρίσης που ολοένα επιδεινώνεται.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις