Αποτύπωμα άνθρακα: Η Ε.Ε. προτείνει τιμολόγηση των αγροτικών εκπομπών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα σύστημα τιμολόγησης των αγροτικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με στόχο τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του αγροτικού τομέα. Η πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2026.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι αγρότες θα πληρώνουν για κάθε τόνο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγουν. Το ύψος της τιμής θα καθοριστεί από την ΕΕ, με βάση διάφορους παράγοντες, όπως το είδος της καλλιέργειας, η γεωγραφική περιοχή και η μέθοδος παραγωγής.

Η τιμολόγηση των αγροτικών εκπομπών αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, καθώς θα ενθαρρύνει τους αγρότες να μειώσουν τις εκπομπές τους. 

Παράλληλα, θα συμβάλει στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του αγροτικού τομέα και στην προσαρμογή του στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει λάβει θετικές αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι είναι ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τον αγροτικό τομέα. 

Ωστόσο, ορισμένοι αγροτικοί φορείς έχουν εκφράσει επιφυλάξεις, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση θα επιβαρύνει οικονομικά τους αγρότες.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ. Εάν εγκριθεί, θα τεθεί σε ισχύ από το 2026.

Το σχέδιο δέχεται πυρά

"Για να επιτύχουμε την κλιματική ουδετερότητα πρέπει να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά πρέπει επίσης να αφαιρέσουμε τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα", δήλωσε ο επικεφαλής της Green Deal Φρανς Τίμερμανς.

"Το πλαίσιο πιστοποίησης για την αφαίρεση άνθρακα εξασφαλίζει ότι κάθε φορά που λέγεται ότι ένας τόνος άνθρακα έχει αφαιρεθεί από την ατμόσφαιρα, μπορούμε να επαληθεύσουμε αυτόν τον ισχυρισμό", ανέφερε ο Timmermans.

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει αυτό και αν δημιουργεί τον κίνδυνο του greenwashing - όπου οι εταιρείες αγοράζουν πιστωτικά μόρια για την καλλιέργεια άνθρακα για να ισχυριστούν ότι αναλαμβάνουν δράση για το κλίμα αντί να μειώσουν άμεσα τις δικές τους εκπομπές.

"Υπάρχει μια παράλογη εστίαση στην ποσοτικοποίηση του άνθρακα", επισήμανε ο Wijnand Stoefs, υπεύθυνος πολιτικής της ΜΚΟ Carbon Market Watch. Είπε ότι ένα σύστημα που χρησιμοποιεί δειγματοληψία εδάφους για να εκτιμήσει τυχόν αυξήσεις στα επίπεδα άνθρακα είναι "εξαιρετικά ακριβό, αργό και εντάσεως εργασίας".

 "Πρόκειται πραγματικά να ελέγξουμε κάθε 5 μέτρα κάθε τεμαχίου γης κάθε αγρότη που συμμετέχει στο σύστημα πιστοποίησης;" ρώτησε ο Stoefs.

Η καλλιέργεια άνθρακα αποσκοπεί στην απομάκρυνση της περίσσειας CO2 από την ατμόσφαιρα, η οποία είναι απαραίτητη για την επίτευξη των πράσινων στόχων του μπλοκ. 
Θα μειώσει επίσης τον αντίκτυπο της γεωργίας στο κλίμα - η γεωργία αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του αποτυπώματος άνθρακα του μπλοκ, αλλά οι εκπομπές έχουν μειωθεί μόνο κατά 2% τα τελευταία 15 χρόνια.

Υπάρχει όμως η ανησυχία ότι οι απομακρύνσεις που δημιουργούνται από τη δέσμευση του εδάφους είναι εύκολα αναστρέψιμες, επειδή τα οικοσυστήματα εκτίθενται σε φυσικές διαταραχές όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και ξηρασία, οι οποίες μειώνουν την απορροφητική τους ικανότητα ή απελευθερώνουν CO2 πίσω στην ατμόσφαιρα.

"Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να δημιουργηθούν πιστώσεις για CO2 που θα εκπέμπονται εκ νέου σε μερικές δεκαετίες, αν όχι χρόνια", προειδοποίησε ο Mark Preston Aragonès, από τη ΜΚΟ Bellona για την απαλλαγή από τον άνθρακα στη βιομηχανία.

Ακόμα και το αγροτικό λόμπι Copa & Cogeca, το οποίο χαιρέτισε την αρχική ανακοίνωση για τη γεωργία άνθρακα ως "μεγάλη ευκαιρία", είναι επιφυλακτικό για το σύστημα εμπορίας πιστωτικών μονάδων, προειδοποιώντας ότι "πολλές αβεβαιότητες παραμένουν ακόμα".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται ότι ορισμένοι από αυτούς τους φόβους είναι δικαιολογημένοι, αλλά διαβεβαίωσε τις ΜΚΟ ότι αγωνίζονται στην ίδια πλευρά.

"Συμμεριζόμαστε πολλές από τις ανησυχίες που εκφράζουν οι πράσινες ομάδες, αλλά αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ αναθέτει σε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων να δημιουργήσει το πιο αξιόπιστο σύστημα πιστοποίησης που μπορούμε να έχουμε", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής.

Σύγκρουση μεταξύ των αγροτών 

Υπάρχει επίσης διχασμός μεταξύ των αγροτών και των ιδιοκτητών γης σχετικά με την ιδέα - με τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες να είναι γενικά ενθουσιασμένοι, καθώς θα δουν αύξηση των κερδών τους, ενώ οι μικροί αγρότες λένε ότι θα πάρουν πολύ λίγα.

Η Copa & Cogeca ανέφερε σε δήλωσή της: "Η απουσία αυτού του μέτρου θα αποτελούσε σημαντικό έλλειμμα για εκατομμύρια αγρότες που στοχεύουν να καταστήσουν τις διαδικασίες τους πιο βιώσιμες".

Αλλά η Morgan Ody, μια Γαλλίδα αγρότισσα, δεν πιστεύει το επιχείρημα ότι το σύστημα θα ξεκλειδώσει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο για τους αγρότες, δεδομένου ότι μόνο μια μειοψηφία των ευρωπαϊκών εκμεταλλεύσεων είναι μεγαλύτερες από 10 εκτάρια, το ελάχιστο, όπως είπε, που απαιτείται για να δικαιολογήσει τη διοικητική επένδυση της ένταξης στο σύστημα. Είναι ακτιβίστρια του Ευρωπαϊκού Συντονισμού Via Campesina (ECVC), ενός λόμπι που εκπροσωπεί αγρότες μικρής κλίμακας και βιοποριστικούς αγρότες, και είναι ιδιοκτήτρια 1,3 εκταρίων γης στη Βρετάνη.

Ανησυχεί επίσης ότι αν το σύστημα λειτουργήσει, θα προσελκύσει εταιρείες να αγοράσουν γη, εκδιώκοντας μικρούς αγρότες όπως η ίδια.

"Αν αρχίσετε να δίνετε μια αξία για τη δέσμευση άνθρακα που συνδέεται με τη γη, αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής σε άλλα συστήματα άνθρακα είναι ότι οι επενδυτές θα αγοράσουν τη γη για να αποκομίσουν τα οικονομικά οφέλη", δήλωσε η Ody.

Ακόμα και οι βιομηχανικοί αγρότες αναγνωρίζουν την αρπαγή της γης ως έναν απτό κίνδυνο, αλλά υποστηρίζουν ότι μπορεί να αποφευχθεί με την εντολή ότι η γη που είναι επιλέξιμη για τις πιστώσεις γεωργίας άνθρακα θα πρέπει να χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή τροφίμων.

Η Επιτροπή λέει ότι οι μικροί και μεσαίοι αγρότες θα εξακολουθήσουν να επωφελούνται από το καθεστώς.  

"Κάνουμε αυτή την πιστοποίηση πραγματικά προσιτή σε όλους", δήλωσε ο αξιωματούχος της Επιτροπής. "Για μένα, αυτή η πρόταση είναι μάλλον ένα μέσο που θα μας επιτρέψει να βάλουμε στο κόλπο τους μικρούς αγρότες και τους δασολόγους".

Η πρόταση της Επιτροπής θα αξιολογηθεί από το Κοινοβούλιο και τις χώρες μέλη, ενώ μια ομάδα εμπειρογνωμόνων έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις