Περισσότερα από 100 δελφίνια έχουν βρεθεί νεκρά στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας

Τα νεκρά δελφίνια βρέθηκαν όλα στη λίμνη Tefe τις τελευταίες επτά ημέρες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Mamiraua, μια ερευνητική εγκατάσταση που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Επιστημών της Βραζιλίας.

 

Το ινστιτούτο δήλωσε ότι ένας τόσο μεγάλος αριθμός θανάτων ήταν ασυνήθιστος και υπέδειξε ότι η αιτία μπορεί να ήταν οι θερμοκρασίες ρεκόρ στη λίμνη και η ιστορική ξηρασία στον Αμαζόνιο.

 

Η είδηση είναι πιθανό να εντείνει τις ανησυχίες των επιστημόνων του κλίματος σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν στην περιοχή η ανθρώπινη δραστηριότητα και οι ακραίες ξηρασίες.

 

«Είναι ακόμη νωρίς για να προσδιορίσουμε την αιτία αυτού του ακραίου συμβάντος, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς μας, συνδέεται σίγουρα με την περίοδο ξηρασίας και τις υψηλές θερμοκρασίες στη λίμνη Τεφέ, στην οποία σε ορισμένα σημεία ξεπερνούν τους 39 βαθμούς Κελσίου (102 βαθμούς Φαρενάιτ)», ανέφερε το ινστιτούτο σε σχόλια που μετέδωσε το CNN που ανήκει στο CNN Brasil.

 

Ο ποταμός Αμαζόνιος, η μεγαλύτερη υδάτινη οδός στον κόσμο, βρίσκεται σήμερα σε περίοδο ξηρασίας και αρκετά δείγματα της ποτάμιας πανίδας υποφέρουν επίσης από τις υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ.

 

Ερευνητές και ακτιβιστές προσπαθούν να διασώσουν τα επιζώντα δελφίνια μεταφέροντάς τα από λιμνοθάλασσες και λίμνες στα περίχωρα στον κύριο όγκο του ποταμού, όπου το νερό είναι πιο δροσερό, μετέδωσε το CNN Brasil, αλλά η επιχείρηση δεν είναι εύκολη λόγω της απομόνωσης της περιοχής.

 

«Η μεταφορά ποταμοδέλφινων σε άλλα ποτάμια δεν είναι τόσο ασφαλής, διότι είναι σημαντικό να εξακριβωθεί εάν υπάρχουν τοξίνες ή ιοί [πριν απελευθερωθούν τα ζώα στη φύση]», δήλωσε στο CNN Brasil ο Andre Coelho, ερευνητής στο Ινστιτούτο Mamiraua.

 

Η ξηρασία στον Αμαζόνιο επηρεάζει και την οικονομία. Σε 59 δήμους της πολιτείας Αμαζόνας έχουν αναφερθεί επίπεδα νερού κάτω του μέσου όρου, γεγονός που εμποδίζει τόσο τις μεταφορές όσο και τις αλιευτικές δραστηριότητες στον ποταμό.

πηγη: ethnos.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις